Els empedrats són una de les receptes més completes de la nostra cuina
Els empedrats són una de les receptes més completes de la nostra cuina | Al caliu de la cuina

 

 

La cuina catalana, com a cultura gastronòmica mediterrània, comprèn una gran varietat de productes de gran qualitat. Molts d'ells són famosos i, alguns d'ells tenen una denominació d'origen que els identifica a tot el món, però potser no estem tan acostumats que aquesta denominació d'origen sigui tan a la vora com a la nostra mateixa comarca.

 

 

Tanmateix, al Vallès també tenim alguns productes alimentaris originals, i un d'ells és la mongeta del ganxet. Es tracta d'una varietat molt valorada a la cuina: el seu gust és suau, i la seva cremositat i la poca percepció de la pell, li confereixen unes qualitats úniques. La zona geogràfica emparada dins de la denominació d’origen comprèn el Vallès occidental i Oriental, Blanes, Fogars de Tordera, Maçanet de la selva i Hostalric de la comarca de la  Selva. Tot i això, les primeres mostres de mongeta del ganxet a la història les trobem recollides durant el segle XIX, on es diu que aquest llegum era cultivat a Castellar del Vallès, amb la denominació “filaire” (sinònim antic de ganxet).

 

 

Per a conèixer aquest cultiu propi de la nostra zona, aquesta setmana proposem un empedrat d'aquest llegum per a donar la benvinguda al mes de maig en què, segons la jornada, la calor pot començar a fer-se més intens i comencen a venir de gust plats freds i frescos. Els tomàquets, la ceba i el pebrot aconsegueixen la frescor i les vitamines que el cos demana, i l'ou, la tonyina i les mateixes mongetes ens donen les proteïnes que el nostre cos necessita. Us hi animeu?

 

 

Què necessitem per una ració per a 4 persones?

 • 300 g de mongetes del ganxet (DOP del Vallès)
 • 400 g de tonyina amb oli 
 • 4 tomàquets d’amanida
 • 1 pebrot verd o vermell
 • 4 ous durs
 • 2-3 cebes tendres
 • Olives negres
 • Oli d'oliva
 • Vinagre de mòdena
 • Sal
 • Pebre
 • Una ceba
 • All
 • Fulles de llorer
 • Julivert picat

 

 

Mans a la cuina!

 • Primer de tot posem a bullir les mongetes del ganxet, que hauran estat amb remull  amb aigua tota la nit 
 • Un cop arribat el moment de cuinar, les posem a bullir i, quan arranca el primer bull, veurem que fa escuma: la traiem amb una escumadora 
 • Les deixem bullir durant 2 hores amb una fulla de llorer, uns alls i una ceba
 • Ara posem a bullir els ous, fins que quedin durs. Els pelem i els tallem a trossets
 • Tallem a daus el pebrot i la ceba tendra
 • Tot seguit, ratllem el tomàquet i l’amanim amb sal, oli, pebre i unes gotes de vinagre de mòdena
 • Prepararem el plat posant les mongetes al fons, per damunt la tonyina o el bacallà, a sobre les verdures picades, els ous durs, les olives i ho amanim amb el tomàquet
 • Finalment, una mica de julivert picat per sobre

 

Bon profit!