debat

Els deu candidats a l'alcaldia durant el debat | Ale Gómez

 

 

 

 

El dimecres 15 de maig s'ha celebrat a l'Ateneu de Cerdanyola del Vallès el Debat Electoral Cerdanyola 2019. El debat s'ha celebrat de la mà del TOTCerdanyola i dels mitjans cerdanyolencs Cerdanyola al Dia, Cerdanyola Ràdio i Ceranyola.info.

  

  

El debat ha començat a les 19 h i ha comptat amb la participació dels caps de llista de les deu formacions polítiques que es presenten a les eleccions municipals de Cerdanyola: Carlos Cordón (PSC), Carles Escolà (Guanyem), Helena Solà (ERC), Sonia Rodríguez (C's), Manuel Buenaño (PP), Joan Sánchez (Junts), Cecilia Collado (ECP), Chus Cornellana (Gent), Jordi Haro (SA) i Jordi Macarulla (Convergents). El debat s'ha estructurat amb tres grans blocs que els candidats han anat desenvolupant mitjançant dos minuts de presentació per cada un.

 

 

Territori i espai públic

 

  

El primer bloc ha tractat qüestions com la dels “barris oblidats”, l'estat del cementiri, el problema de l'amiant, el tema dels abocadors i del centre direccional, el pla de mobilitat i la millora o creació de nous equipaments a la ciutat.

  

  

La candidata d'ERC, Helena Solà ha manifestat: “Tenim uns barris molt oblidats, i en aquests 4 anys no hem estat capaços d'arreglar-ho.” Ha volgut destacar la necessitat de “desenvolupar un pla de xoc de barris en els primers 5 dies”: ens hem trobat amb una ciutat molt deteriorada a tots els barris”.

  

  

Carles Escolà (Guanyem) també ha afegit que volen que els barris “es converteixin en uns barris més amables i amb un espai públic que faciliti la pluralitat”. Sonia Rodríguez (Ciutadans) ha expressat que “s'ha de fer un pla de xoc molt urgent” i que “en aquest govern s'han resolt molt poques coses”. Buenaño (PP), per la seva banda, ha explicat: “Quan visitem els barris veiem que cada dia estan més bruts i en mal estat”. Joan Sánchez (Junts) també ha dit que “Cerdanyola està desarticulada i hi ha barris oblidats, i això és trist”.

  

  

El candidat de Guanyem s'ha referit al projecte “per pacificar la carretera de Barcelona BV 1414”. Referent a la mateixa via, Solà ha explicat que: “S'ha de donar continuïtat en aquesta carretera de Barcelona, s'ha de pacificar-la amb carril bici i que sigui una zona per passejar”. A més la candidata d'ERC ha destacat el “problema greu de l'amiant”: “Hem de donar resposta a les famílies”. Jordi Haro (Som Alternativa) també ha declarat: “Portem 4 anys de paràlisi; si un govern no és capaç d'asfaltar un carrer, com és possible que ens creiem que solucioni el tema dels abocadors tòxics a Cerdanyola?”

  

  

Per a Jordi Macarulla (Convergents) el tema de barris és important: “Com més puguis dividir la ciutat en si, més proximitat tenen els problemes a la pròpia solució” i per això, el candidat també opta per referir-se al “tema de l'abocador i de pacificar la carretera de Barcelona”. Per una altra banda, Chus Cornellana (Gent per Bellaterra) ha manifestat: “a Bellaterra no tenim centre mèdic públic, no tenim ni una sola piscina i ni un camp d'esports. Tampoc tenim biblioteca… Volem millorar els nostres serveis com vol Cerdanyola”.

  

  

Carlos Cordón (PSC) ha explicat que per ells “millorar l'espai públic és una prioritat”. El candidat socialista ha mostrat la seva preocupació pel cementiri i per la creació i restauració de nous equipaments: “Treballarem per un pla de mobilitat millor, per la millora de l'aparcament, dels parcs infantils i zones verdes i també per l'adaptació de l'espai públic per persones amb capacitat reduïda. Pel que fa al tema de la mobilitat, Cecilia Collado s'ha referit al problema de les connexions: “Hem de relligar totes les zones: el Parc Tecnològic del Vallès i de l'Autònoma; hem de resoldre d'una vegada la connexió amb la Universitat i no girar l'esquena”.

 

 

  

Inversions i infraestructures

 

En el segon bloc del debat s'hi han donat a conèixer sobretot temes com el de la necessitat de nous equipaments esportius i culturals, la qüestió de l'habitatge social i la millora del transport públic.

  

  

Manuel Buenaño ha exposat que “la ciutat necessita un nou pavelló i una nova piscina municipal de 50 metres, ja que s'han perdut moltes instal·lacions esportives”. Jordi Haro s'ha mostrat d'acord amb les inversions que proposa el candidat del PP i ha afegit que: “No tenim cap equipament nou. Necessitem equipaments esportius i un Ateneu nou i popular encaminat a les entitats”. També Sonia Rodríguez ha explicat que el pavelló, la piscina i la pista d'atletisme són “una necessitat per als nostres esportistes que no tenen on poder fer la seva activitat esportiva”.

  

  

Per una altra part, Joan Sánchez ha afirmat que sí que “s'ha de fer un pla d'equipaments culturals i esportius” però posa molt l'accent al tema del manteniment: “no puc fer un Ateneu i un pavelló i deixar que caiguin”. El candidat de Junts ha destacat que cal planificar i pensar en què es gasten els diners”. En referència a la qüestió, Escolà ha afirmat: “Nosaltres no farem cap equipament nou, ens dedicarem primer a recuperar allò que tenim” A més ha declarat que “el crematori no s'ha construït, ni es construirà”.

  

  

Carlos Cordón també ha senyalat que els joves estan marxant de la ciutat i que “sí que cal la construcció de nous equipaments perquè no podem seguir girant l'esquena a la Universitat i al Parc de l'Alba”. Per una altra banda, Cecilia Collado ha fet menció a la “necessitat de construcció d'habitatge social tant per joves com per gent gran”. Seguint la seva línia, Helena Solà ha recalcat que també cal un “pla de xoc de millora a les escoles, i que cal una residència per la gent gran i pisos tutelats”.

  

  

Chus Cornellana, ha conclòs que: “el govern ha de fixar un pla estratègic, perquè la clau de tot això ha estat la mala governança d'aquests quatre anys”. Jordi Macarulla ha manifestat el seu acord amb la candidata de Gent per Bellaterra, i ha mostrat la seva preocupació pel tema del pàrquing. A més, ha explicat que “el centre direccional és un tret diferencial i fonamental per a Bellaterra i la ciutat”. En relació a aquesta qüestió, el candidat del PSC ha exhibit que “una de les oportunitats de la ciutat és aquest centre direccional, és un espai de creixement de la ciutat futura”.

 

 

  

Atenció a les persones

 

  

Durant el tercer bloc s'ha debatut sobre el tema dels preus de l'habitatge, l'assistència mèdica, l'envelliment i la millora de les escoles.

  

  

Joan Sánchez, en relació a la problemàtica de l'habitatge, ha afirmat que “l'Ajuntament pot fer política d'habitatge protegit de lloguer, pot fer habitatge educacional i ha de poder intervenir per equilibrar l'oferta i la demanda, perquè tenim uns preus d'habitatge de primera línia de mar”. Jordi Haro ha declarat que “cal que es coordinin les àrees de serveis socials, d'habitatge i ocupació, perquè cada una funciona pel seu compte”. Carles Escolà ha manifestat: “volem regular el preu del lloguer però haurem de veure amb quins instruments ho fem, hauríem de començar per l'Estat”. Helena Solà explica que cal “un lloguer social en les noves construccions i residència d'estudiants”.

  

  

Pel que fa a les escoles, Chus Cornellana reivindica la “necessitat d'escoles bressol si volem que hi hagi un augment de la natalitat”. Helena Solà també explica que cal fer “una gestió directa i inversions a les escoles bressol”. Cecilia Collado ha afegit que és un problema que “hi hagi una segregació escolar tan alta” i que s'ha de lluitar per resoldre-ho. Escolà també ha fet referència a la lluita contra la segregació escolar mitjançant l'Oficina Municipal d'Escolarització.

  

  

Pel que fa a les qüestions d'envelliment i sanitat, Carlos Cordón afirma que Cerdanyola és “una ciutat excel·lent on poder envellir amb qualitat i activament”. Jordi Macarulla creu que a Cerdanyola “li donaria nivell al sistema sanitari fer-hi una nova residència geriàtrica i donar-li més nivell a l'equipament sanitari a més de crear apartaments assistits”. Cordón afirma que s'han de mantenir els serveis sanitaris dels nostres CAPs”. A més, Buenaño ha senyalat que “s'ha de recuperar l'ambulatori de les Fontetes, que va ser un referent per tots nosaltres”. Sonia Rodríguez ha manifestat: “Gràcies a Ciutadans Cerdanyola és ciutat amigable pertanyent a l'OMS”.

  

  

Referenit-se a l'àmbit de la seguretat, Manuel Buenaño ha conclòs que també cal fer referència al tema de la seguretat del ciutadà: “han augmentat els delictes per robatori del nostre municipi.” A més, els agents de policia local i els Mossos d'Esquadra estan “sota mínims, són 60 policies quan n'hi hauria d'haver 90; nosaltres demanem que s'obrin 35 places d'agents de policia local”.

 

El debat va concloure després de gairebé tres hores de torn de paraules entre els deu candidats a l'alcaldia. 

 

 

Mira les fotos del debat.