Jordi Savall està engegant un projecte musical pels 250 anys del naixement de Beethoven | VALENCIAPLAZA.COM

 

 

El mitjà de comunicació estatal La Vanguardia indica en un article que el mestre musical de Bellaterra, Jordi Savall, ha mantingut converses amb el president de França, Emanuel Macron, sobre la necessitat de crear un projecte cultural europeu. Ho hauria fet el passat mes d'octubre, durant la preparació d'un homenatge pel 250 aniversari del naixement de Beethoven.

 

 

Segons indica el mitjà, el projecte hauria d'integrar diverses simfonies de l'artista, i implicaria la participació del conegut Le Concert des Nations, les veus de la Capella Reial de Catalunya i diversos músics del cor de Savall Orpheus XXI, compost per refugiats i immigrants i creat fa dos anys. Alhora, la proposta portaria al músic de Bellaterra per diferents ciutats com París, Hamburg, Lisboa i diferents localitats d'Italia i Austria. 

 

 

“El problema és que no tenim un projecte cultural europeu. Per això vaig anar a veure a Macron, per fer-li prendre consciència. No hi ha noció d'allò que pot ser la cultura europea, de la necessitat de crear una estructura que ajudi. Aquest projecte de les simfonies és un projecte de reflexió i transmissió als joves, una porta de sortida d'aquest món tan materialista i establert”, va destacar Savall.

 

 

Macron va reconèixer, segons indiquen al mitjà, immediatament la força política del missatge i la necessitat d'apostar per iniciatives que donin una nova direcció a Europa, amb l'art indicant el camí. Segons li va transmetre, l'Estat francès vol contribuir al projecte, tenint en compte que Le Concert des Nations ha ajudat molt a la música francesa i està format per músics de 50 nacionalitats. Així, va afirmar que donaria residència al projecte a un auditori francès i ajudaria a implicar altres països.

 

 

Tot i això, el violagambista va destacar la precarietat amb què es troba el seu projecte i la fundació que l'auspicia: “mentre les simfòniques i els cors funcionen amb sous fixes, nosaltres rebem des de fa 30 anys la mateixa quantitat de la Generalitat de Catalunya: 350.000 euros, un 9% del nostre pressupost. I quan ens contracten, com ara, al Carnegie Hall, no ens surten els números per pagar els assajos. Ens contracten per un concert, però la feina prèvia d'investigació i assajos ha de sortir de la nostra fundació”.

 

 

Escultura innaugurada a Igualada el passat 6 de març amb la seva escultora i  el mestre musical
Escultura innaugurada a Igualada el passat 6 de març amb la seva escultora i el mestre musical | AnoiaDiari

 

 

Igualada homenatja al mestre amb una escultura

 

D'altra banda, el passat 6 de març, la ciutat d'Igualada va inaugurar una escultura del músic bellaterrenc, nascut a la ciutat de l'Anoia. Segons explica el mitjà AnoiaDiari, l'acte d'inauguració va comptar amb la participació de Savall, a més de la directora de l'Escola Conservatori Municipal de Música d'Igualada (ECMMI), Maria Queralt Martí, i l'autora de l'escultura, Teresa Riba

 

 

A l'inauguració també hi van assistir les autoritats municipals i un públic important. Un cop va finalitzar l'acte, Savall va oferir un petit recital a l'església del Roser de la capital de l'Anoia.