chus cornellana,

Chus Cornellana, candidata de Gent per Bellaterra | Mónica García

 

 

 

Gent per Bellaterra es torna a presentar a unes eleccions municipals a Cerdanyola del Vallès. Aquest cop amb Chus Cornellana com a cap de llista i amb Ramon Andreu, actual president de l'EMD de Bellaterra com a número dos. Cornellana debuta al capdavant d'una candidatura alhora que és vicepresidenta de la comissió de la recollida de signatures per l'annexió de Bellaterra a Sant Cugat del Vallès

 

 

És el primer cop que es presenta com a cap de llista. Qui és Chus Cornellana i per què ha fet aquest pas?

És la primera vegada que entro en política. Sóc ginecòloga i m'interessa molt el món de les associacions i hi participo en algunes d'elles. Sóc la presidenta del Fòrum Bellaterra, una associació cultural que aquest mes de juliol compleix 4 anys. Fem una tertúlia mensual i intentem impulsar la gent de Bellaterra però també ve gent de fora. Aquest fòrum va néixer amb voluntat de fer poble. Pel fet d'estar en una entitat he format part del Consell de Cultura de l'EMD i des que es va crear la Taula Cívica, ara fa tres anys, també n'he format part. Amb això he anat coneixent les problemàtiques de Bellaterra. A més, fa temps que he estat negociant la qüestió del Centre Mèdic que demanem per l'EMD. Tot això ha fet que, també pel meu tarannà, he agradat a la gent i per això Gent per Bellaterra i altres partits m'han vingut a buscar. No vull entrar en uns partits clàssics on hagi d'estar depenent de l'opinió d'un altre lloc que no tenen la mateixa problemàtica que nosaltres. Amb Gent per Bellaterra, que és un partit transversal i del poble, crec que puc ajudar a millorar Bellaterra i la relació amb Cerdanyola.

 

 

Quins són els objectius de Gent per Bellaterra de cara a Cerdanyola?

Compartim molt problemes i també compartim els objectius per resoldre'ls. La seguretat, per exemple, és un problema a Cerdanyola i a Bellaterra. Aquí podríem treballar conjuntament. A més, tenim problemes d'infraestructures que també compartim amb Cerdanyola. Per tant, el nostre objectiu, tant del president de l'EMD, Ramon Andreu, com el meu, és millorar la relació amb l'Ajuntament. Penso que és la base per solucionar els nostres problemes. Millorar la comunicació amb el consistori perquè ningú estigui a la defensiva i no acabem amb contenciosos. 

 

 

Diu que vol buscar una bona relació amb Cerdanyola, però alhora és la vicepresidenta de la Comissió de Recollida de Signatures per l'annexió a Sant Cugat. Com casen les dues coses?

Casen bé. Vist des de fora, si no t'ho expliquen bé és una mica contraposant. Com vols tenir bona relació amb Cerdanyola si vols marxar? No és que nosaltres volguem marxar de Cerdanyola, sinó que ens han anat empenyent perquè prenguem alguna decisió. Vam intentar ser municipi propi i per una sèrie de situacions no ho vam aconseguir. I tampoc aconseguim signar un conveni que sigui bo per Bellaterra. Nosaltres voldríem un conveni com el de Valldoreix – potser no tant bo perquè ells tenen més experiència i Sant Cugat està molt més concienciada amb l'EMD -, però l'Ajuntament diu que Bellaterra és qui no vol signar el conveni. Bellaterra ha ofert a Cerdanyola que facin el conveni, ens el presentin i el presentarem en un referèndum i el votaran els veïns.     

Aleshores, si és possible negociar un nou conveni amb el nou govern de Cerdanyola, nosaltres no tenim cap problema en seguir a Cerdanyola. Però ens volem autogestionar i tenir mitjans per millorar les competències que tenim. El tema de l'annexió a Sant Cugat no és una cosa immediata. Hem presentat els resultats de la Comissió i ara ho presentarem juntament amb la memòria justificativa a l'Ajuntament i a partir d'aquí comença el procés. Segons el decret, el procés pot durar un any i es pot allargar molt més. Al menys per un any seguirem a Cerdanyola i segurament més temps.   

 

 

La campanya per l'annexió a Sant Cugat és una estratègia de pressió perquè l'Ajuntament reaccioni?

No, en absolut. Aquí hi ha una consciència molt clara que hem arribat a un límit. Fa 40 anys que visc a Bellaterra i en fa 10 que tenim l'EMD. Això ens va ajudar a millorar quan es va aconseguir amb en Toni Morral. És el millor que ens ha donat Cerdanyola. La recollida de signatures no és una mesura de pressió. En aquest moment estem convençuts que volem marxar i més d'un 60% de bellaterrencs ha signat. Estem mentalitzats: Cerdanyola no ens dona els mínims que nosaltres demanem i per la banda de Sant Cugat, tot i que no s'ha posicionat oficialment, sabem que Bellaterra no és un pes per cap Ajuntament. Si governació autoritza aquest canvi, nosaltres anirem a Sant Cugat. Mentrestant estarem a Cerdanyola. Fins que no es faci el canvi hem de seguir treballant i sent lleals allà on pertanyem. 

 

 

En entrevistes que s'han fet a altres candidats l'alcaldia, ha sorgit la idea que aquesta recollida de signatures per l'annexió a Sant Cugat té un rerefons polític i electoralista. 

Això és el que diu l'oposició, sobretot des de Bellaterra. No és així. Quan hem demanat el centre mèdic, també s'ha dit que era electoralista. Això ho portem treballant quatre anys. S'ha accelerat en l'últim any, però no és electoralista. Les coses cauen quan cauen i han caigut en eleccions. Jo diria a tothom que, per molt que diguin, aquestes accions, tant l'annexió a Sant Cugat com la del centre mèdic, no tenen res a veure amb la campanya electoral.

 

 

Què diferencia el discurs de Gent per Bellaterra del de Convergents quan a l'annexió a Sant Cugat?

Hi ha una cosa bàsica: Gent per Bellaterra va donar suport des de l'inici. Convergents són d'un tarannà similar i han signat el manisfest per l'annexió a Sant Cugat. Però val a dir que Gent per Bellaterra ha donat suport des del principi a aquest moviment veïnal mentre que Convergents ha esperat una mica més a veure com anava el procés. 

 

 

Quina relació té amb Cerdanyola? Ho considera un terreny hostil com han pogut dir altres representants anteriors?

La veritat és que no. Jo no he negociat res amb l'Ajuntament de Cerdanyola, per tant, em posa en una posició diferent als altres. Es va poder veure al debat dels mitjans, jo no ho veig com un territori o govern hostil. Crec que això ho fan les persones i la forma de negociar. L'hostilitat no va amb mi. Podré discutir però no seré agressiva per molt que ho siguin els altres.

 

 

Quines són les prioritats de Gent per Bellaterra si aconsegueix representació al plenari de Cerdanyola i Ramon Andreu repeteix presidència a l'EMD?

Per a mi com a cap de llista, potser l'objectiu més factible és que entri com a vocal a l'EMD. M'encantaria entrar com a regidora perquè crec que els hi aniria bé a tots els candidats de Cerdanyola. La meva és una política de no agressió i, per molt que em busquin no em trobaran en l'estil agressiu. Si entrem a l'Ajuntament de Cerdanyola, un dels objectius és canviar el tarannà del govern i ens implicarem molt en la part de sanitat. Sabem què és tenir un dèficit de sanitat perquè som 3.000 habitants i no tenim centre mèdic. Entenem que, per exemple, Les Fontetes està en una situació molt precària. Altres CAP estan millor però també els hi falten professionals. També posem el focus en les persones grans. Volem que els centres de dia i les residències augmentin. Busquem el benestar de la ciutadania.

Una altra qüestió són els abocadors. Tenim Can Fatjó dels Aurons. Sabem el que és estar preocupats sense saber què hi posaran allà dins. Entenem el problema de la gent de Cerdanyola amb els abocadors que tenen i els hi donarem suport perquè no es construeixi sobre els abocadors i perquè no se'n facin més. Hi ha un altre punt que no ens millorarà la salut o el benestar, però a nivell de consciència m'ha sobtat. I és que 5 dels 13 abocadors tenen nom de dona. No entenc com no s'ha lluitat contra aquest aspecte. 

 

 

Potser aquesta pregunta també li hauriem de fer a Ramon Andreu, però vostè és també representant de Gent per Bellaterra. Actualment l'EMD acumula 22 contenciosos contra l'Ajuntament i altres institucions. Si Gent per Bellaterra torna a sortir escollida, es continuarà amb aquesta dinàmica?

Crec que és una pregunta més adient per qui coneix i domina més el tema. L'EMD té contenciosos, però l'Ajuntament de Cerdanyola en té tants o més amb l'EMD, la UAB, el Parc de l'Alba… S'hauria de de mirar si aquests contenciosos de Bellaterra són purament defensius. Nosaltres només tenim contenciosos amb l'Ajuntament de Cerdanyola. Llavors no és un problema de l'EMD i que presenti contenciosos a tot. Això sí, i parlant sobre algun equip de premsa, si et difamen, també has de posar un contenciós amb una querella. Si t'ataquen t'has de defensar. 

 

 

Quina valoració fa dels últims 4 anys de Ramon Andreu al capdavant de l'EMD?

Ramon Andreu és el gran desconegut tot i que fa molts anys que està a l'EMD. Té un tarannà dialogant, treballa molt, està dedicat a l'EMD, escolta els veïns… El fet que en un terreny de litigis, aquesta EMD sigui el centre de Bellaterra és un fet molt positiu. En Ramon Andreu ha fet moltes coses. Tenim els agents cívics i la ciutadania està encantada. També s'ha treballat amb les pilones. Hi ha un gran problema de mobilitat tant a la BV 14-14 com al Camí Antic de Sant Cugat. Les pilones han pujat i baixat 50 vegades pels contenciosos que hi ha constantment. L'EMD està intentant que la Diputació passi la gestió de la BV 14-14 a l'EMD, però Cerdanyola s'hi oposa. Quant al centre mèdic, l'Ajuntament ha volgut aturar la qüestió tot i que és competència de la Generalitat. Per una altra banda, tenim els abocadors parats i hem d'estar lluitant constantment. Ens falten equipaments esportius. Tenim els del Turó de Sant Pau però són molt limitats. Tenim un pressupost molt baix. De tot l'IBI que paguem, que equival a molts milions, no ens arriba ni mig milió. Amb un pressupost així has de prioritzar. Crec que el treball de l'EMD, tot i els detractors, ha estat positiu i espero que en Ramon Andreu torni a ser president.