Joaquim Maria Puyal ha estat un referent al món radiofònic per les seves retransmissions esportives
Joaquim Maria Puyal ha estat un referent al món radiofònic per les seves retransmissions esportives | UAB

 

 

El periodista radiofònic Joaquim Maria Puyal serà reconegut dins les distincions extraordinàries de la Universitat Autònoma de Barcelona pel seu cinquantè aniversari. El 7 de maig, a les 12 h, la Sala d'Actes del Rectorat acollirà la cerimònia d'investidura de Puyal com a doctor honoris causa per la seva rellevància dins el món periodístic i lingüístic català.

 

 

Aquest és un dels cinc doctorats honoris causa extraordinaris que la UAB lliura aquest curs amb motiu de la celebració dels seus 50 anys de vida. Puyal, que ha estat un factor de normalització essencial del català en fer arribar la llengua al conjunt de la societat a través de les seves retransmissions, serà apadrinat per Miquel de Moragas, catedràtic honorari del Departament de Mitjans, Comunicació i Cultura de la UAB. Per assistir-hi, es pot realitzar prèviament la inscripció a través d'aquest enllaç. La cerimònia, a més, es podrà seguir per streaming.

  

  

Format en ciències de la informació a la UAB, Puyal acumula cinquanta anys de carrera professional i més de tres mil narracions esportives. Va esdevenir el primer periodista en reprendre les retransmissions radiofòniques en català d'un partit de futbol després de la segona república. La seva trajectòria s'ha desenvolupat a Ràdio Barcelona, Televisió Espanyola, Televisió de Catalunya i Catalunya Ràdio. Ha estat responsable de programes com ara Vostè pregunta (TVE) i Vostè jutjaLa vida en un xip o Un tomb per la vida (tots tres a TV3).

  

  

Les seves aportacions a la terminologia i el llenguatge periodístic el van dur a incorporar-se a la secció filològica de l'Institut d'Estudis Catalans i és autor d'una tesi doctoral sobre discurs televisiu i de l'assaig Aicnàlubma. Reflexions sobre la societat i els mitjans. Propostes per a la nova televisió (editorial Columna).

  

  

El nou doctor honoris causa de la UAB ha estat un referent i mestre per a multitud de professionals del sector a Catalunya (Sílvia Coppulo, Mònica Terribas, Jordi Basté, Eduard Boet, Manuel Fuentes, etc.) i ha rebut nombroses distincions per la seva tasca: quatre premis Ondas, la Creu de Sant Jordi i el Premi Nacional de Radiodifusió de la Generalitat, el premi Manuel Vázquez Montalbán de periodisme esportiu o el Premi Nacional de Cultura, entre d'altres.