
La diada de Sant Jordi ja ha passat i ha deixat Bellaterra plena de color. Tanmateix, la celebració no sempre es queda a les paradetes de compra de llibres i roses, i n'hi ha alguns que volen gaudir-ne fins i tot a la taula. Per això, us portem una recepta típica de Sant Jordi, ben acolorida, que farà goig a totes les taules i a més està boníssima: el pa de Sant Jordi.
El pa de Sant Jordi és típic de Barcelona i va ser inventat a la dècada dels 80 pel forner Eduard Crespo. És un pa com qualsevol altre però té la particularitat de combinar tres tipus de masses: una de formatge, una de sobrassada i una altra de nous. El resultat? Un pa molt gustós i amb un gran aroma, que a més forma l’escut de Catalunya.
Us animeu a cuinar-lo?
Què necessitem per a una ració per a dues persones?
Per a la massa de formatge:
- 500 g de farina de mitja força
- 200 g de parmesà ratllat (o de formatge de Maó)
- 6 g de sal
- 300 g d’aigua
- 25 g de llevat
- 5 g de massa mare
- Opcional: colorant groc
Per a la massa de sobrassada:
- 500 g de farina de mitja força
- 8 g de sal
- 240 g d’aigua
- 25 g de llevat
- 5 g de massa mare
- 200 g de sobrassada (millor si és la de Mallorca)
- Opcional: colorant vermell
Per a la massa de nous:
- 500 g de farina de força
- 8 g de sal
- 225 g d’aigua
- 25 g de llevat
- 5 g de massa mare
- 20 g de mantega
- 150 g de nous picades
Mans a la cuina!
- Primerament, per a cadascuna de les tres masses, posem en un bol la farina, fem un forat al mig i hi posem a dins la resta d’ingredients de la massa en qüestió
- Pastem cada massa: és important fer-ho amb força
- Ara les deixem reposar uns 25 minuts amb un drap tapat al damunt
- Fixem-nos en el color de les pastes de color (la de formatge i la de sobrassada). Segurament estiguin fluixes de to. Si volem, podem afegir-hi el colorant corresponent. Queda molt millor per a la pasta de formatge, doncs el formatge de per si no li dóna gaire color groc
- Estirem les pastes de formatge i de sobrassada i les deixem al gruix desitjat. Després en tallem 5 tires grogues i 4 de vermelles
- Tot seguit, agafem una safata rectangular i hi posem oli per després enfarinar-la. Hi estriem la massa de nous ben fina de forma que tingui un gruix similar a tota la safata
- Al damunt de la massa de nous, posem les tires formant la senyera. És important que tot quedi dins el motlle, aixafant-ho una mica si cal
- Ho deixem fermentar de nou, reposant, fins que dobli el seu volum
- Posem el forn a uns 200 ºC i, un cop calent, hi fiquem la safata. El temps per estar-hi dins depèn de cada forn, però aproximadament ronda els 30 minuts
- El tallem en les llesques que volem i el servim
Bon profit!