Sjoerd Gaastra, portaveu del Colectiu Solar, explica als assistents les avantatges dels panells solars
Sjoerd Gaastra, portaveu del Colectiu Solar, explica als assistents les avantatges dels panells solars | Toni Alfaro

 

 

Al voltant d'una setantena de veïns i veïnes de Bellaterra van assistir a la presentació que el Col·lectiu Solar, de la ma del seu portaveu, l'holandès Sjoerd Gaastra, va fer per a explicar els avantatges del seu projecte d'instal·lació de plaques fotovoltaiques. Tot un èxit de la convocatòria amb què col·laborava la Unió de Veïns de Bellaterra, que va emplenar el Centre Cívic aquest dijous 4 d'abril, i que va demostrar l'interès dels ciutadans per les opcions de canvi en el model energètic del col·lectiu, que comença ara les seves instal·lacions al Vallès Occidental. 

 

 

La tasca del col·lectiu és ben senzilla, va dir, ja que intenta posar en contacte a diferents particulars i empreses interessats a instal·lar-se plaques fotovoltaiques perquè siguin més barates. Concretament, des del col·lectiu asseguren que la compra conjunta de les plaques i la seva instal·lació abarateix el preu fins a un 40% i permet amortitzar-les en 4 o 6 anys. 

 

 

Aquesta és potser una de les raons que han ajudat a l'èxit de la iniciativa que, explicava Gaastra, va començar fa poc més d'un any, a principis del 2018, a la província de Girona. El portaveu va indicar que tenien un “objectiu de 500 cases però al final es van apuntar 618”, encara que no gastin en publicitat més que la creació de la seva pàgina web: “un cop creada la web, a nosaltres ja no ens costa diners la publicitat, i per tant no és necessària una gran despesa” que, segons va afirmar, fa encarir moltes vegades un producte. 

 

 

Sjoerd Gaastra explica quins tipus d'instal·lacions faciliten des del Colectiu Solar
Sjoerd Gaastra explica quins tipus d'instal·lacions faciliten des del Colectiu Solar | Toni Alfaro

 

 

Explicava el portaveu del Col·lectiu Solar, que en aquests moments ja ha augmentat la seva tasca amb èxit a altres zones de Catalunya, com al Maresme i a Altafulla, que hi havia diferents opcions d'instal·lació, tot i que la bàsica no implicava una gran despesa. Com a referència, va dir que un kit solar bàsic de 6 panells i que produïa uns 2.000 W de potència “costa uns 3.000 euros en total, amb els panells, la instal·lació i l'IVA”, i que la vida útil d'aquests panells era al voltant dels 100 anys i, per tant, “estem parlant d'una instal·lació que dura tota la vida“.

 

 

  

D'altra banda, va argumentar que la instal·lació en sí mateixa és molt ràpida i que “la mitjana és que en un dia està tot muntat”: “dos electricistes i instal·ladors pugen al terrat i un altre es queda a terra gestionant el sistema central, i al final del dia es troben i ho posen en funcionament”. Alhora, Gaastra va indicar que bona part dels aspectes de la instal·lació són opcionals, i que només requeria la visita prèvia d'un tècnic que tenia un cost de 40 euros (20 pels socis de la Unió de Veïns) “que es retornen si segueixes endavant”.

 

 

 

  

I és que per als impulsors del projecte, “estem a una transició energètica a tot el món, encara que no ho sembli en aquest país”, va afirmar Gaastra. I no només amb la gestió de l'energia a la llar: “la majoria dels països del Nord, com Holanda, Noruega i Suècia, no podran vendre cotxes de combustió en set anys, i Alemanya s'ho està pensant”, afegia l'holandès. Un tema, el del canvi energètic que, argumentava, no té només cabuda només entre els partits polítics d'esquerra, ja que “s'està creant un teixit industrial nou a Europa; tot el tema de l'energia està creant una nova onada d'empreses noves, sense vicis”.

 

 

 

Finalment, Gaastra va dir que tots aquells que es vulguin apuntar al col·lectiu només ho han de confirmar abans del 31 de juliol a la seva web, i hauran de pagar 25 euros en concepte de compromís que, en paraules del portaveu, “quan arribem a l'objectiu els tornem”.