debat
El Debat Electoral d'Esports celebrat a l'Autèntic | Laura Arias

 

Cerdanyola tindrà un nou pavelló esportiu. Així ho han afirmat tots els candidats dels partits polítics que es presenten el pròxim 26 de maig a les eleccions. S'han compromès el 19 de maig durant el Debat Electoral d'Esports celebrat a l'Autèntic a les 10 h.

  

  

Al debat hi han participat Carlos Cordon (PSC), Sonia Rodríguez (C's), Abel Moreno (Junts x Cerdanyola), Manuel Buenaño (PP), Marc Guillamon (En Comú Podem), Pedro Casas (ERC), Laura Benseny (Guanyem Cerdanyola) i Jorge Haro (SOM Alternativa). Manel Rodríguez, director de SardaEsports i moderador de l'acte, ha afirmat que l'objectiu era “sortir del debat tenint la convicció entre totes les candidatures que a la ciutat li cal la construcció d'un pavelló nou i la d'una piscina de 25 metres”.

 

 

 

  

Marc Guillamón (En Comú Podem) ha encetat el debat. “Coincidim en la importància de prioritzar a la ciutat la construcció del pavelló i piscina”, ha afirmat el candidat. Sonia Rodríguez (Ciutadans) també ha afirmat que “Sant Cugat va fer amb 3 anys un pavelló amb tres pistes; si ho fa Sant Cugat, també ho pot fer Cerdanyola”. Carlos Cordón (PSC), ha explicat que moltes de les propostes esportives es poden fer en un mandat de 4 anys, i que “el pavelló ha d'estar iniciat en aquest mandat”. Pedro Casas (ERC) també ha mostrat el seu compromís i Jordi Haro (Som Alternativa) ha explicat que “si hi ha un projecte mínimament ben fet, sí que donarem suport”. Manuel Buenaño (PP) ha manifestat: “el meu compromís segueix ferm des de la nostra petició de construcció el 2015”. Laura Benseny (Guanyem) ha exhibit: “és innegable que necessitem més pistes, un poliesportiu i una piscina i facilitarem al màxim el projecte”. Abel Moreno (Junts) ha dit que “no podem permetre que en el pròxim mandat no tinguem un nou pavelló”.

  

 

 

 

Marc Guillamon, Jordi Haro, Laura Benseny i Pedro Casas han afirmat que el Consell Municipal d'Esports té un “caràcter consultiu“. “L'Ajuntament només ens dóna informació del que ha fet”, explica Casas. “Hem de fer un pas més enllà. Les entitats han de tenir més protagonisme, ha afirmat Guillamon. Laura Benseny, ha afegit que “el Consell s'ha de reformar i s'han de crear comissions que no causin més hores de feina a la gent dels clubs”. A més, Buenaño ha afegit: “els reglaments dels consells municipals estan totalment desfasats en l'esport, però també en l'àmbit de la cultura i l'educació”.

 

 

  

Pel que fa al tipus de gestió, els candidats aposten generalment per un tipus de gestió directa i municipalitzada. Sonia Rodríguez ha afirmat que no aposten per una gestió ni directa ni indirecta: “ens atenim a les directives europees, s'ha de buscar la fórmula més eficient i eficaç possible”. També Carlos Cordón ha dit que “és important destacar que hi ha models mixtes, en cada cas s'ha d'establir quin és el millor model”. Així doncs, Abel Moreno ha apostat per un “sistema de gestió mixta: les instal·lacions públiques les ha de gestionar l'Ajuntament, però les activitats són privades”. Pedro Casas ha exhibit: “si volem fer un pavelló, una piscina i es fa una gestió directa, necessitarem més personal i molt més pressupost”. Per una altra banda, Jordi Haro ha afirmat que “Cerdanyola ja coneix els dos models de gestió, i nosaltres apostem per una gestió pública al 100%”. Laura Benseny segueix la línia d'Haro: “la ciutadania no ha de perdre diners”, afirma.

 

 

 

  

“S'ha de parlar amb les diferents entitats supramunicipals i amb l'Àrea Metropolitana per trobar el finançament“, ha aclarit Guillamon sobre aquesta qüestió. Rodríguez ha manifestat que “a Cerdanyola no arriben les subvencions d'altres entitats supramunicipals i que són molt necessàries”. Laura Benseny ha afegit que “és innegable que l'Ajuntament ha de donar el màxim d'ajudes a l'hora de treballar les subvencions i convenis”. Pedro Casas ha dit que “les subvencions s'han de fer en funció dels projectes que presenti cada club puntualment”. Cordón, per davant de tot ha explicat la necessitat de “tenir un pressupost i un pla d'inversions per poder tirar endavant el projecte en el mandat”. Manuel Buenaño, per la seva part ha apuntat que “el primer que s'ha de fer és tocar a la porta de les diferents administracions públiques i a veure qui ajuda”. Moreno, no obstant això, ha explicat que “més que en temes de subvencions, s'ha d'ajudar amb el tema de les instal·lacions”.

 

 

 

  

Pel que fa a la zona del ZEM Riu Sec, Sonia Rodríguez ha afirmat que “s'ha d'aprofitar i buscar la millor fórmula perquè es pugui fer allà”. Pedro Casas també ha afirmat que “a la zona del ZEM Riu Sec hi farem una piscina de 25 metres, perquè una piscina olímpica ens sembla massa per Cerdanyola”. Malgrat això, Jordi Haro afirma que “sí que es pot plantejar una piscina olímpica de 50 metres”. Carlos Cordón ha afegit que “volem pavelló i piscina aprofitant el Riu Sec, mentre se segueixen millorant les zones actuals, Can Xarau i la zona de Montflorit“. Per una altra part, Guillamon ha dit que “la construcció del pavelló i piscina s'ha de fer a Can Xarau“. Manuel Buenaño per la seva part exigeix la inversió a lAjuntament en unes pistes noves a la zona del ZEM Riu Sec. A més, Guanyem ha començat a treballar amb la segona fase del PEM Guiera, “l'únic que demanem és que no passi com amb aquest parc esportiu, que no hi havia les mesures necessàries per fer competició”. Abel Moreno a més, ha destacat el tema de la sostenibilitat i la importància de l'amiant a l'hora de construcció.

 

 

 

  

Per finalitzar, l'Associació de l'Esport Cerdanyola han demanat que s'acceleri el procés, estant el pavelló construït en dos anys sense esperar les subvencions de les entitats i sense deixar passar 4 anys més de mandat. Marc Guillamon ha afirmat que “una vegada estigui fet l'avantprojecte s'han d'explorar les vies de finançament, però sí que apostem pel caràcter urgent”. Jordi Haro ha afegit: “nosaltres construiríem el pavelló abans que el centre cultural”. Manuel Buenaño ha explicat que la construcció del pavelló és una “prioritat de puntuació 10 però com també altres projectes de la ciutat”.

  

  

El debat ha finalitzat a les 12 h i totes les candidatures dels partits polítics s'han mostrat d'acord amb la qüestió de la construcció del nou pavelló sigui quina sigui la manera de procedir.