La tertúlia-cafè al Sant Pancraç  va aplegar a diversos integrants d'Esquerra Republicana amb veïns de Bellaterra
La tertúlia-cafè al Sant Pancraç va aplegar a diversos integrants d'Esquerra Republicana amb veïns de Bellaterra | Laia TR

 

 

El cafè-tertúlia organitzat per Esquerra Republicana a Cerdanyola com a acte per a conèixer els problemes i les possibles solucions de les problemàtiques de Bellaterra va centrar-se al voltant d'aspectes preocupants per als bellaterrencs com el trànsit a la BV-1414, el clot de can Fatjó dels Aurons i el conveni entre Ajuntament i EMD. Una oportunitat perquè el vocal d'Esquerra, Quim Oltra, presidenciable a l'EMD, pogués conèixer de primera mà les opinions dels ciutadans que hi van participar. 

 

 

L'acte, celebrat a les 18 h d'aquest passat dijous 14 de març, va aplegar al voltant d'una vintena de persones a l'interior del restaurant de l'hostal Sant Pancraç, i va voler ser una forma distesa de debat que, tanmateix, va iniciar-se “fent allò tan mediterrani de començar parlant del que ens preocupa i hem acabat parlat de qui té la culpa”, en paraules d'Oltra. El candidat a presidir l'entitat bellaterrenca va reivindicar la necessitat de “veure les coses amb certa distància” i va defensar que una posició de mediació i negociació seria més productiva. 

 

 

I és que, entre les conseqüències que destacaven es trobava la “pèrdua de prestigi de Bellaterra”, com alguns assistents van indicar, planava segons Oltra la idea que “hi ha a Bellaterra un deix de 30 anys que ha trobat un nínxol de confrontació” que alguns partits han aprofitat. De fet, va posar sobre la taula el centre mèdic projectat al carrer Luís de Ábalos com a “exemple perfecte de com dues administracions es poden fer mal quan, si col·laboressin, guanyarien les dues”. 

 

 

 

 

Els temes més parlats: la BV-1414, el conveni i Can Fatjó

 

Arran de les intervencions de dos dels veïns, que indicaven que “hi ha problemes com el de la BV-1414 o el de la seguretat que no tenen solució”, o que no sabien a on dirigir-se per a reclamar, es va posar sobre la taula el trànsit de la via interurbana, preocupació històrica dels veïns que va generar, fins i tot, la creació d'una associació

 

 

Una problemàtica que Helena Solà, alcaldable a l'Ajuntament de Cerdanyola per Esquerra, va resumir d'aquesta manera: “Bellaterra i Cerdanyola estan situades a l'encreuament de dues de les vies més transitades de Cataunya: la C-58 i l'AP-7; la gent què fa quan es col·lapsen? Doncs passen per Bellaterra”. Aquest problema, va assegurar Oltra, té solució un cop es posi en mans dels tècnics, tot i que com va indicar el seu company de partit, Albert Turon, “hi ha eines, però s'han d'utilitzar sense presses, mirant quin és el problema concret i quina la millor solució”. 

 

 

Una temàtica que va fer que alguns veïns critiquessin la inacció de l'Ajuntament i es plantegés, de nou, la poca col·laboració entre les dues administracions. Solà, per la seva banda, va explicar que “jo la sensació que tinc és que, després de 8 anys de regidora, alimentar el conflicte beneficia a algú: a algú li ha interessat que aquest conflicte anés a més”. La falta de consens es va materialitzar, segons la cap de llista, en el fi de les negociacions per part de Ramon Andreu, president de l'EMD de Bellaterra, de qui va dir que “no és un interlocutor vàlid”, ja que “no pot ser que parlis amb un interlocutor que un dia et digui que sí i que al següent et digui que no”. Tot i això, alguns veïns indicaven que “haver aprovat el conveni pel Ple i després haver-lo proposat a l'EMD hagués estat un gest”. Per la seva banda, des d'Esquerra opinaven que no creien que els ciutadans de Bellaterra veiessin amb bons ulls una imposició així. 

 

 

En aquest punt, alguns veïns van indicar que era a causa de la suposada voluntat de posar un abocador a Can Fatjó dels Aurons que es van paralitzar les negociacions. Tanmateix, tant Solà com altres veïns van indicar que això era fals, que aquella proposta no s'havia aprovat mai “ni per l'Ajuntament de Cerdanyola ni pel de Sant Cugat“. Turon va indicar que “en algun moment donat, algú que ja no era part del Ple de Cerdanyola va proposar-ho, i el seu propi partit va votar en contra”. De fet, Solà va afirmar “quedeu-vos el clot de Can Fatjó si el voleu”, tot i que va dubtar de la capacitat per gestionar la zona des de l'EMD. 

 

 

 

Albert Turon, d'Esquerra a Cerdanyola, parla amb els veïns
Albert Turon, d'Esquerra a Cerdanyola, parla amb els veïns | Laia TR

 

 

Altres temes: la seguretat, l'enllumenat i la gestió de l'EMD

Reprenent el fil d'allò que manca a Bellaterra, els representants del partit independentista van indicar que és veritat que a Bellaterra “falten policies”. En concret, Solà va explicar que “una de les propostes que nosaltres hem presentat és més policia, però un cop que s'obre, el procediment és molt llarg”. De fet, la cap de llista va donar dues raons per aquest dèficit: d'una banda, la falta d'agents ve motivada perquè “els policies, a Cerdanyola, cobren molt poc”, i de l'altra pels períodes lectius de l'escola de policia, que són molt espaiats

.

  

  

I és que, requerit per les garanties d'aquestes polítiques de seguretat, Oltra va dir que “a la que et poses a fer polítiques, garanties hi ha poques”, però va tornar a incidir en què “hem d'admetre que aquesta necessitat de posar-te d'acord amb l'altre hi ha de ser sempre”. Alhora, va acceptar que existeix  lentitud de l'administració per respondre a demandes de la ciutadania, com la renovació de l'enllumenat a Bellaterra, i va dir que “s'ha de treballar perquè les accions de l'administració siguin molt més ràpides; no anant atabalats, però sí sent eficaços”. Va afegir, tanmateix, que creia que els nous llums depenien de fons europeus i arribarien després de l'estiu.

 

 

 

  

A més, Oltra va criticar l'ús que s'ha fet de l'EMD, dient que, com a conseqüència de la gestió feta per Gent per Bellaterra, “el pressupost d'un any sencer de l'EMD, d'aquests vuit anys de vida, s'ha gastat en contenciosos amb l'Ajuntament”. Una gestió que algun veí va defensar com a legítima, ja que “s'ha de respectar la voluntat dels veïns” en referència als cinc vocals de la formació local a l'EMD. Tanmateix, Oltra va explicar que “poder decidir-ho tot és molt interessant, però si després no tenim una administració que trobi com fer-ho, tenim un problema”.

 

 

 

  

En aquest punt, Solà afegir que la seva tasca era la de fer pedagogia i que, el problema de la voluntat dels veïns venia “quan un grup polític controla els mitjans i té capacitat per fer una embustiada”: “davant d'una força amb recursos econòmics i que controla els poders fàctics, l'única cosa que podem fer és fer pedagogia”, va afegir. Unes paraules que van fer que alguns dels presents es preguntessin si “de debò està ben fet un estudi que diu que amb Sant Cugat estarem millor que amb Cerdanyola”. Per la seva banda, el regidor republicà Íñigo García de Enterria es preguntava si “li donarien l'estatut d'EMD a Bellaterra quan no li donen a la Floresta, que té més de tres vegades els habitants de Bellaterra i porta anys demanant ser EMD”.

 

 

 

  

La tertúlia va finalitzar amb la voluntat, per part de Quim Oltra, de repetir una xerrada similar, vista la quantitat de temes que es podien tractar sobre Bellaterra.