La motocicleta dels agents cívics de l'EMD, aparcada davant el Centre Cívic
La motocicleta dels agents cívics de l'EMD, aparcada davant el Centre Cívic | Toni Alfaro

 

 

L'EMD de Bellaterra va posar en marxa el 18 d'abril un servei d'agents cívics 24 hores i els 7 dies de la setmana. Un servei que, segons explica l'administració “estaran al servei dels veïns per a resoldre qualsevol incidència”. Un comunicat indica també que “els agents treballaran per garantir el respecte a les normes de circulació al poble, així com també per vetllar per aquelles tasques relacionades amb les competències de l'EMD o les que altres administracions presten a Bellaterra”. 

 

Tot i que fa gairebé dues setmanes de la seva implantació i a un mes de les eleccions municipals, l'EMD no ha facilitat a aquest diari el cost, origen ni durada del projecte. Malgrat demanar-ho tant a l'entitat municipal, com al mateix president de l'EMD Ramon Andreu, en repetides ocasions, es desconeix l'origen de la partida de contractació dels quatre agents i la compra dels vehicles oficialsno contemplada a l'inici en els pressupostos anuals.

 

L'única informació disponible sobre aquestes qüestions es va facilitar durant l'últim Ple de la Junta de Veïns, en què Ramon Andreu va indicar que el cost dels vehicles d'aquests agents ascendia a més de 55.000 € (en concret, 55.176,38 €), responent a una pregunta en aquest cas de la regidora de Relacions Institucionals, Laura Benseny

 

Des de l'Ajuntament de Cerdanyola, la mateixa Benseny lamenta que “l'EMD no ens ha comunicat absolutament res” i que “l'Ajuntament està sorprès amb el nou cos d'agents cívics perquè els que hi ha a l'ajuntament són contractats a partir d'un pla d'ocupació i les tasques que fan són diferents a les de Bellaterra”, ha afegit. La regidora recorda que la competència en seguretat la tenen Mossos d'Esquadra, i que voldrien saber quines són les competències concretes en què es fonamenten les funcions d'aquests agents. 

 

 

Reaccions dels veïns: una mesura amb poca transparència

 

 

Alguns veïns han mostrat esperances cap a la implantació dels agents a Bellaterra. Josep Maria Riba, president de la Unió de Veïns de Bellaterra afirma que és molt d'hora per oferir una opinió clara sobre el tema, tot i que “aquesta iniciativa ens sembla una molt bona idea perquè la perspectiva d'agents de seguretat privada que es va contemplar era molt complexa de posar en marxa”. Alhora, Riba aplaudeix que els vehicles dels agents siguin elèctrics, ja que “això entra en consonància amb el nostre objectiu de Bellaterra més Sostenible 2030“. 

 

 

D'altra banda, però, els dubtes sobre la continuïtat del projecte són clars. Per al president de l'associació veïnal, la preocupació principal sobre aquest tema és “si es podrà mantenir el pagament d'aquests agents o si hi haurà una oposició” per part de l'Ajuntament o altres grups. Alhora, desitja que tingui “més continuïtat que altres projectes de l'EMD com les pilones“, i indica que la feina de mantenir aquests agents “dependrà dels propers encarregats de l'EMD” després de les eleccions municipals.

 

 

Els dos vehicles dels agents cívics
Els dos vehicles dels agents cívics | EMD de Bellaterra

 

 

Des d'un altre punt de vista, Andrés Rueda, un dels impulsors del xat veïnal sobre seguretat a la plataforma Telegram, també mostra preocupació sobre la continuïtat i estabilitat del projecte: “esperem que no sigui un tema enverinat com les càmeres o altres projectes de l'EMD (…) hem estat anys i anys amb el tema de les càmeres per no ser transparent”, lamenta.

 

 

Rueda, que ha sigut un dels principals impulsors de les converses amb l'entitat sobre seguretat, assegura que és una bona mesura, però li preocupa la falta de transparència: “penso que, com és un tema conflictiu i és susceptible de ser manipulable, trobo que s'ha de donar més informació i total transparència”. I és que, tot i que aquestes patrulles no es dediquen a la seguretat de forma directa, “repercuteixen en una millor seguretat” al barri, ja que, al cap i a la fi “és gent que recorre Bellaterra” constantment.

 

 

Pel que fa a la informació que ha donat l'entitat al seu canal de Youtube, Rueda ho deixa clar: “jo penso que no necessitem veure un publireportatge, sinó més transparència”, ha demanat.

 

 

Una informació més detallada que ja busquen, també, des del cos de Mossos d'Esquadra, des d'on asseguren que estan fent una inspecció per veure que aquest cos de quatre agents cívics compleix la mateixa normativa que regula la seguretat privada a casinos, discoteques i altres centres que en precisin.