Marta Buxó, presidenta de l'AMPA, i Gemma Comas i Agustina Martínez-Vivot, membres de l'AMPA de l'Escola Bellaterra
Marta Buxó, presidenta de l'AMPA, i Gemma Comas i Agustina Martínez-Vivot, membres de l'AMPA de l'Escola Bellaterra | Toni Alfaro

 

 

L'Associació de Mares i Pares d'Alumnes (AMPA) de l'Escola Bellaterra fa temps que denuncia la mala situació del centre pel que fa a infraestructures: amiant a les teulades i als canals, infiltracions d'aigua, lavabos inutilitzables, caiguda de totxanes… Durant el curs 2018-2019, des del centre i l'AMPA han denunciat en nombroses ocasions la precarietat i vellesa de les infraestructures, i fins i tot van rebre la visita del conseller d'Educació, Josep Bargalló, al febrer, per posar-hi remei. 

 

 

Després que durant la seva visita Bargalló indiqués que es començarien les obres aquest estiu, finalment aquestes es reduiran a un grapat que, per als membres de l'AMPA i del centre, és clarament insuficient. Per això, aquest dilluns 10 de juny han convocat una concentració davant el Departament d'Educació a Sabadell. Per a saber-ne més, hem entrevistat Marta Buxó, presidenta de l'AMPA, i Gemma Comas i Agustina Martínez-Vivot, membres de l'AMPA de l'Escola Bellaterra. 

 

 

Quina és la situació de l'Escoleta ara mateix?

MB: És una situació que carreguem des de fa molts anys. L'Escoleta (Escola Bellaterra) té unes infraestructures que no són dignes perquè hi puguin fer escola nens i nenes. Durant els últims anys s'han estat fent queixes reiterades sobre aquesta situació, però és veritat que durant l'últim any hem estat molt a sobre d'aquests temes perquè es puguin trobar solucions. Sou coneixedors des del diari perquè en alguna ocasió ens havíem trobat. Un dels últims actes que vam organitzar va ser organitzar unes portes obertes aquí a l'Escola perquè tots els representants polítics de Cerdanyola poguessin venir i veiessin quin era l'estat d'aquestes infraestructures. Durant tot aquest últim curs hem estat molt a sobre de trobar una solució que dignifiqués aquests espais i en última instància ens hem decidit a fer la reivindicació d'aquest dilluns al Departament d'Ensenyament a Sabadell perquè considerem que les respostes que se'ns han donat no són viables. No podem seguir mantenint l'estat d'aquestes infraestructures d'aquesta escola… Ni d'aquesta ni de qualsevol altra. 

 

 

Hi ha certs problemes d'infraestructura a l'escola i havíeu fet unes reivindicacions a l'Ajuntament de Cerdanyola al setembre i al conseller d'Educació, Josep Bergalló, al febrer… 

MB: La premsa es va fer ressò del contracte verbal del senyor Bargalló que abans de l'estiu es farien obres a l'escola. Aquest va ser el gran titular, tot i que nosaltres n'estàvem prou de ser prudents, perquè el conseller no va dir tampoc que farien totes les obres de millora abans de l'estiu, tot i que sí que va dir que començarien les obres. De fet, a l'escola hi havia pressupostat ja les obres de restauració de la teulada de Direcció i del gimnàs, perquè són teulades de fibrociment i, per tant, havia de confinar-se aquest fibrociment. Això, finalment, no es farà. Ja fa anys que la licitació i el projecte d'obra de millora de les grades del pati s'havia de fer. Això estava supeditat a que hi hagués l'aprovació de pressupostos de la Generalitat, i per tant, el senyor Bargalló sempre deia que sempre que hi hagués pressupostos aquesta obra es faria i es prioritzaria. En resum: això no es fa. El senyor Bargalló havia dit que els lavabos eren els pitjors lavabos que havia vist en molt de temps. De fet, en la diagnosi de la situació tothom hi estem d'acord: són els pitjors lavabos que s'han vist. Però també és veritat que ell no tenia pressupost per poder-los assumir. Per això l'AMPA ha estat tot aquest curs al·legant la responsabilitat de l'Ajuntament a no tenir infants en aquestes condicions: que no poden anar al lavabo a l'escola. Però el senyor Bargalló assumia la responsabilitat de la Generalitat davant aquesta obra també. I en principi, fins a data d'ahir això tampoc es feia aquest estiu. I el que s'anava a afer aquest estiu és, simplement, arreglar el canaló de la teulada de primària, que també és una teulada que té amiant. Però no es retirarà: es farà més gran el canaló perquè les fulles puguin traspassar. 

 

 

GC: El problema del canaló és que està obturat. Llavors, quan plou, la canalla no pot anar a la classe. Ha d'anar a una altra classe. 

 

 

 

 

Creieu que és suficient aquesta inversió?

MB: És una obra que està bé, d'acord, però no ens treu l'amiant. És el que estava previst i és l'única de les obres que s'havia previst fer i que, finalment, es faria aquest estiu. Això i l'última són les terrassetes exteriors de les classes, que ara mateix estan confinades perquè els infants no hi surtin; estan apuntalades amb fustes perquè les totxanes es desprenen i hi ha por de patir algun accident, perquè els vidres no són de seguretat i, per tant, podrien caure a les aules que estan al pis inferior. Estem a una situació horrible d'inseguretat total i de falta de dignitat. Així, aquest estiu sembla que només s'eixamplarà el canaló de la teulada per evitar goteres a l'hivern i arreglar les totxanes que cauen de les terrassetes. Com a AMPA vam sol·licitar no només que s'arreglessin sinó que s'habilitessin per a poder utilitzar aquesta terrasseta com a espai educatiu. Però, just avui,  coses de la vida, hem rebut una trucada de serveis territorials que ens anunciava que la Generalitat assumiria les obres dels lavabos abans del setembre. Però això és una trucada telefònica rebuda avui: és tota la seguretat que tenim sobre que això succeeixi. En tot cas, confiem en la paraula de la Generalitat i, per tant, estem molt contentes que això, finalment, esdevingui. Durant aquest temps, l'Ajuntament de Cerdanyola ha estat treballant en un projecte de reconstrucció dels lavabos i sembla que el Departament assumirà aquest projecte de l'Ajuntament i el tirarà endavant abans del setembre. Estem molt contentes, però no és suficient. 

 

AMV: I tampoc tenim un compromís ferm. És una altra trucada més, i no ens volem quedar amb això. I llavors mantindrem aquesta mobilització pel dia 10, perquè no és suficient. Falten moltes més coses.

 

MB: Tot el projecte que necessita de millora l'escola. Per seguretat, per dignitat, per salubritat… no per estar fora del que pensem que és com hauria d'estar l'escola. 

 

 

 

 

En què consistirà la mobilització del dilluns 10 fins al Departament d'Ensenyament?

GC: Nosaltres ens hem posat més en aquesta mobilització perquè va ser un clam i un prec que se'ns va demanar. Les famílies ens hem unit totes, i som més de 100 persones connectades contínuament amb tot el tema. Fem una marxa tots junts.  

 

AMV: De 450 famílies que són a l'escola, que ens acompanyin 140, creiem que és bastant. Llavors hem pensat que sortiríem d'aquí de l'Escoleta el dilluns a les 9 h. Donem l'oportunitat d'unir-se a la manifestació i la concentració des de l'estació de Ferrocarrils de la UAB, i sino des de la de Sabadell Plaça Major. 

 

GC: Venim aquí com si anéssim a l'escola i baixem fins als Ferrocarrils en grup. I d'allà a Sabadell, on farem un recorregut fins a Serveis Territorials, a la Gran Via. 

 

MB: No pretenem res en concret, sinó, simplement, poder fer notòria la situació, que ens en feu ressò els mitjans… Simplement volem manifestar el nostre descontentament amb la situació. Ens concentrarem el màxim de famílies possibles que s'ho puguin permetre. 

 

 

Es paralitzaran classes aquí a l'escola?

MB: No, no. És una concentració que promouen les famílies de l'escola, tenim tot el suport de l'escola, evidentment, però l'escola no para. 

 

AMV: De fet hem agafat aquest dia perquè és festa a Barcelona. 

 

GC: I aquí a l'Autònoma, pels que treballem aquí, també ens va bé. Però entenem que els nens poden continuar venint aquí, tenint classe i tot normal. Potser faran alguna variació si hi ha poca gent a la classe, però en principi tot normal.

 

 

 

Les membres de l'AMPA repassen els cartells per la mobilització de dilluns
Les membres de l'AMPA repassen els cartells per la mobilització de dilluns | Toni Alfaro

 

 

Quin és l'objectiu concret a aconseguir?

MB: El projecte té una escola amb unes infraestructures que són deficients. Aquestes estan detectades i, de fet, el Síndic de Greuges emet un informe en què així es constata. L'única cosa que nosaltres demanem és que això, que no només diem nosaltres, sinó que ho diran totes les famílies el dia de la concentració, sinó que ho diu també el Síndic, sinó que ho diuen a més tots els polítics de Cerdanyola i que ho diu a més el senyor Bargalló. La diagnosi, per tant, aquí està consensuada per tots els agents. Simplement, volem fer notar el nostre descontentament perquè qui ho hagi d'enfrontar es posi aquestes piles que es necessiten per posar-ho en marxa. Jo crec que la part més difícil és consensuar on és el problema, i això ja ho tenim clar i d'acord, i per tant només ens falta saber qui agafa el toro per les banyes i hi posa solució. Volem una priorització de pressupost per part de la Generalitat al cas de l'Escola Bellaterra. També està clar que nosaltres som famílies, i per tant, de molts d'aquests temes ni hi entenem ni creiem que hi hàgim d'entendre. No és la nostra feina ni la nostra funció.

 

AMV: És que vas a veure els lavabos dels nens i dius: “És que no pot ser! Això no pot ser”. Això et fa reaccionar i per això estem aquí.