Òscar Cadiach en una de les seves expedicions
Òscar Cadiach a una de les seves expedicions | UAB

 

 

L’alpinista Òscar Cadiach pronunciarà la conferència “Sempre amunt!” a la sala de graus de la Facultat de Medicina de la Universitat Autònoma. Ho farà el proper dimecres dia 27 de març, a les 13 hores, davant de tots aquells interessats que vulguin assistir a la xerrada. Creu Sant Jordi de 2016, Cadiach va ser també el primer occidental que va fer el cim del món per la vessant nord i sense oxigen. 

 

 

Òscar Cadiach va ser el primer català en ascendir a l’Everest, el 28 d’agost de 1985 amb Antoni Sors i Carles Vallès, i va ser el primer català en pujar els 14 vuitmils sense oxigen, l’últim dels quals va ser el Broad Peak, al Pakistan, el 27 de juliol de 2017. També va obrir noves rutes al Broad Peak Central, la Fem Tarragona per la vessant del Xinjiang Xinès (1992), i al Cho Oyu, la Free Tibet, per l’aresta NNW (1996). Cadiach explicarà la seva experiència alpinista a la conferència “Sempre amunt!”, en el marc de les 'Sessions Fisiològiques curs 2018-2019: Fisiologia Adaptacional', organitzades sota la direcció del doctor Eduard Escrich

  

  

Cadiach és guia d’alta muntanya UIAGM i tècnic superior d’esport en l’especialitat de muntanya. A més d'alpinista, també és fotògraf i càmera d'alçada. Ha realitzat diverses pel·lícules de les seves expedicions i ha guanyat premis arreu del món, i l'any 2000 va participar en una expedició com a protagonista d'un documental sobre l'ascensió de George Mallory i Andrew Irvine del 1924 a l'Everest per al programa de Televisió Espanyola “Al filo de lo impossible”, junt al desaparegut, Alberto Zerain. També va ser mentor, cap i guia de l'expedició que va portar 6 joves inexperts fins al cim de l'Aconcagua (Argentina), per al programa El Cim, de TV3.

  

  

A les acaballes de 2017, Cossetània Edicions ha publicat Els 14 vuitmils d’Òscar Cadiach i Puig. Trenta-cinc anys als cims més alts de la Terra sense oxigen addicional. El llibre, escrit pel periodista Francesc Joan i Matas, recull la seva trajectòria alpinística. Cadiach també integra una cordada radiofònica, des de fa quatre anys, amb més de 100 emissions. Es tracta del programa sobre alpinisme, escalada i muntanya de Tarragona Ràdio, el Pont de Mahoma -nom que fa honor al mític pas de l'Aneto-.