Mesa de votació de la consulta organitzada per estudiants de la UAB pel referèndum entre monarquia o república
Mesa de votació de la consulta organitzada per estudiants de la UAB pel referèndum entre monarquia o república | @uabreferendum

 

 

Els estudiants de la Universitat Autònoma de Barcelona que van participar en la consulta organitzada per l'agrupació d'estudiants Referendum UAB per decidir el model d'Estat a Espanya van votar, molt majoritàriament, a favor de la instauració d'una república a l'estat espanyol. Aquesta iniciativa simbòlica venia després de la celebració de diferents referèndums similars sobre el model d'estat a diverses universitats i centres d'ensenyament superior d'Espanya, celebrats entre els mesos de novembre i desembre de 2018. 

 

 

La votació, que es va celebrar el passat dimecres 20 de març, va incloure dues preguntes sobre el model d'Estat a l'estat espanyol, a diferència de moltes de les consultes celebrades a altres centres, que només n'incloïen una. En concret, les preguntes formulades eren: primerament, “Estàs a favor d'abolir la Monarquia com a forma d'Estat i instaurar una República?”; en segon lloc, en cas de resposta afirmativa, “Estàs a favor de l'apertura de processos constituents per decidir quin tipus de República?”. 

 

Recompte de vots al referèndum per la monarquia o la república a la UAB
Recompte de vots al referèndum per la monarquia o la república a la UAB | @uabreferendum

 

 

Segons les dades que el mateix col·lectiu va difondre a través de Twitter, la consulta adreçada a qualsevol que hi volgués participar va comptar amb una participació total de 4525 persones, que equival aproximadament a un 12% del total d'estudiants de la Universitat -al voltant dels 40.000 entre estudis de grau i postgrau-. Des de l'Àrea de Comunicació i Promoció de la Universitat Autònoma indiquen que la consulta era més aviat simbòlica i que hi podia participar tothom, tot i que s'ha de tenir en compte que no tots els estudiants passen per la Universitat i el seu campus cada dia. 

 

 

D'entre les opcions votades, 4284 persones (un 94.67% del total de participants) van estar a favor d'obrir processos constituents per a instaurar una república a l'estat espanyol. Per contra, només 58 vots (el 1.28%) van votar que no estaven a favor de la instauració d'una república i volien mantenir, per tant, el sistema monàrquic

 

 

 

Des del Twitter de l'agrupament d'estudiants van qualificar el referèndum de “tot un èxit” i van donar les gràcies a tots aquells que hi van participar, bé votant o ajudant a gestionar la consulta. Alhora, van dir que la votació va significar una “jornada històrica”.

 

 

D'altra banda, el portaveu de la plataforma del referèndum, Jordi Sorolla, es felicita de que hi hagués “una participació molt important sense cap incident”. Sorolla explica que “la votació estava oberta a tota la comunitat universitària, però com que no teniem cens per un tema de protecció de dades, algú es va colar de fora”. Malgrat tot, indica que tenien sistemes propis per intentar que cap persona que no fos de la comunitat votés al referèndum.

 

 

El portaveu indica que “tenim molta relació amb els que van fer la votació a altres centres de Catalunya, com la Universitat de Barcelona o la Universitat Pompeu Fabra, i fins i tot amb els de l'Autònoma de Madrid, que van ser qui va començar aquestes votacions”. Pel que fa a futures iniciatives, Sorolla diu que “farem una assemblea per decidir si fem alguna acció a partir d'això”, tot i que admet que de moment no tenen pensat fer més accions.