L'Halymorpha halys és procedent d'Àsia i no pica ni contagia cap malaltia pels humans
L'Halymorpha halys és procedent d'Àsia i no pica ni contagia cap malaltia als humans | Cedida

 

 

Un nou insecte ha aparegut als ecosistemes de Catalunya, entre els que es troben els boscos i cases de Bellaterra. És l'Halymorpha halys, que es va detectar a Girona el 2016 i ara ja es troba a 35 municipis de tot Catalunya. Es tracta d’un bernat o xinxa exòtic procedent de l’Àsia i hiverna dins les construccions: cases i vehicles principalment.

 

 

Tot i que no produeix picadura a les persones ni als animals, ni els transmet malalties, resulta molest i comporta certa alarma. Cal saber que, si es detecta dins de les cases, no és recomanable aplicar insecticides per la poca eficàcia d’aquests tractaments. La millor opció per reduir la seva presència és aspirar-los i submergir-los en aigua.

 

 

El Servei de Sanitat Vegetal i l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries han iniciat un estudi del seu comportament i una campanya divulgativa. Trobareu més detalls sobre l’insecte, aquí.

 

 

Si algun ciutadà o ciutadana s’assabenta de la presència d’aquest insecte i vol estar segur que es tracta d’un bernat exòtic, cal que faci una foto del dors i/o del ventre i les publiqui en aquest espai web. Es tracta d’un canal obert per rebre les notificacions ciutadanes.