Edifici de l'ICTA-UAB al Campus de Bellaterra de la UAB
Edifici de l'ICTA-UAB al Campus de Bellaterra de la UAB | UAB

 

 

L'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) abordarà els principals reptes ambientals que ha d'afrontar la societat en l'actualitat i en el futur. Ho farà en un simposi que tindrà lloc els propers dies 16 i 17 de maig a la Facultat de Ciències i a la seu de l'ICTA-UAB, al campus de Bellaterra. La trobada científica, que destaca pel seu enfocament interdisciplinari i internacional, se centrarà en la identificació d'aquests reptes ambientals, com abordar-los i de quina manera poden els resultats derivats de la recerca científica transformar-se en polítiques efectives.

 

 

Un centenar de científics internacionals, pertanyents majoritàriament a aquest centre de recerca dedicat a estudiar les causes dels problemes ambientals, participaran en una trobada de dos dies en què s'exposaran les principals novetats dels seus estudis. Les ponències que es presentaran abasten un ampli ventall de disciplines científiques, des de l'enginyeria ambiental fins a l'economia ecològica, i des de la modelització climàtica a l'antropologia ecològica.

 

 

A través d'una quarantena de presentacions, els investigadors de l'ICTA-UAB exposaran la investigació que estan duent a terme posant de manifest que l'abordatge dels temes ambientals s'ha de dur a terme de forma integrada des de totes les àrees de coneixement. Amb la preocupació ambiental com a teló de fons, en aquest simposi es presentaran avenços científics en temes tan diversos com la conservació del corall, l'economia baixa en carboni, el coneixement indígena en el canvi climàtic, l'economia circular, els conflictes ambientals, el nexe aigua-alimentació-energia, l'acidificació oceànica, la producció d'aliments a les ciutats, el decreixement econòmic, les estratègies de conservació de la biodiversitat, els espais verds urbans, la interacció dels boscos i la salut humana, la contaminació de les platges per microplàstics, el preu del carboni, la justícia ambiental urbana, l'accés obert a la producció científica, els models de pesca marina, la conservació dels coneixements agroecològics o la transició del sistema energètic.

 

 

S'han programat tres conferències destacades a càrrec d'investigadors líders que treballen en centres internacionals de recerca ambiental: Marina Fischer-Kowalski, fundadora de l'Institut de Social Ecology de Vienna, parlarà de les intersecció i contradiccions dels Objectius Sostenibles de Desenvolupament i els Acords Climàtics; Thomas Pedersen, exdirector de l'Pacific Institute for Climate Solutions abordarà les accions contra l'escalfament global, i Robert Ayres, fundador del Center for the Management of Environmental Resources (INSEAD), es preguntarà com superar les barreres institucionals en l'estalvi energètic. Els tres debatran en una taula rodona sobre cap a on es dirigeix ​​la recerca ambiental i com superar els desafiaments amb què es troba.

 

 

Podeu veure el programa d'activitats i conferències aquí