Àlvar Roda, president de L'Ateneu Santcugatenc
Àlvar Roda, president de L'Ateneu Santcugatenc | Bernat Millet

 

 

Nascut a Barcelona ara fa 67 anys, Àlvar Roda viu a Bellaterra però considera Sant Cugat el seu poble. Hi va viure durant més de 6 anys, i el seu vincle amb el municipi ha sigut permanent. Ha estat vinculat a diferents entitats i associacions del municipi, ha estat regidor a l'Ajuntament de Sant Cugat i ara, des del mes de març, és el nou president de L'Ateneu Santcugatenc.

 

 

Estrena nova etapa al capdavant de l'Ateneu. Com hi arriba?

Soc fill de Bellaterra, des de l'any 68 que hi vam venir a viure des de Barcelona, i Sant Cugat per a mi era el meu poble. L'any 74 hi vaig venir a viure, després a Valldoreix, i després vaig tornar a Bellaterra. Però vaja, soc un fill de Sant Cugat, en el bon sentit de la paraula.

 

 

Com comença el seu vincle amb el món associatiu de Sant Cugat?

Comença a partir de la meva relació amb el Ramon Pros, cap a l'any 74-75, amb la Tothomada, que no hi vaig estar però els coneixia, i després vaig començar a estar vinculat a Amics de Sant Cugat, fins que vaig presidir l'entitat. I a partir d'aquest moment, la meva vinculació amb Sant Cugat ha estat a través de diferents entitats, com la Fundació Sant Cugat, el Moto Club, Amics de Pedra i Sant, L'Ateneu…

 

 

I com arriba a la presidència de L'Ateneu?

Estava dintre del consell assessor, una mena de “Senat” creat per Margarida, l'antiga presidenta, no vinculat ni a la junta ni a l'equip directiu, que tingués una visió més ampla del que és l'entitat i les seves activitats, la relació institucional també… i una cosa porta a l'altra. La Margarida feia 8 anys que estava i volia donar pas a altra gent. Vaig ser una mica romàntic en aquest aspecte, i penso que està bé que hi hagués una persona que estigués molt vinculat. I vaig fer aquest pas.

 

 

Va ser un romàntic…

Crec que en aquests moments les entitats necessiten ser fortes perquè en el fons la política és feble. Això porta a que una entitat pugui ser creadora d'associacionisme, d'inquietuds i de complicitats amb la ciutat. I això és el que més m'interessa.

 

 

Agafa el càrrec creient en aquesta força.

Les entitats han de ser fortes, han de tenir un cert criteri, i crec que l'Ateneu està molt bé, però també s'hauria d'introduir alguna cosa. Els 11 punts que vaig plantejar a l'assemblea estaven vinculats a temes més socials i polítics, sobretot, i aixecar una mica el nivell de les activitats de l'Ateneu. Evidentment necessitem fer moltes coses, per anar fent associacionisme, però també cal donar-li una pàtina més intel·lectual.

 

 

El meu objectiu seria arribar cap als 1000 socis, i tenir aquesta capacitat popular que et dona suport, per moure una mica la societat

 

 

Onze punts que entenc que són el seu full de ruta. Quines són algunes de les claus?

L'Ateneu funciona amb les activitats pròpies del dia a dia, i amb els associats. Ara mateix som uns 530 socis. El meu objectiu seria arribar cap als 1000 socis, i tenir aquesta capacitat popular que et dona suport, per moure una mica la societat, perquè la societat s'enriqueixi a si mateix. Les entitats el que fan bàsicament és enriquir la societat amb les activitats que fan. I tenir espais de trobada on es pugui tenir un diàleg. Per tant, a L'Ateneu, un dels punts és ampliar la massa social. El ventall és tan ampli, que costa d'explicar en poques paraules.

 

 

Més reptes de futur?

Amb tots aquests moviments que hi ha en la intel·ligència artificial podem ser una entitat que fem cursets per internet i xerrades en moments puntuals. És a dir, que físicament tenim un espai molt maco, però limitat, i hem de veure cap a on va el nostre creixement. Sobretot, amb la col·laboració amb altres entitats de Sant Cugat.

 

 

Aposta per les sinergies entre entitats.

Fer sinergies amb tot el moviment associatiu que hi ha. És molt important. Perquè com que el ventall d'activitats és tan ampli a Sant Cugat, intentar mirar quina especialització té cadascú, i veure com ens podem ajudar unes a les altres, que també facilitaria l'ús d'espais.

 

 

Fer créixer l'Ateneu és una de les apostes. De quina manera?

Soc poc partidari de les campanyes de màrqueting habituals. Penso que el boca a boca és el que veritablement fa que una entitat vagi creixent, per un tema de fets. Nosaltres som una entitat de fets, i per tant continuarem sent-ho. Si fem les coses ben fetes, es pot créixer. Tot i que costa molt fer vincular la gent a una entitat i que entri en una dinàmica associativa.

 

 

Ja tenen al cap noves propostes?

Tenim coses pensades i coses molt agosarades, però encara no és el moment de dir-ho. Falta consolidar-ho. Estem, sobretot la junta, intentant veure de quina manera vehiculem tot el bo que tenim del passat, i tot el bo i dolent que podem fer en el futur. Segur que l'encertarem algunes vegades i d'altres no, però intentarem encertar-la.