Abel Moreno es presenta a la presidència de l'EMD per Junts per Catalunya - Bellaterra
Abel Moreno es presenta a la presidència de l'EMD per Junts per Catalunya – Bellaterra | Toni Alfaro

 

 

Abel Moreno és expresident del Cerdanyola FC i un important defensor de l'esport a l'àmbit cerdanyolenc. Tot i que no viu a Bellaterra, afirma que ho va fer durant quatre anys a la dècada dels 2000 i té vincles familiars al barri. Moreno es presenta com a candidat per Junts per Catalunya – Bellaterra a la presidència de l'EMD de Bellaterra per les properes eleccions municipals del 26 de maig.

 

 

Seguint amb el cicle d'entrevistes als candidats a presidir l'Entitat Municipal Descentralitzada, hem conversat amb Moreno sobre els reptes de Bellaterra i les seves propostes. Alhora, hem volgut saber quina és la perspectiva que des de Junts per Catalunya volen aportar sobre la feina feta a l'EMD durant els seus primers anys de vida.

  

  

Tots els candidats són de Bellaterra menys vostè. Creu que afectarà el seu resultat?

Tinc una molt bona relació amb Bellaterra perquè la meva família política és de Bellaterra i uns tiets meus també ho són. Llavors, sempre he tingut un vincle molt gran amb Bellaterra. Bé, el tema que no et coneguin tant i de no ser una persona habitual al poble pot ser que sí que sigui un handicap. Però jo crec que també l'opció de Junts és, precisament, tornar a entomar una miqueta les relacions que estan tan trencades amb l'Ajuntament i potser, per fer-ho, és millor una persona que no sigui tant de Bellaterra.

  

  

Com va funcionar la presentació de la candidatura? Es va presentar prou tard…

Sí, perquè a Junts per Cerdanyola vam fer tot un procés participatiu perquè, evidentment hi ha gent de PDeCAT i la base potser és seva, però ens hem integrat moltes persones que no som del partit al projecte de Junts. Aleshores, tot aquest procés de buscar gent i agrupar-nos sota les sigles de Junts va fer que triguéssim molt a escollir un candidat a Cerdanyola i això va endarrerir tot el procés. De la gent de PDeCAT que hi havia aquí a Bellaterra, Jordi Macarulla va decidir presentar-se per Convergents i no teníem una persona per presentar-se. Tampoc volíem que fos una persona pròpia del PDeCAT per trencar una miqueta i fer més visible el tema de Junts, i aleshores vam trucar a diverses persones. Una de les persones va ser l'Ignasi Roda, perquè ell es presentava a senador per Junts i vam considerar que seria la persona idònia, però ell no va voler. I aleshores vam acordar que seria jo el candidat.

 

 

Com el president de l'EMD i l'alcalde van allargar tant les converses sobre el conveni, ja s'acostaven les eleccions, i cap dels dos tenia intencions de tancar el tema

 

  

Quines són les propostes generals amb què es presenta a la candidatura?

La idea de Junts és recuperar una miqueta la relació Cerdanyola – EMD. Aquests últims quatre anys han sigut una guerra continua de denúncies constants, i nosaltres volem trencar amb això. El que busquem és fer un nou conveni, un conveni que ja s'ha estat negociant durant aquests últims anys, entre Ramon Andreu de Gent per Bellaterra i l'alcalde de Compromís per Cerdanyola. I estava ja a punt de tancar-se i a última hora hi va haver una sèrie de discrepàncies i es va paralitzar tot. També, com van allargar tant les converses ja s'acostaven les eleccions, i cap dels dos tenia intencions de tancar el tema. Llavors, aquest nou conveni és un conveni que millora moltíssim l'actual i aleshores el que volem és acabar de tancar aquest conveni. Si hem d'afegir-hi alguna cosa ho afegirem i llavors el que volem fer és donar a conèixer bé aquest conveni a la gent de Bellaterra. Hi ha una miqueta de desconeixement perquè l'ha tractat molt exclusivament el Ramon Andreu i el que volem fer és donar-lo a conèixer perquè la gent vegi tots els avantatges que té respecte a l'actual. Un cop estigui fet això, el que s'haurà de fer és treballar el conveni i potenciar Bellaterra. Demostrar a Cerdanyola que Bellaterra és capaç de fer, amb les eines que té, tot el possible perquè el municipi millori.

  

  

Quins altres temes serien importants per vosaltres des de Junts per Catalunya – Bellaterra?

Hi ha una sèrie de temes molt importants per Bellaterra. Un és la seguretat: la seguretat és un tema que a cap conveni es recull com a competència i sempre dependrà de l'Ajuntament, i aleshores el que volem és potenciar la relació amb l'Ajuntament per potenciar la seguretat a Bellaterra. Necessitem anar de la mà de l'Ajuntament i no enfrontar-nos a l'Ajuntament amb aquest tema. Ja s'han fet moltes coses amb la seguretat, però s'han d'acabar de completar. L'altre tema és el del trànsit i la pacificació tant de la carretera com del Camí Antic: aquí hi ha vàries propostes, sobretot el tema que la Diputació de Barcelona cedeixi la concessió de la carretera i, per tant, l'EMD gestioni directament aquest tros de carretera, per convertir-la en un carrer. I el Camí Antic i el tema de la pilona, de moment crec que és la solució més adient, però potser n'estudiaríem d'altres… Però tot això s'ha de fer sempre parlant amb els veïns i atenent a tots els veïns perquè, potser el que a un li va bé a l'altre no i llavors sempre hem de buscar el diàleg i parlar amb tots.

 

 

 

Moreno es presentarà per primer cop a la presidència de l'EMD als comicis del 26 de maig
Moreno es presentarà per primer cop a la presidència de l'EMD als comicis del 26 de maig | Toni Alfaro

 

 

 

  

PDeCAT Cerdanyola ja ha expressat públicament que no són favorables a l'annexió a Sant Cugat. Si arribés a la presidència, com gestionaria aquesta iniciativa que, al cap i a la fi, és una iniciativa veïnal?

És una iniciativa veïnal promocionada des de l'EMD, penso jo. S'hauria de veure quanta gent n'està a favor… Però també hi ha molts veïns que estan amb aquesta opció perquè no coneixen el nou conveni. Potser si el coneguessin i veiessin els avantatges del conveni, el tema de Sant Cugat seria diferent. El fet de dependre de Sant Cugat o de Cerdanyola no té, fins a cert punt, gaire importància. L'important és saber quines competències et donarà un Ajuntament o un altre. En aquests moments, el fet d'anar a Sant Cugat és, entre cometes, una utopia, perquè depèn de què la Generalitat doni el seu vistiplau, que Sant Cugat ho vulgui, que Cerdanyola també ho vulgui… Per tant, és complicat. Ara bé, si la gent, majoritàriament, volgués anar a Sant Cugat, com a representant de l'EMD respectaria l'opinió dels veïns i es començaria a mirar com fer-ho. Però, com que això és un tema que pot anar per llarg, el que hem de fer és treballar el conveni.

 

 

Jo crec que l'EMD ha de fer moltes més activitats esportives i promocionar molt més l'esport a Bellaterra, perquè és una eina de cohesió social

  

  

S'ha parlat diverses vegades sobre aquest nou conveni que va quedar a mitges, però de forma poc concreta. Podria donar alguna pinzellada sobre el que millora el conveni?

Bé, aquest conveni millora molt el tema de l'enllumenat, que fins ara no és competència de l'EMD i passaria a ser-ho. També passaria a formar-ne part tot el tema de pavimentació dels carrers, milloraria les llicències urbanístiques i triplica la dotació econòmica per l'entitat. També contempla un percentatge d'inversions que l'Ajuntament de Cerdanyola ha de fer a Bellaterra sent l'EMD qui digui quines han de ser les inversions, no l'Ajuntament; això és molt important perquè podries dir “Cerdanyola invertiria en el que volgués”, però el conveni estipula que ha de ser l'EMD qui digui el que s'ha de fer. Per tant són moltes coses que ajuden al fet que puguem créixer, perquè el que necessita Bellaterra potser és créixer com a poble. Jo crec que sí que hi ha poques coses, i llavors potser per això la gent vol anar a Sant Cugat, perquè aquí no té alguns serveis o algunes coses que, com a EMD hauríem de tenir.

  

  

Com valoraria la gestió que ha fet Gent de Bellaterra de l'EMD en aquests vuit anys de mandat?

Jo crec que ha destinat molts recursos i molts esforços a coses que no eren competència de l'EMD, i per contra, competències que eren seves, les ha deixat una mica de banda. Un exemple és l'esport: jo crec que des de l'entitat no s'ha treballat el tema de l'esport. Crec que l'esport aquí a Bellaterra es deixa en mans del Club i ja està. I jo crec que l'EMD ha de fer moltes més activitats esportives i promocionar molt més l'esport a Bellaterra, perquè és una eina de cohesió social. I jo crec que, si tens la competència en esports, hauries d'haver desenvolupat moltes més accions d'aquest tipus. Jo vinc del món de l'esport, he sigut president del Cerdanyola FC, i per tant el d'esports sempre és un tema que tinc molt present. Si és una competència de l'EMD, s'ha de treballar. El que jo crec és que fins ara l'entitat no ha fet ús de totes aquestes eines que ha tingut i s'ha dedicat més, sobretot aquests últims quatre anys, a fer una guerra amb Cerdanyola, a provocar fent coses sobre les quals sap que no té la competència i a entrar en una dinàmica com aquesta que no és gens positiva.