Jordi Macarulla, candidat a presidir l'EMD per Convergents
Jordi Macarulla, candidat a presidir l'EMD de Bellaterra per Convergents | Toni Alfaro

 

El pròxim diumenge 26 de maig se celebraran les eleccions municipals a tot l'estat espanyol, i per descomptat també a Cerdanyola i Bellaterra. Tanmateix, l'elecció del president de l'EMD de Bellaterra, que s'encarrega de la gestió de la major part d'aspectes de l'entitat municipal menor, funciona de manera diferent a la d'un alcalde, ja que hi ha una urna específica per a escollir nominalment els candidats.

 

 

Al BellaterraDiari hem volgut fer un repàs i acostar-nos a les cinc candidatures que es presentaran com a presidenciables a l'EMD. En aquest sentit, hem convidat a tots els aspirants a president o presidenta de l'EMD a una entrevista per explicar breument quines són les seves propostes, així com quina és la valoració que fan de la tasca de l'EMD en les seves dues primeres legislatures.

 

 

La primera entrevista que publiquem és la de Jordi Macarulla, candidat a presidir l'EMD pel grup polític de Convergents, hereus de l'antiga Convergència i Unió. Durant la legislatura que ara acaba (2015-2019), Macarulla ha sigut vocal de PDeCAT a l'Entitat Municipal Descentralitzada de Bellaterra, i ha estat, a més, lligat històricament a la vida associativa del barri, sent president de la Unió de Veïns a la dècada dels anys noranta.

 

 

Al principi no estava clar ni tan sols si es presentaria a la presidència…

La primera idea havia sigut veure si podíem fer una estratègia comuna amb la mateixa Gent per Bellaterra. La idea era transversalitzar més el partit, i que s'obrís més a Bellaterra fent unes primàries, i això a mi em permetria presentar-m'hi (guanyar-les o no, això és un altre tema, però com a mínim presentar-me a les primàries) i a partir d'aquí anar plegats amb un partit més obert. Això ja ho vam acordar amb el president, ho vam acordar amb la mateixa Junta, i quan va anar a l'assemblea aquesta idea no va prosperar i la van tirar endarrere. Llavors jo vaig pensar a anar amb una associació d'electors, però tampoc m'hi trobava massa còmode, i m'agradava més la idea d'anar amb un partit on m'hi sentís còmode. Jo havia sortit de PDeCAT perquè no donava suport al moviment d'annexió a Sant Cugat, i jo realment estic a favor del dret a decidir. Respecto la decisió dels ciutadans i, si la majoria dels ciutadans de Bellaterra havien donat el seu vot a favor de l'annexió a Sant Cugat, jo no em sentia còmode anant amb un partit que realment no donés aquest suport a allò que la majoria dels bellaterrencs havien decidit. Això va ser el meu motiu de no anar amb PDeCAT o Junts per Cerdanyola.

 

 

 

Com va escollir presentar-se amb Convergents?

Bé, llavors vaig tenir els contactes amb Convergents i em van oferir d'anar amb ells. I vaig veure que la filosofia de partit de Convergents era una filosofia que estava molt propera al que jo pensava: un partit sobiranista, de centre, a on hi ha demòcrates cristians, liberals, socialdemòcrates… Una gent molt de centre i de negociar, un partit molt de dret i un partit catalanista, sobiranista, i que creu en el dret a decidir i el respecta. Bé, m'hi sentia bé i encaixava molt amb la meva pròpia filosofia i forma de veure les coses. Això va fer que anés amb Convergents. Sóc conscient que és un partit que acaba de néixer perquè té pràcticament un any d'existència, és molt poc conegut, té molt poca visualització a la societat… De tot això en sóc conscient, però em va semblar que era més interessant anar amb el suport d'un partit polític que no anar completament sol.

 

 

Vull sortir d'aquestes pica-baralles que durant quatre anys hem anat tenint, aquests enfrontaments que l'únic que ens han portat és moltes lluites, molts judicis, moltes demandes però, de fets pràctics i positius per Bellaterra, molt pocs

 

 

Què és el que proposa la seva candidatura a la presidència de l'EMD, en línies generals?

  Bé, donarem suport a l'annexió a Sant Cugat, això és claríssim. I llavors, el que és clar és que… Jo tinc un programa força ampli en cadascuna de les diferents competències de l'EMD i en cadascun dels diferents temes (sigui el tema de seguretat, d'urbanisme, el de l'espai públic… els diferents temes) de Bellaterra. Tinc un programa molt definit, molt treballat durant molts mesos i, realment… I per portar-lo a terme, independentment del moviment d'annexió a Sant Cugat, el que està clar és que avui en dia som (i per molts mesos seguirem sent) de Cerdanyola. Llavors, el que està clar és que jo vull mantenir una molt bona relació amb l'Ajuntament de Cerdanyola: vull sortir d'aquestes pica-baralles que durant quatre anys hem anat tenint, aquests enfrontaments que l'únic que ens han portat és moltes lluites, molts judicis, moltes demandes però, realment, de fets pràctics i positius per Bellaterra, molt pocs. I això és del que jo estic absolutament en contra, i ho he declarat durant aquests quatre anys que he fet de vocal a l'EMD, d'aquestes posicions de radicalitat i enfrontament continu. Estic absolutament a favor de negociar i, sense dubte, que una de les primeres coses que negociaria si arribo a la presidència és un nou conveni. Vaig estar durant tres anys negociant l'anterior, vam arribar molt endavant, pràcticament a tancar-lo (es podien millorar algunes coses encara) i el negociaríem sense cap problema, i segur que tindríem un conveni excel·lent. Jo personal i professionalment he negociat tota la meva vida (la negociació ha sigut una de les tasques més importants dins la meva professió), i això vol dir que m'hi trobaria molt bé negociant amb l'Ajuntament de Cerdanyola, sigui del color que sigui. És una de les primeres coses que vull fer: mirar de tenir el nou conveni, tenir les competències, el finançament adequat i, a partir d'aquí, desenvolupar el programa. Aprofito per dir que la presentació serà el proper dilluns 6 a les 20 h al Centre Cívic.

 

Jordi Macarulla, candidat a presidir l'EMD de Bellaterra, a la plaça del Pi
Jordi Macarulla, candidat a presidir l'EMD de Bellaterra, a la plaça del Pi | Toni Alfaro

 

Com casa la negociació del nou conveni amb l'annexió a Sant Cugat?

L'annexió a Sant Cugat no és una acció política, és un moviment veïnal que nosaltres hi donarem suport. Però que, avui en dia, no se sap quin resultat tindrà. Ni quin resultat tindrà, ni quan serà. Llavors, el que és clar és que, durant la resta de 2019 i pràcticament tot el 2020 estarem a Cerdanyola. I el que no sabem avui dia és si hi haurà una decisió negativa per part de la Generalitat que pot allargar la permanència a Cerdanyola encara molt més. Per tant, això vol dir que com a polítics hem de treballar per Bellaterra, hem de viure el dia a dia de Bellaterra, i això passa per negociar un conveni amb Cerdanyola, independentment del moviment veïnal d'anar a Sant Cugat, que sí que hi donarem suport si ho volen els bellaterrencs. Però això és una cosa, i una altra és que hem de fer tot el que puguem per Bellaterra, i això passa per un conveni amb Cerdanyola.

 

 

 

Quins altres temes semblen els més importants per vostè a Bellaterra?

La majoria de coses que portarem al programa tots els candidats seran molt similars. Tots parlarem de seguretat, tots parlarem de fer esforços per tenir l'assistència mèdica amb un CAP a Bellaterra, tots parlarem del trànsit… Ara, dins de parlar tots del mateix sabrà, llavors, com millor gestionar cadascun d'aquests temes. I és aquí a on creiem nosaltres i estem convençuts que podem aportar solucions més creatives i realitzables que, potser, alguns altres candidats que parlin del mateix tema. Una de les coses que nosaltres volem fer és millorar l'espai públic de Bellaterra, que actualment està molt deixat, molt malmès i molt deteriorat. Això serà un esforç important per tenir una Bellaterra el més impecable possible. Això sí que ho farem, sí o sí, perquè realment dedicarem molt esforç a mantenir una Bellaterra impecable. I sobre els altres temes, com que la majoria són de negociació (perquè, per exemple, seguretat: negociació al darrere; trànsit: negociació al darrere; tema de pilones, càmeres: negociació al darrere) hi parlarem. I amb alguna de les competències que tenim nosaltres, com per exemple la de Cultura, tenim realment unes idees molt bones…

 

 

 

Des de Gent per Bellaterra hi ha hagut moltes ganes de fer coses però molt pocs resultats, per no dir que no hi ha hagut resultats al darrere

 

 

I també la cultura lligada a l'esport: farem contractes amb el Club Bellaterra per mirar d'obrir-lo a tota Bellaterra, mantenint uns certs avantatges i privilegis pels socis, lògicament, però realment perquè aquell espai pugui ser un espai semipúblic perquè els bellaterrencs hi puguin practicar esport. I en tema de música, teatre… Tenim moltes idees per donar-li a Bellaterra molta més cultura de la que realment, ara com ara, se li ofereix i que per qualsevol cosa ens hem d'anar a Sant Cugat. No: que tinguem les nostres oportunitats a casa nostra, també. Tenim gent i professionals de la cultura molt vàlids, molt bons, i segurs que estaran disposats a fer alguna cosa pel poble de Bellaterra. I nosaltres estarem amb ells. Una altra cosa: nosaltres creiem molt en el món de l'associació, i jo personalment hi crec molt. Totes aquelles tasques que puguin fer des de la societat civil les associacions, perquè són els que hi entenen, els que en saben i els especialistes, les faran des de la societat civil, i no des de la política. Des de la política els hi donarem tot el suport que necessitin: tota la infraestructura nostra sí que la tindran al seu abast i la seva disponibilitat, però realment ells hauran d'aportar les idees, la gestió i l'execució amb el nostre suport financer i d'organització. És la societat política la que realment en sap de fer les coses. I nosaltres hi creiem en això.

 

 

Com valoraria la tasca de l'EMD de Bellaterra en les seves dues legislatures amb Gent per Bellaterra al capdavant?  

Jo diria que el grup polític que l'ha gestionat durant 8 anys ha tingut bones idees i bones intencions -d'això no n'hi ha cap dubte-. Ha tingut molta voluntat i ha posat molt esforç, però realment el resultat ha sigut molt minso i molt escàs. O sigui, realment, no deixaria d'acceptar aquesta bona predisposició a fer les coses, però l'estil de la gestió entenc que és el que no ha permès a Bellaterra poder progressar com hagués pogut progressar en aquests 8 anys. Hi ha hagut moltes ganes de fer coses però molt pocs resultats, per no dir que no hi ha hagut resultats al darrere. Això seria el resum d'aquests 8 anys: ganes de fer, però al final no fer res.