La meva intenció és explicar i aclarir als veïns de Bellaterra la deficient gestió de l’EMDB (Entitat Municipal Descentralitzada de Bellaterra) i de l’Ajuntament de Cerdanyola durant els darrers 4 anys. Evidentment, a l’EMDB qui mana és el partit Gent per Bellaterra, amb 5 representants de 8 i el President, i a l’Ajuntament qui el gestiona es Compromís per Cerdanyola, amb 5 regidors de 25 i l’Alcalde. 

Generalment, l’EMDB és únicament responsable de 5 competències, però ha engegat fa temps (encara que no siguin de la seva competència) vàries iniciatives que han costat força calers i no han solucionat res. Alguns exemples són les pilones (no es poden barrar les vies públiques i privatitzar-les), les càmeres de vídeo (que sols poden tenir funció estadística), llocs i targetes d’aparcament inoperants, absència de despatx mèdic, retirar la signatura d’un conveni ja consensuat, despeses de 400.000 euros en 7 anys en demandes i judicis, despeses que ha ocasionat la iniciativa d’annexió a Sant Cugat, etc. La gestió de l’Ajuntament tampoc ha sigut massa brillant, actuant contra les propostes de l’EMDB i intentant estalviar-se alguns diners dels pressuposts.

El que podrien haver pactat conjuntament si s’haguessin entès els líders dels partits que governen són veritables problemes pels bellaterrencs (p. ex. problemes d’il·luminació, de pacificació del trànsit, de seguretat, de neteja de carrers i papereres, arreglar voreres trencades i carrers amb sots, netejar terrenys i jardins públics bruts i descuidats, fer aparcaments com cal, etc.). Moltes d’aquestes necessitats són competència de l’Ajuntament.

Pel que fa al Turó de Sant Pau els problemes són els mateixos o semblants. Em consta que la Junta de l’associació de veïns*, quan hi ha problemes, truca i denuncia en persona moltes vegades a les dues institucions. Des de l’Ajuntament no en fan massa cas (pot ser perquè estem dins de l’EMDB?). Concretament l’Ajuntament s’ocupa de les escombraries, de les plagues de rates (les dues coses fetes per empreses contractades) i malament de l’enllumenat (molt sovint alguna fase es queda sense llum, les instal·lacions són velles i per reposar una bombeta es necessiten fer pregaries).

Respecte a la seguretat, la policia municipal no la veiem pel nostre barri: són els Mossos els que patrullen (moltes vegades a petició dels veïns o de la Junta) i amb cotxes identificables, amb la qual cosa els infractors, quan els veuen, tenen temps de desfer-se o amagar els objectes d’infracció. En general les brigades de manteniment de l’Ajuntament venen massa poc pel Turó, encara que per les seves competències haurien d’atendre a la poda d’arbres, neteja viaria, clavegueram i altres coses que no fan.

Altrament, des de l’EMDB ens fan un xic més de cas, però amb retard. Recentment l’EMDB ha posat una tanca nova al camp de futbol, i ara vol posar LED al Centre Cívic, cosa que podria interpretar-se com que som en període electoral, però benvingudes siguin. A vegades també fan alguna cosa de jardineria (que els hi pertoca), poda d’arbres i neteja de papereres, però en general els espais verds estan bastant desatesos i el manteniment dels carrers és inexistent. Per altra banda els espais esportius (futbol-7 i basquet) no són utilitzats per l’EMDB i sí per gent de fora.

Punt i apart són els espais públics que hi ha al costat del centre cívic. Quasi totes les tardes i nits ve gent jove d’altres indrets a fer “botellón” i altres coses, trencant material urbà i embrutant-lo tot amb ampolles de plàstic i de vidre, restes de menjar, papers i tetrabrics, llaunes, preservatius, burilles, etc. Alguns veïns i la policia s’han enfrontat a ells però no hi ha res a fer: quan marxen tornen a lloc. Igualment entren motos i cotxes sorollosos a la nit a alta velocitat. Ara per ara és el problema més feixuc del Turó.

En resum, tant a Bellaterra com al Turó no estem massa contents amb els serveis que rebem, i manquen molts dels que hauríem de rebre pels impostos que paguem. Tot això és a causa de la mala gestió dels interlocutors i de les seves administracions, que no han sabut fer política. Això vol dir que no han sabut negociar, conciliar i cedir per resoldre els problemes dels seus representats. En conseqüència, no seré jo qui voti als seus líders ni als seus partits Gent per BellaterraGuanyem Cerdanyola en les pròximes eleccions municipals.  

*Agraeixo de tot cor la informació facilitada per la seva Presidenta i el seu esforç i del seu equip per solucionar problemes del barri.

Tomas Munilla León