Intervenció dels Bombers de la Generalitat en un rescat a la muntanya
Intervenció dels Bombers de la Generalitat en un rescat a la muntanya | Bombers de la Generalitat

 

 

Els períodes de vacances sempre impliquen una major mobilitat al medi natural, fet que sovint va acompanyat d’un increment en el nombre d’actuacions dels Bombers de la Generalitat per salvaments i rescats. Per això, des del cos de salvament han volgut recordar a la població una sèrie de mesures per minimitzar els riscos a la natura. 

 

Durant la Setmana Santa de l’any passat (comptant el període de vacances de 10 dies entre el cap de setmana de Diumenge de Rams i Dilluns de Pasqua)  els Bombers de la Generalitat van fer 141 actuacions al medi natural, 82 de les quals per rescats de muntanya. Aquesta xifra és superior a la de l’any anterior, ja que del 7 al 17 d’abril (dates en què va caure la Setmana Santa el 2017) es van dur a terme 82 serveis del mateix tipus, 49 específicament de rescats muntanya.

 

El nombre de serveis que fan els Bombers al medi natural ha anat en augment en els últims anys. I, especialment, de cara als dies de Setmana Santa, en els quals conflueixen practicants d’activitats de tot tipus (hivernals i no hivernals). Des de Bombers de la Generalitat volen insistir en la importància de seguir unes mínimes mesures de seguretat. I és que amb una millor formació i preparació, i seguint els consells de prevenció i autoprotecció, es poden evitar molts dels accidents i minimitzar-ne els riscos.

 

 

Gràfic sobre l'evolució de les intervencions de Bombers de la Generalitat durant la Setmana Santa
Gràfic sobre l'evolució de les intervencions de Bombers de la Generalitat durant la Setmana Santa | Bombers de la Generalitat

 

 

 

Abans de sortir:

 • El muntanyisme exigeix preparació: entreneu-vos i informeu-vos.
 • Abans de sortir, informeu-vos de les condicions meteorològiques i de la seva possible evolució. Renuncieu a l'activitat si les previsions són dolentes.
 • Planifiqueu l'activitat i la seva durada, consulteu les guies i el mapa del recorregut. Comproveu la distància, el desnivell i l'orografia del terreny per adaptar-la a tot el grup, especialment si aneu amb infants.
 • Aneu-hi sempre amb companyia o, en tot cas, comuniqueu a algú l'activitat prevista i els llocs pels quals preveieu passar.
 • Utilitzeu material i equip adequats per a l'activitat. Sobretot porteu el calçat adient i la motxilla per dur les coses imprescindibles: roba per si us sorprèn la pluja, el vent o el fred; mapa, telèfon mòbil amb la bateria carregada, un frontal, un xiulet, aigua i menjar.

 

Durant la marxa:

 • Respecteu les senyalitzacions de perill.
 • Si aneu en grup, manteniu sempre el contacte amb les altres persones.
 • Fixeu punts de referència en el recorregut, de manera que pugueu orientar-vos.
 • Hidrateu-vos sovint i mengeu aliments energètics.
 • Si teniu fred, no deixeu de caminar.
 • En cas de boira o que es faci fosc, no sortiu dels camins senyalitzats.
 • En cas d'accident, truqueu al 112