Jordina Belmonte, a la presentació de la previsió d'al·lèrgens per enguany a l'ICTA-UAB

Jordina Belmonte, a la presentació de la previsió d'al·lèrgens per enguany a l'ICTA-UAB | Universitat Autònoma de Barcelona

 

 

 

Les pol·linitzacionsd’aquesta primavera i estiu començaran en el moment habitual però seran molt importants a Bellaterra i gran part de Catalunya. Així ho han explicat investigadors de la Xarxa Aerobiològica de Catalunyade l’ICTA-UABi del Departament de Biologia Animal, Biologia Vegetal i Ecologia, que han presentat aquest dimarts 19 de març les previsions per a la primavera i l’estiu.

 

 

Segons es va explicar a la presentació, venim d’un any 2018 càlidi extraordinàriament plujósnivós, amb una tardor de les més plujoses de les darreres dècades i d’un hivern (2019) dels més càlids i secs dels darrers decenis. L’abundor d’aigua al sòl en el moment en què les plantes, sobretot els arbres, arranquen la seva activitat desprès de l’aturada per fred, i les temperatures suaus per l’època en el moment de l’inici de les pol·linitzacions s’ha traduït en floracions i pol·linitzacions molt potents durant l’hivern (com per exemple la del xipreri altres cupressàcies). A més, les prediccions meteorològiques dels experts per aquesta primavera diuen que laprimavera serà lleugerament més càlida del que era habitual (entre 0.5 i un grau centígrad) i, pel que fa a la pluja, dins dels nivells habituals.

  

  

Segons la investigadora de l’ICTA-UAB i del Departament de Biologia Animal, de Biologia Vegetal i d’Ecologia, Jordina Belmonte, enguany les pol·linitzacions hivernals del xiprer han començat molt fortes, superant les concentracions mitjanes històriques enregistrades de 1994 a l’actualitat. Altres plantes d’hivern com freixeavellanerhan pol·linitzat una mica més tard de l’habitual però també amb una intensitat important.

  

  

El març moltes plantes comencen la seva pol·linització i aquest 2019 ho estan fent aviat i amb força. Hi ha concentracions molt elevadesi es preveu que seguiran així en el cas dels pòl·lensque causen moltesal·lèrgiescom són plàtan i parietària i d’altres menys problemàtics per la salut com són els de pi i de pollancre; també han començat a pol·linitzar les gramíniesperò de moment encara amb nivells baixos (augmentaran a l’abril).

  

  

Aquesta primavera, si les pol·linitzacions coincideixen amb pluges durant les hores de llum, pot passar que les gotes d'aigua arrosseguin el pol·len i les flors cap al terra, que les pol·linitzacions quedin escurçades en el temps i que a l’aire hi acabi havent menys pol·len del que hi hauria pogut haver. No obstant això, la mateixa pluja que pot netejar l'aire de pol·len serveix de reg per a les plantes que pol·linitzaran més endavant i ens podem trobar que tinguem pol·linitzacions de fi de primavera i estiuenques importants de parietària, gramínies, plantatge, blets, olivera i artemísia, entre d'altres.

 

 

Nivells de pòl·len i espores de diferents espècies de plantes a l'aire de Bellaterra el 18 de març

Nivells de pòl·len i espores de diferents espècies de plantes a l'aire de Bellaterra el 18 de març | Punt d'Informació Aerobiològica de Catalunya

 

  

  

Belmonte recorda que tot podria canviar si la primavera fos força plujosa durant les hores de llum i també si les temperatures passessin força ràpidament a ser superiors a les esperades en primavera, perquè ambdues coses podrien fer que les floracionsi pol·linitzacions duressin menys temps de l’habitual i per tant afectessin durant menys temps.

  

  

A Catalunya, un milió i mig de persones pateixen alguna patologia al·lèrgica respiratòria, i en 4 de cada 10 casos és provocada per un pol·len. Considerant que aquests són la primera causa derinoconjuntivitis i la segona causa d’asma, la quantificació dels grans de pol·len a l'atmosfera és de vital importància per dissenyar les estratègies terapèutiques i de prevenció per a cada pacient al·lèrgic.

  

  

Segons dades publicades de l'Enquesta de Salut a Catalunya(ESCA) 2015, les «al·lèrgies cròniques» afecten el 14.7% dels adults (8è problema de salut) i el 10.4% dels nens (2on problema de salut). A més, en la franja d'edat de 15  a 44 anys, són el primer problema de salut en els homes i el segon en les dones.

  

  

Les malalties al·lèrgiqueshan augmentat notablement en els últims anys. Els estudis apunten que aquestes s'han duplicat en els últims 15 anys en els països desenvolupats, tot afectant el 25% de la població. Es preveu que en un parell de dècades puguin afectar a la meitat de la població.  

  

  

Segons dades conjuntes de la Xarxa Aerobiològica de Catalunya(XAC) de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la UAB(ICTA-UAB) i del Departament de Biologia Animal, Vegetal i Ecologia de la UAB, i de la Societat Catalana d’Al·lèrgia i Immunologia Clínica(SCAIC), els tipus de pol·len més abundants en general a l’atmosfera de Catalunya són les cupressàcies (23%), el plàtan d'ombra (10%), la parietària (6%), l’olivera (5%), les gramínies (4%) i les quenopodiàcies (3%), tot i que pot haver-hi variacions segons la zona geogràfica de Catalunya que considerem. Per altra banda, les sensibilitzacions més prevalents en els pacients al·lèrgicssón al pol·len de les gramínies (51,6%), el plàtan d’ombra (38,7%), l’olivera (35,5%), les cupressàcies (22,6%) i les quenopodiàcies (6,5%).

  

  

El coneixement en tot moment delsnivells de pol·len atmosfèrics, la seva estacionalitat, els seus pics de concentració i la durada de l’estació pol·línica, són eines molt útils en la pràctica mèdica pel diagnòstic, la prevenció i el tractament de les al·lèrgies causades pel pol·len. I el seu estudi continuat elaborant una base de dades permet estudiar l’efecte del canvi climàtic en la dinàmica de la vegetació i de la pol·linització de les plantes.