El pa de Sant Jordi és una recepta molt vistosa i colorida
El pa de Sant Jordi és una recepta molt vistosa i colorida | imatge i recepta de casanoguera.com

 

 

La diada de Sant Jordi ja ha passat i ha deixat Bellaterra plena de color. Tanmateix, la celebració no sempre es queda a les paradetes de compra de llibres i roses, i n'hi ha alguns que volen gaudir-ne fins i tot a la taula. Per això, us portem una recepta típica de Sant Jordi, ben acolorida, que farà goig a totes les taules i a més està boníssima: el pa de Sant Jordi.

 

 

El pa de Sant Jordi és típic de Barcelona i va ser inventat a la dècada dels 80 pel forner Eduard Crespo. És un pa com qualsevol altre però té la particularitat de combinar tres tipus de masses: una de formatge, una de sobrassada i una altra de nous. El resultat? Un pa molt gustós i amb un gran aroma, que a més forma l’escut de Catalunya.

 

 

Us animeu a cuinar-lo?

 

 

Què necessitem per a una ració per a dues persones?

Per a la massa de formatge:

  • 500 g de farina de mitja força
  • 200 g de parmesà ratllat (o de formatge de Maó)
  • 6 g de sal
  • 300 g d’aigua
  • 25 g de llevat
  • 5 g de massa mare
  • Opcional: colorant groc

Per a la massa de sobrassada:

  • 500 g de farina de mitja força
  • 8 g de sal
  • 240 g d’aigua
  • 25 g de llevat
  • 5 g de massa mare
  • 200 g de sobrassada (millor si és la de Mallorca)
  • Opcional: colorant vermell

Per a la massa de nous:

  • 500 g de farina de força
  • 8 g de sal
  • 225 g d’aigua
  • 25 g de llevat
  • 5 g de massa mare
  • 20 g de mantega
  • 150 g de nous picades

 

Mans a la cuina!

  • Primerament, per a cadascuna de les tres masses, posem en un bol la farina, fem un forat al mig i hi posem a dins la resta d’ingredients de la massa en qüestió
  • Pastem cada massa: és important fer-ho amb força
  • Ara les deixem reposar uns 25 minuts amb un drap tapat al damunt
  • Fixem-nos en el color de les pastes de color (la de formatge i la de sobrassada). Segurament estiguin fluixes de to. Si volem, podem afegir-hi el colorant corresponent. Queda molt millor per a la pasta de formatge, doncs el formatge de per si no li dóna gaire color groc
  • Estirem les pastes de formatge i de sobrassada i les deixem al gruix desitjat. Després en tallem 5 tires grogues i 4 de vermelles
  • Tot seguit, agafem una safata rectangular i hi posem oli per després enfarinar-la. Hi estriem la massa de nous ben fina de forma que tingui un gruix similar a tota la safata
  • Al damunt de la massa de nous, posem les tires formant la senyera. És important que tot quedi dins el motlle, aixafant-ho una mica si cal
  • Ho deixem fermentar de nou, reposant, fins que dobli el seu volum
  • Posem el forn a uns 200 ºC i, un cop calent, hi fiquem la safata. El temps per estar-hi dins depèn de cada forn, però aproximadament ronda els 30 minuts
  • El tallem en les llesques que volem i el servim

 

Bon profit!