Les eleccions 28A de Cerdanyola del Vallès
Les imatges de les eleccions 28A a Cerdanyola del Vallès | Redacció

 

El 26 de maig se celebra una jornada electoral que tindrà diferents focus a Cerdanyola del Vallès. Per una banda, els cerdanyolencs i cerdanyolenques escolliran els seus representants a l’Ajuntament i, per tant, a qui volen que sigui el pròxim alcalde o alcaldessa. En una altra urna hauran de dipositar el seu vot a les eleccions al Parlament Europeu. A més, el veïnat de Bellaterra també escollirà, en una tercera urna, el president de l’EMD.

 

Eleccions Municipals

 

Un total de 10 candidatures es presenten a les eleccions municipals de Cerdanyola. Quatre anys després de les últimes eleccions locals, els cerdanyolencs i cerdanyolenques podran escollir qui volen que sigui el seu pròxim alcalde o alcaldessa i els 25 representants al Ple Municipal. Als comicis de 2015 la victòria per vots va ser per al PSC, seguits de ben a prop (amb 28 vots menys) de Compromís per Cerdanyola. El plenari va donar suport al candidat de Compromís, Carles Escolà, i van poder formar govern. Després de més d’un any governant de la mà d’ERC i PDeCAT, l’acord de govern es va trencar i Compromís ha tancat el mandat governant en solitari.

L’actual alcalde, Carles Escolà, torna a ser candidat a l’alcaldia al capdavant de la candidatura Guanyem Cerdanyola, que aglutina membres de Compromís, CUP i EUiA. La força més votada l’any 2015, el PSC, renova el seu cap de llista apostant per Carlos Cordón, qui actualment està a l’oposició com a regidor socialista al plenari de l’Ajuntament. Per la seva banda, Esquerra Republicana torna a confiar en Helena Solà, per tercera vegada consecutiva, com a candidata a l’alcaldia.

Una altra candidatura que renova la seva cap de llista des de les eleccions de 2015 és Ciutadans. Enguany, la regidora a l’oposició, Sonia Rodríguez, és la candidata de la formació taronja. Des del PP segueixen apostant amb força per Manuel Buenaño, qui encapçala la llista dels populars per tercera vegada. El lloc que deixa el PDeCAT a la llista de candidatures l’ocupa, reinventant-se, Junts per Cerdanyola. La marca ‘Junts’ arriba a Cerdanyola amb Joan Sánchez com a candidat i sent la seva primera incursió en la política municipal.

Els votants tampoc trobaran la papereta d’Iniciativa per Catalunya Verds. Aquestes eleccions, ICV forma part de la candidatura En Comú Podem Cerdanyola en unió a la secció local de Podem i amb Cecilia Collado com a cap de llista. Sense tenir representació al plenari, la candidatura Gent per Bellaterra repeteix en unes eleccions municipals encapçalats per Chus Cornellana, Som Alternativa s’estrena amb Jordi Haro com a cap de llista i Convergents, vinguts des de Bellaterra, també debuten amb Jordi Macarulla al capdavant.

El 26 de maig, als col·legis electorals de Cerdanyola també hi haurà urnes per a les eleccions al Parlament Europeu. La ciutadania haurà d’escollir els seus representants a la cambra europea escollint una sola candidatura. El Parlament Europeu està format per un total de 751 diputats escollits, cada cinc anys, als 28 Estats membres de la Unió Europea.

A Espanya s’escolliran 54 diputats i totes les comunitats autònomes votaran a les mateixes llistes, és a dir, els candidats no canvien segons el territori. En aquestes eleccions europees, els ciutadans de la Unió Europea residents en un altre país de la UE podran votar en el país de residència. Tots ells hauran d’estar registrats al Cens Electoral per a Ciutadans Estrangers (el termini de registre va finalitzar el 30 de gener).

Presidència de l’EMD de Bellaterra