Bomber treballant a un incendi forestal | Bombers Matadepera

 

A partir d'avui no es podrà fer foc ni realitzar activitats que generin risc d'incendi prop de les zones boscoses que envolten Bellaterra. Com cada any, el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, i Alimentació de la Generalitat de Catalunya ha activat, aquest divendres 15 de març, la prohibició de fer foc a una franja de 500 metres al voltant de les zones boscoses. A Bellaterra, això impedeix a bona part de la ciutadania fer foc, sigui quina sigui la seva finalitat. 

 

 

En concret, entre el 15 de març i el 15 d’octubre, està prohibit: encendre foc per a qualsevol tipus d’activitat sigui quina sigui la seva finalitat; llençar coets, globus, focs d’artifici o altres artefactes que continguin foc; la utilització de bufadors o similars en vies que travessin terrenys forestals, etc. Queda exclosa la prohibició, regulada pel Decret 64/1995, dins de les àrees recreatives i en parcel·les urbanes la utilització dels fogons de gas i de barbacoes d’obra amb mataguspires.

 

 

 

 

D'altra banda, en cas de perill extrem d'incendi, se suspenen totes les autoritzacions i queda absolutament prohibit encendre cap tipus de foc, incloses barbacoes de qualsevol mena o fumar. També es prohibiria la circulació de vehicles pels camins forestals excepte que estiguin vinculats a les finques de la zona i a aquells que pertanyen a l’administració i als serveis públics.

 

 

312 incendis forestals l'any 2018

 

Segons explica el TOT Sant Cugat, l'any 2018 hi va haver a Catalunya 312 incendis forestals, que van cremar 202 hectàrees. Va ser el millor des que es tenen dades registrades d'acord amb l'actual metodologia de recull estadístic i es pot considerar com a mínim el millor dels últims 15 anys. El bon comportament de les condicions meteorològiques va ser un element fonamental per a la reducció tant del nombre d'incendis com de la superfície cremada.

 

 

En el que portem d'aquest 2019, des de l'1 de gener fins avui, ja s'ha superat el total d'hectàrees cremades durant tot l'any passat. Concretament, hi ha hagut 62 incendis forestals, que han cremat 224,50 (dades provisionals). El més important va ser durant el mes de gener a Arties (Val d'Aran) amb 193,1 hectàrees forestals cremades.