Xató o xatonada de bacallà amb salsa romesco
Xató o xatonada de bacallà amb salsa romesco | Directoalpaladar.com

 

 

La primavera arriba la nit d'aquest dimecres 20 de març. Després d'un llarg hivern en què el fred i les llargues hores de nit han convidat a quedar-se a casa i degustar alguns dels millors plats de cullera de la nostra gastronomia, arriba la primavera i verdures, hortalisses i fruites de temporada tornen a les taules.

 

 

A més dels calçots, plat típic de primavera a Catalunya per excel·lència, a la nostra gastronomia hi ha una gran varietat d'opcions per a gaudir del ressorgiment de la verdor a l'hora de seure a taula, i des del Pa amb Oli volem portar-vos algunes de les més tradicionals de la cuina catalana. Entre elles, no podem oblidar-nos d'una bona xatonada: un plat molt fàcil de fer i que combina la frescor de l'escarola i el bacallà amb la intensitat de les anxoves, les olives i la salsa romesco

 

 

Voleu saber com fer-la? Doncs som-hi!

 

 

Què necessitem per a una xatonada generosa per quatre persones? 

  • 2 escaroles
  • 300 g de bacallà dessalat
  • 200 g de ventresca de tonyina amb oli
  • 12 filets d'anxoves salades
  • 100 g d'olives arbequines
  • 100 g d'olives negres

 

  • Per a la salsa:
  • 4 tomàquets madurs
  • 2 cabeces d'alls
  • 4 nyores
  • 40 g d'ametlles torrades
  • 40 g d'avellanes torrades
  • 200 ml d'oli d'oliva verge
  • 10 g de vinagre de Xerès
  • sal i pebre

 

Mans a la cuina!

  • Primer de tot, untem amb oli els tomàquets i els alls i els escalivem al forn durant 20 minuts a 180ºC
  • Ara partim les nyores per la meitat i les posem en remull amb aigua tèbia uns 30 minuts. Passat aquest temps, amb un ganivet, podreu separar amb facilitat la polpa de la pell de les nyores
  • Preparem la salsa dins el got llarg de la batedora, en què triturarem els tomàquets i els alls escalivats i pelats, les nyores, les ametlles i les avellanes, l'oli, la sal i el pebre 
  • Ho triturem tot fins que obtinguem una salsa ben cremosa, que haurem de rectificar de sal si fos necessari
  • Ara netegem les anxoves: en separem els filets i les deixem 5 minuts en remull amb aigua. Després les escorrem i reservem en un plat amb un bon raig d'oli (també podem posar-ne de conservades amb oli, que ja es compren preparades)
  • Rentem les escaroles, les escorrem i les tallem a trossos 
  • Les amanim amb la salsa que heu preparat. És ideal reservar una mica de salsa en un bol a part, per si algú se'n vol posar més
  • Esqueixem el bacallà a trossos i el repartim per sobre de l'escarola, amb la tonyina, els filets d'anxova i les olives 
  • Finalment, hi tirem el vinagre de Xerès per sobre, al gust

 

 

Bon profit!