Exemple de Mona de Pasqua tradicional | CEDIDA

 

 

La mona de Pasqua és el dolç amb què se simbolitza que la Quaresma, i les seves abstinències, han acabat. En els seus inicis, era una massa de coca elaborada amb sucre i altres llaminadures, i amb ous durs a sobre. Tradicionalment, amb tants ous com anys tenia l’infant, encara que la mona mai no superava els dotze ous, ja que només es regalava fins que els nens feien la primera comunió.

 

 

La mona tradicional, a Catalunya i la Franja de Ponent, té generalment forma de tortell. Hi ha varietats més senzilles fetes de pa de pessic, amb gema, de xocolata, etc., en forma de tortell només amb ous i, si convé, pintades.

 

 

Segons la tradició, és el padrí o l’avi qui regala la mona als seus fillols o néts el Diumenge de Pasqua o per Pasqua Florida, el dilluns, i es menja el dolç en família o en grup d’amics. 

 

 

Avui, al Pa amb Oli, ens avancem una mica al calendari perquè, un cop arribi la Pasqua, tingueu una mona tradicional ben bonica per a gaudir amb els més petits. Us animeu?

 

 

Què necessitem per a la massa mare?

  • 175 grams de farina de força
  • 90 grams d'aigua
  • 10 grams de llevat fresc de flequer

 

Què necessitem per a la mona?

  • 250 grams de farina de força
  • 2 ous
  • 65 grams de sucre
  • 30-40 mil·lilitres d'aigua mineral
  • ratlladura de llimona
  • 25 grams d'oli
  • massa mare
  • cabell d'àngel, massapà, xocolata pel farcit
  • 2 ous durs
  • un ou batut
  • fideus de colors

 

 

Mans a la cuina!

Per preparar la massa mare:

  • Dissolem el llevat amb l'aigua tèbia, i afegir la farina. Pastaem fins a tenir una massa homogènia.
  • Ara fem una bola i la posem en un bol enfarinat, tapat amb un drap de cuina.
  • Ho deixem llevar tot durant dues hores.

Per preparar la mona:

  • Ara barregem la farina amb els ous lleugerament batuts, el sucre, la ratlladura de llimona i la massa mare en un bol gran.
  • Amassem a poc a poc i anem afegint a poc a poc l'aigua necessària perquè quedi una massa ben lligada.
  • Quan la massa no s'enganxi a les mans, afegim l'oli i pastem uns deu minuts fins que la massa l'absorbeixi.
  • Ho col·loquem en un bol enfarinat i ho deixem llevar durant 3 hores, tapat amb un drap de cuina.
  • Després d'aquest temps, ho estirem al damunt d'una superfície enfarinada fent un rectangle més ample en un dels dos extremes.
  • Posem el cabell d'àngel a l'extrem més estret, i enrotllem cap a l'extrem més ample.
  • Ara unim els dos extrems perquè tingui forma de corona.
  • Hi posem un o dos ous a l'extrem de la mona, amb dues tires de pasta a sobre amb forma de creu.
  • Ho pintem tot amb ou batut i ho deixem reposar 30 minuts.
  • Tornem a pintar amb ou batut i enfornem a 180 graus, dins el forn prèviament escalfat, entre 20 i 30 minuts.
  • Ho traiem del forn, i… a gaudir!

 

Bon profit, i bona Pasqua!