bellaterraImatge del debat de candidats a l'EMD de Bellaterra | Toni Alfaro

 

 

El 21 de maig els candidats a presidir l'EMD de Bellaterra en les pròximes eleccions municipals van reunir-se per participar al segon debat electoral celebrat a Bellaterra, organitzat pel portal d'internet Bellaterra.cat i col·laboració de la Unió de Veïns

 

Enguany, els candidats són el vigent president, Ramon Andreu (Gent per Bellaterra), Quim Oltra (Esquerra Republicana), Jordi Macarulla (Convergents), Abel Moreno (Junts per Bellaterra) i Bea Duran (Ciutadans), qui va excusar la seva absència per motius personals. 

 

Els candidats van explicar les seves propostes en un debat celebrat al Centre Cívic de Bellaterra i que l'organització va decidir estructurar en tres blocs: la relació amb Cerdanyola, l'annexió a Sant Cugat i el Trànsit.

 

La relació amb Cerdanyola: conflicte jurídic permament o diàleg?

 

Després d'unes primeres intervencions de presentació de cada candidat, els presidenciables van encetar el primer bloc centrat en la gestió de la relació entre l'EMD i l'Ajuntament. L'actual president de l'EMD, Ramon Andreu, va reconèixer que la relació entre Cerdanyola i Bellaterra “sempre ha estat dificil” però va senyalar que han intentat que fos “la millor relació possible”. Sobre els factors que dificulten la relació, Andreu va destacar que “existeix un dèficit fiscal de 2 milions d'euros”. Quant als processos judicials que enfronten el consistori i l'EMD, Ramon Andreu va argumentar que s'han iniciat “quan era necessari” i “per defensar Bellaterra”. 

 

Per la seva banda, els altres candidats van apostar pel diàleg i la negociació. Des d'ERC, el candidat Quim Oltra, assegurava que Esquerra estava d'acord en oferir, a Bellaterra, el mateix conveni que té l'EMD de Valldoreix – on l'EMD gestiona directament tots els impostos que recapta dels valldoreixencs. Oltra insistia, a més, que la formació republicana seria clau a l'hora de formar govern a Cerdanyola un cop passades les eleccions. 

 

Per la seva banda, el candidat de Junts per Bellaterra Abel Moreno també va apostar pel diàleg i la necessitat de treballar un nou conveni que “beneficii econòmicament Bellaterra i que amplii les competències”, independentment al que tingui Valldoreix, mentre sigui “de màxims”. 

 

Com a candidat de Convergents, Jordi Macarulla es va mostrar crític amb les demandes i processos judicials entre l'Ajuntament i l'EMD. “Han estat quatre anys conflictius, nosaltres tenim una altra forma de fer política a través del consens”, va destacar. Macarulla, al igual que Andreu, va signar un manifest on es compromet a treballar i incorporar la qüestió de l'annexió a Sant Cugat als seus programes electorals. Tot i això, el candidat de Convergents apostava per treballar per un conveni mentrestant, igual que ho feia l'alcaldable Chus Cornella en aquesta entrevista

 

Vídeo complet de l'acte emès per BellaterraDiari:

 

 

 

L'annexió a Sant Cugat: una opció nova?

 

 

Des de Junts per Bellaterra, Abel Moreno va admetre que tot i considerar “lícit” el moviment veïnal, no comparteixen que s'hagi impulsat en campanya. “Creiem que és un tema molt utòpic i no caldria parlar-ne gaire en aquesta campanya”, va destacar.

 

Per la seva banda, Quim Oltra, candidat d'ERC, va reconèixer que el moviment per l'annexió “és una clara expressió del malestar que hi ha a Bellaterra des de fa temps”, però es va mostrar molt crític amb tot el procés: “no entenc perquè vostès van promocionar la independència de Bellaterra, quan ja el 2014 s'havien gastat 24.000 € per estudiar la possibilitat d'anar a Sant Cugat, fins i tot considerant perdre l'EMD, opció que llavors van descartar…”. I seguia: “El 2014 abandonen l'opció d'annexionar-se a Sant Cugat i tiren per la via de la independència”. El candidat apostava per fer polítiques que “connectin” amb Cerdanyola relacionades amb l'aparcament, el transport urbà…”cal modificar l'espai per viure el màxim de bé”. 

 

Jordi Macarulla, candidat de Convergents, va reiterar el seu suport “al dret a decidir”. Tot i això, va senyalar que mentre Bellaterra segueixi formant part de Cerdanyola cal seguir treballant en un nou conveni. Qui es va posicionar més explícitament a favor de l'annexió a Sant Cugat va ser Ramon Andreu, de Gent per Bellaterra: “No som part de Cerdanyola, som d'altres llocs, i a Cerdanyola tampoc ens hi senten part, som diferents”.

 

En aquest sentit, l'actual president de l'EMD va assegurar que “Bellaterra és una part de la societat de Sant Cugat gestionada des de Cerdanyola“. Andreu va recordar la petició de Bellaterra de ser un municipi l'any 1992 i la consulta per la independència que van impulsar des de l'EMD l'any 2015: “Un 94% (del 53 % dels electors) va dir que volia ser un municipi independent de Cerdanyola”. En referència al conveni, Ramon Andreu va explicar que l'EMD va plantejar a l'Ajuntament que el consistori proposés un conveni perquè els bellaterrencs el votessin en referèndum. “No hi ha hagut cap proposta”, va finalitzar. 

 

 

Trànsit i aparcament

 

Durant el tercer bloc, dedicat a tractar la gestió del trànsit, Jordi Macarulla va senyalar que la primera prioritat ha de ser adquirir la competència de la BV-1414. Un cop s'hagi assolit, plantegen determinats canvis de sentit en les carreteres perquè Pin i Soler i la BV-1414 passin a ser unidireccionals: unes vies que vagin cap a Sabadell i altres cap a Sant Cugat. Per la seva banda, Quim Oltra va discrepar en la priorització de la titularitat de la BV-1414. El candidat d'ERC va apostar per aplicar un Pla de Mobilitat entenent que el trànsit s'ha de reduir en dos sentits: el trànsit de pas i l'intern. En l'àmbit de l'aparcament al voltant de l'estació de ferrocarrils, Oltra va proposar cercles concèntrics d’aparcament de curta, mitja i llarga durada. 

 

Des de Junts per Bellaterra, Abel Moreno, va proposar que la Diputació pagui la conversió de la BV-1414 en carretera i impulsar mesures com radars i pilones però de forma controlada. Quant al trànsit intern, va plantejar la instal·lació d'un servei de bicing i millorar els accessos a peu. Per la seva banda, Ramon Andreu, va defensar la instal·lació de les pilones a Camí Antic de Sant Cugat per separar el trànsit de pas del trànsit dels veïns i va assegurar que Bellaterra necessita més pilones com al carrer de l'escola Ramon Fuster o al Turó de Sant Pau. En aquest sentit, va destacar que cal impulsar mesures perquè les carreteres es transformin en carrers i que el trànsit de pas es faci per fora de Bellaterra. 

 

 

Els torns i les preguntes seleccionades

 

Els torns d'intervenció van funcionar sempre en el mateix ordre. Tant les preguntes com els blocs per temàtiques van començar per les paraules de Jordi Macarulla (partit nou) i tancar amb Ramon Andreu (partit amb més representació).

 

El debat va durar gairebé dues hores i no va admetre preguntes del públic. De totes les preguntes rebudes per email prèviament, se'n van seleccionar quatre sobre el CAP, els patis oberts, els cotxes i la revisió del PGM.