Vista de Bellaterra venint del Turó de Sant Pau
Vista de Bellaterra venint del Turó de Sant Pau | Joan Duran

 

 

Un grup de veïns del Turó de Sant Pau, a Bellaterra, han demanat aquest 22 de març, que el govern bellaterrenc i l'Ajuntament de Cerdanyola reprenguin les negociacions del nou conveni per a Bellaterra.

 

Així ho ha afirmat la comissió de veïns interessada en recollir informació sobre la iniciativa d'annexionar Bellaterra a Sant Cugat. En un manifest publicat al web, demanen que aquestes negociacions “estiguin coordinades per una persona veïna de Bellaterra, consensuada entre les dues parts, que es consideri oportuna”. 

 

 

Tal com han explicat Joan Duran i Mariano Sazatornil, dos d'aquests veïns, la iniciativa té especial rellevància per al Turó de Sant Pau. Segons indica Duran, “el Turó de Sant Pau no està integrat a Bellaterra ni física, ni urbanística, ni conceptual ni orgànicament”. I és que, com il·lustra Sazatornil, “quan tu passes de la gasolinera, en direcció a Sabadell, hi ha un cartell que marca el fi de Bellaterra, tot i que el Turó en formi part, (…) i això té moltes lectures”. Una perspectiva que faria encara més complexa la situació pels veïns de la urbanització.

 

 

Alhora, segons es pot llegir al document, “l'entorn del Turó de Sant Pau no rep l'atenció requerida, tant en àmbits competencials de l'Ajuntament com de l'EMD (seguretat, neteja, jardineria, enllumenat, manteniment d'espais públics, etc.)”. El text també denuncia que la falta d'atenció és encara més “rellevant” en el cas de l'EMD de Bellaterra, ja que “en ser l'administració més propera hauria de tenir la voluntat de servir als veïns amb una més àgil resposta davant de les qüestions que es plantegen”. 

 

 

 

El text també expressa que, a més, des de la creació de l'EMD “patim una desatenció motivada pel desconeixement de quina és l'administració competent en els diferents àmbits d'actuació que sorgeixen”. Critica també que, d'ambdues parts – EMD i Ajuntament -, el temps de resposta a les demandes dels veïns és “extraordinàriament dilatat”. 

 

 

A més de la situació específica del Turó, el text mostra certs dubtes sobre les conseqüències de l'annexió de l'Entitat Municipal Descentralitzada de Bellaterra a Sant Cugat per diverses raons. En primer lloc, per “la inseguretat jurídica que un ens local menor (EMD) pugui canviar d'adscripció municipal mantenint la condició d'ens local menor”, i d'altra banda perquè es demana la integració a Sant Cugat del Clot de Can Fatjó dels Aurons, “un territori sobre el qual l'EMD mai ha tingut cap mena de competència”. 

 

 

D'altra banda, el text argumenta que, tot i que el procés de tràmit de la presentació de les signatures fins a la resolució per part de la Generalitat de Catalunya duraria un any, la complexitat de la iniciativa pot donar lloc a “la interposició de múltiples recursos”. A més, el text crida l'atenció sobre com pot afectar el període d'eleccions municipals i la posterior composició d'òrgans de govern, també relacionats amb l'annexió, “a la prestació de serveis que han de rebre els veïns de Bellaterra (…) i, molt especialment, si al final el canvi d'adscripció no prosperés”. 

 

 

Per tot això, el manifest, que es pot consultar també al web de la plataforma veïnal, demana que els veïns de Bellaterra tinguin un únic interlocutor i administració, i que “aquesta ja s'encarregarà de tramitar la qüestió plantejada a l'administració que pertoqui”, tot indicant que no ha de ser responsabilitat dels veïns saber a on han d'elevar les seves reclamacions. D'altra banda el text solicita “que es reprenguin les negociacions del nou conveni en aquell bon punt en què van quedar suspeses, no donant per vàlid el projecte presentat a última hora per part de l'EMD“. 

 

 

Finalment, el manifest, així com Duran i Sazatornil, afirmen que per garantir el bon funcionament de les negociacions, les dues administracions haurien de comptar amb un veí de Bellaterra com a mediador consensuat per les dues parts per fer efectiu el conveni. Alhora, els dos veïns afirmen que “aquest manifest el difondrem a tots els associats, que són el 80% de la població del Turó”.