Pancarta que reclama el centre mèdic penjada per operaris de l'EMD de Bellaterra aquest cap de setmana
Pancarta que reclama el centre mèdic penjada per operaris de l'EMD de Bellaterra el passat dijous 4 | Toni Alfaro

 

 

La petició perquè hi hagi un metge a Bellaterra torna a ser sobre la taula. Després que durant l'any 2015 l'EMD de Bellaterra proposés i comencés la creació d'un centre mèdic a Bellaterra, i dos anys més tard fos la Taula Cívica de Bellaterra qui engegués una reivindicació al respecte, ara la necessitat d'un professional mèdic al barri torna a ser posada de manifest després que la brigada de l'EMD col·loqués, el passat dijous 4, una pancarta a la plaça del Pi, demanant l'arribada del metge.

 

 

La pancarta, a la que es pot llegir “CatSalut, volem un metge a Bellaterra, ja! Som 3.000 habitants sense servei” va ser col·locada a petició d'una nova plataforma anomenada Plataforma Centre Mèdic Bellaterra, segons ha indicat la metgessa bellaterrenca Chus Cornellana, que en forma part. La iniciativa, presidida per la veïna Contxa Antolín, busca reclamar que el metge vingui a Bellaterra després que les anteriors reivindicacions no tinguéssin l'efecte desitjat.

 

 

La novetat, indica Cornellana, rauria en el fet que, fa aproximadament un mes, membres de la Plataforma i el president de l'EMD de Bellaterra, Ramon Andreu, van reunir-se amb la directora del Sector sanitari Vallès Occidental Est del CatSalut, Núria Serra, per pressionar perquè el metge a Bellaterra fos una realitat. La membre de la plataforma assegura que “segons el que va dir Núria Serra, l'alcalde de Cerdanyola va posar dificultats” perquè el metge arribés al barri, tot i que la responsable del CatSalut estava a favor de portar-ne un. 

 

 

Cornellana assegura, a més, que des de la plataforma han demanat que s'ampliï una consulta al Centre Mèdic en desús del carrer Luís de Ábalo, i ha reclamat que “3.000 persones no poden estar sense metge a Bellaterra”, tot i que ha admès que “al voltant de 400 persones ja van al CAP de Valldoreix o Can Matas” a Sant Cugat, en comptes del CAP de Serraparera, que és el que pertoca als bellaterrencs. 

 

 

El centre mèdic de Bellaterra va ser una altra reivindicació històrica del veïnat, però no es va arribar a materialitzar
El centre mèdic de Bellaterra va ser una reivindicació històrica del veïnat, però no es va arribar a materialitzar | J. Tardós

 

 

 

Per la seva part, l'EMD de Bellaterra no ha confirmat encara l'assistència de Ramon Andreu a la reunió amb la directora del CatSalut per al Vallès Occidental Est. Tanmateix asseguren que és una reivindicació històrica i donen validesa al missatge posterior de la pancarta, on es pot llegir que el metge a Bellaterra està aprovat pel Parlament de Catalunya. A la resolució proporcionada per la mateixa EMD en aquest sentit, però, només pot llegir que “el Parlament de Catalunya insta al Govern a acordar amb l’Ajuntament de Cerdanyola la possible obertura d’un consultori local a Bellaterra (Vallès Occidental)”. 

 

 

Des de la Taula Cívica de Bellaterra, que gestiona una comissió dedicada expressament a estudiar la inclusió d'un consultori mèdic funcional a Bellaterra, el seu coordinador, Enric Pallàs, admet que no se'ls va avisar ni de la creació de la nova plataforma veïnal ni de la reunió mantinguda amb CatSalut. 

 

 

Una reivindicació “electoralista”

 

 

L'Ajuntament de Cerdanyola també ha volgut aclarir la seva posició de boca de la tinenta d'alcaldia de Polítiques Socials, Elvi Vila, que ha confirmat que Núria Serra també va parlar amb el consistori sobre el metge a Bellaterra. Vila ha volgut deixar clar que “la competència sobre els centres mèdics que s'obren o es tanquen no és de l'Ajuntament”, i ha declarat que des del consistori “vam dir que, com hem dit des del minut zero, si volien [des de l'EMD] obrir un centre mèdic ho fessin a partir d'un centre mèdic propi, però que no ens treguin personal del CAP de Serraparera“.

 

 

I és que la tinenta d'alcaldia explica que durant els anys de retallades, les plantilles de metges als CAP de Cerdanyola van reduir-se molt, i el de Serraparera (què és des del qual es demanava portar un metge a Bellaterra) va ser un dels més afectats. Per tant, Vila indica que “si la solució que ens donen és treure un professional de Serraparera i portar-lo a Bellaterra no hi serem”.

 

 

En part, també expressa que aquesta petició “es troba en una situació purament electoralista” i que des del CatSalut “actuen d'una manera o d'una altra segons d'on ve la pressió”. I és que explica que, per exemple, el barri de Fontetes té un centre mèdic amb molt poques hores d'atenció i els veïns “s'han de desplaçar 1 quilòmetre turó amunt fins al CAP de Canaletes“, i es pregunta perquè no s'hauria de reforçar abans el centre mèdic de Fontetes. “Els recursos no han de ser per qui més cridi, sinó per qui més ho necessiti”, ha dit.