Vista d'ocell del Parc de l'Alba | Cerdanyola.info

 

 

 

 

  

El govern de Cerdanyola del Vallès ha anunciat un nou capítol en la definició del futur del Centre Direccional. En roda de premsa, el 12 d'abril, l'alcalde Carles Escolà i el regidor d'Urbanisme, Ivan González, van respondre a les crítiques d'ERC després d'haver frenat l'aprovació del nou Pla Director Urbanístic (PDU).

 

 

El dilluns 8 d'abril, estava previst que el Consell del Centre Direccional donés conformitat al Pla Director Urbanístic de la zona del Parc de l'Alba. Finalment, segons ha explicat l'alcalde de Cerdanyola, la Generalitat i l'Ajuntament van arribar a un acord, en una reunió prèvia al consell, per retirar el punt de l'ordre del dia. “El punt es va retirar a petició del govern”, detalla Escolà.

 

 

  

  

Per què s'ha retirat el punt?

 

 

  

Des del govern cerdanyolenc expliquen que van decidir retirar el punt perquè el PDU que es plantejava no incorpora totes les seves peticions. El regidor d'Urbanisme, Ivan González, va repassar les propostes del govern que sí s'han incorporat al Pla Director Urbanístic: La desprogramació del Túnel d'Horta; La reducció de l'amplada de la futura avinguda de la Universitat de 70 a 45 metres; El traspàs d'una part de l'habitatge previst al Centre Direccional a la trama urbana ja consolidada; La reducció i repartiment en el territori del sòl destinat a ús comercial; La millora de la preservació de l'espai Natural de la Via Verda del Vallès; El 50% dels futurs habitatges construïts seran de protecció oficial en règim de lloguer i el cost zero per a l'Ajuntament en les despeses de la remediació de l'abocador de Can Planas.

 

 

  

Malgrat això, el govern assegura que no s'han aconseguit tots els seus objectius. En concret, senyalen no haver assolit la retirada de tot l'habitatge de l'entorn de l'abocador o impedir que es construeixen habitatges a la Plana del Castell, i no haver trobat una solució definitiva pels abocadors. Davant la situació actual, el govern de Compromís per Cerdanyola considera que la negociació per modificar el PDU encara està oberta, però destaquen l'existència d'obstacles com “la normativa urbanística que tendeix a afavorir els interessos privats”.

 

  

  

Què critica ERC?

 

 

  

En un comunicat, la secció local d'Esquerra Republicana ha acusat al govern d'ajornar l'aprovació del PDU per motius electorals. “Des d'ERC Cerdanyola atribuïm aquesta inesperada i sobtada retirada a motius estrictament electorals. Sembla que els membres de Compromís no es vulguin significar a favor d'un projecte que ells mateixos han treballat conjuntament amb el Consorci, però que és radicalment diferent del que defensaven abans d'entrar al govern, demostrant tant la seva manca de valentia política, com per afrontar aquest problema de forma pública i consensuada”, asseguren des d'ERC.

 

 

  

Davant aquestes declaracions, el govern de Compromís senyala sentir-se sorprès: “Ens sorprenen les crítiques d'ERC perquè quan formaven part del govern, van portar una negociació per modificar el PDU que no arribava ni a la meitat dels objectius que hem aconseguit en aquesta”. El regidor González respon, a més, acusant ERC de ser ells qui han intentat fer servir la qüestió amb motius electoralistes: “Si estan en contra d'aquest PDU, haurien d'estar contents que es retiri. Si no estan contents amb la retirada d'aquest punt, és perquè potser sí tenien interessos electoralistes en aquest tema i preferien que s'aprovés un PDU que no els hi agrada per tal de fer-ho servir amb intenció electoral”.

 

 

  

Què passarà a partir d'ara?

 

 

 

Davant l'ajornament de l'aprovació del Pla Director Urbanístic per la zona del Centre Direccional s'obre un nou capítol. Des del govern de Cerdanyola expliquen que les parts implicades tornaran a seure per negociar. Recordant el procés participatiu previ a la redacció del PDU que proposa la Generalitat, l'alcalde Escolà va anunciar en roda de premsa que pretenen impulsar una consulta ciutadana per decidir si la ciutat dóna suport o no al projecte de futur del Centre Direccional. “Plantegem que la negociació no ha acabat. Esgotarem la negociació i un cop tinguem el resultat, haurà de decidir la ciutadania, però serà durant el pròxim mandat”, explica Escolà. El resultat de la consulta, però, no serà decisiu. La Generalitat és qui té l'última paraula per decidir què es fa a la zona. Tot i això, el consistori assegura que la Generalitat considera important comptar “amb la legitimitat del territori”.