Imatge d'una de les sessions al Parlament d'una edició anterior del premi Conviure
Imatge d'una de les sessions al Parlament d'una edició anterior del premi Conviure | cerdanyola.info

 

 

Una classe de 3er d'ESO de l'escola Ramon Fuster de Bellaterra protagonitzarà un debat amb cinc centres de secundària més al Parlament de Catalunya. Els grups ho faran el pròxim 24 de maig a les 11 h, a la Sala de Sessions de l'hemicicle com a part del projecte “Fem una llei”, impulsat per l 'Associació d'Antics Diputats i que ha de servir per atorgar l'anomenat premi Conviure.

 

 

  

La iniciativa, en col·laboració amb el Parlament de Catalunya i organitzat per Aula Parlament, vol introduir a nens i adolescents de diferents etapes educatives a la pràctica parlamentària tot fent-los treballar sobre un projecte de llei fictici durant vuit setmanes. A partir d'un fòrum de debat virtual gestionat per l'organisme català i del treball conjunt fora d'hores curriculars, cinc grups de primària, secundària, batxillerat i formació professional organitzen la proposta de llei fins a la seva presentació al debat parlamentari.

 

 

 

Depenent de l'etapa educativa, el projecte “Fem una llei” convida a treballar una regulació fictícia sobre protecció dels animals (primària), normativa sobre el reciclatge (secundària) o intel·ligència artificial i robòtica (batxillerat i formació professional). El premi Conviure, atorgat per al grup que ho aconsegueixi de la manera més satisfactòria, és de 1.500 euros.

 

 

La competició, però, advoca per un treball minuciós dels estudiants, més aviat que no per qui aconsegueixi aprovar la mesura fictícia. I és que el jurat avalua, per una banda, l'elaboració, la versemblança, la innovació i els valors democràtics de cada programa durant les vuit setmanes de feina, i per l'altra les esmenes presentades, la consistència i versemblança dels posicionaments, la capacitat de diàleg i pacte, el respecte als altres grups i el bon comportament durant el debat.

 

 

El coordinador del segon cicle d'ESO (tercer i quart) a l'institut Ramon Fuster de Bellaterra, Hug Llàcer, indica que els alumnes de 3er d'ESO A, que són els qui han quedat finalistes, “s'ho estan passant molt bé” amb el projecte: “estan contents i motivats perquè ens hagin triat i es troben motivats per fer la feina”. Alhora, la predisposició que tenen, explica, és molt bona i estan “molt conscienciats que és una feina llarga de vàries setmanes”.

 

 

El grup, que es troba en la tercera setmana del calendari, està treballant ara en les esmenes del segon capítol de la seva proposta sobre reciclatge, i continua treballant en el que és la primera ocasió per la Ramon Fuster de participar en el premi Conviure, tot i que Llàcer explica que ja havien visitat abans el Parlament. En cas que guanyessin, el docent ha fet una proposta al grup per fer una donació dels diners: “a la classe hem parlat i, en el cas que ens donessin el premi, hem proposat triar una entitat amb un consens gran i donar-li els diners”.

 

 

El grup de secundària, però, encara haurà d'enfrontar-se el dia 24 de maig a les escoles Mare de Déu de Montserrat i Sagrat Cor de Barcelona, i els instituts La Mitjana de Lleida i Vallvera de Salt, abans de veure si és mereixedor del premi, que s'atorgarà el mateix matí. Una competició en la que també participa un altre centre cerdanyolenc, l'IES Forat del Vent, amb un projecte sobre robòtica dels seus alumnes de segon de batxillerat.