
Després d’aprovar de manera exprés dues actes de plens anteriors, ha arribat l’hora dels comiats al Plenari de l’Ajuntament de Cerdanyola. 12 dels 14 regidors que no tornaran a recollir l’acta el proper dissabte 15 han tingut el seu moment per acomiadar-se del consistori cerdanyolenc i de la seva etapa com a càrrecs electes durant el darrer ple extraordinari del mandat, tradicionalment conegut com a “ple dels comiats“. L’any 2015 també van ser 14 els regidors que van abandonar el consistori, d’un moviment de cares i noms important.
En la seva darrera intervenció a la sala de plens, tots els regidors han coincidit en agrair el privilegi d’accedir al servei públic, remarcar la voluntat de continuar treballant per una Cerdanyola millor fora de la institució i destacar l’impacte personal que ha tingut per a molts d’ells la dedicació política. El to emotiu del comiat ha estat especialment sentit en el cas de la regidora de Compromís Elvi Vila, que no ha pogut contenir les llàgrimes quan recordava la “intensitat” del darrer mandat i les dificultats de fer quadrar els comptes entre regidories.
Ara bé, tampoc han faltat algun que altre retret creuat entre partits i crítiques a l’alcalde sortint, Carles Escolà – tal com es podia esperar després d’un mandat disputat – així com interpel·lacions al futur govern del socialista Carlos Cordón.
Compromís per Cerdanyola: l’adéu d’Escolà, Vila i Haro

Precisament l’actual alcalde de la ciutat – que ho serà fins que el 15 de juny sigui investit el pròxim batlle -, Carles Escolà, va anunciar en roda de premsa que no recolliria l’acta de regidor tot i ser el cap de llista de Guanyem Cerdanyola. Escolà tanca quatre anys de mandat que han passat entre un estira i arronsa constant amb l’oposició. Les qüestions judicials han marcat la legislatura d’Escolà, que acaba la seva etapa com a alcalde amb dues querelles: una per la seva col·laboració amb el referèndum de l’1 d’octubre i l’altra interposada per la secretària de l’Ajuntament per prevaricació.
En el seu discurs de comiat com a batlle, Escolà ha volgut remarcar que ell ha estat el primer “alcalde comunista” de Cerdanyola, i que tant ell com la resta de membres del govern “s’enorgulleixen del llegat de polítiques d’esquerra que han deixat a la ciutat”. D’aquest llegat, l’alcalde en funcions ha volgut destacar “l’increment de partides en programes socials, l’inici d’una fiscalitat progressiva i noves experiències de participació”.

Finalment, Escolà ha ressaltat que “ara toca construir una nova alternativa unitària, àmplia, d’esquerres, transformadora i sobiranista per Cerdanyola”, però ha deixat clar que en aquesta nova etapa, ell “tindrà un rol diferent al que ha tingut fins el moment”. Així, amb un “això no és un adéu, sinó un fins demà”, Escolà ha explicat que el seu projecte “incia una etapa amb nous lideratges“, però podran “seguir comptant” amb ell “des d’un paper de segona línia, com un més”.
Tampoc tornaran a la sala de plens les regidores de Compromís, Elvi Vila i Contxi Haro. Vila, qui ha estat regidora de Drets Civils, Educació, Cultura i Serveis Socials, ha volgut remarcar “el privilegi i la dificultat” d’haver estat al capdavant de tantes regidories i la necessitat de “fer balanç dels projectes aconseguit, a mitges i per fer”, tot volent “felicitar-se dels encerets i dels errors”. Vila també ha volgut constatar que per a ella, “allò personal i allò polític sempre van units”. D’aquesta manera, entre llàgrimes d’emoció continguda s’ha dirigit als seus companys de govern “recordant aquests quatre anys molt intensos”. Finalment, Vila ha agraït la feina i la dedicació de totes les entitats, a qui ha volgut recordar: “vosaltres no depeneu de l’ajuntament, l’ajuntament depèn de vosaltres“.

Per la seva banda, Contxi Haro, regidora de Finances, Promoció Econòmica i Seguretat Ciutadana ha volgut fer un agraïment especial als treballadors de l’àrea de Seguretat Ciutadana, que espera “que comptin amb més mitjans”. En aquesta línia, en un escrit Haro ha desitjat “que el govern que vingui gasti diners i la gent ho noti”, però “que no inverteixin en coses que contribueixin a la destrucció ambiental“. En un discurs d’alt to social, feminista i ecologista, Haro ha sentenciat que “l’Ajuntament es pot endeutar però ells ja no poden més”, i mentre molts s’han quedat sense casa, “seguim tenint els bancs que vam rescatar“.
PSC: Carmona i Ortiz marxen però amb Cordón es respira l’optimisme
El grup municipal del PSC, que va guanyar les eleccions el 26 de maig, ha acomiadat en aquest ple a dos dels seus regidors. Per una banda, l’exalcaldessa Carme Carmona, qui ja va fer el seu discurs de comiat al ple del mes d’abril, i per una altra banda, al regidor Francisco Ortiz. Ortiz ha estat regidor dels socialistes a l’Ajuntament des de l’any 2007 i va formar part del govern local des de 2010 fins a 2015.
Després de l’emotiva intervenció de Vila, Ortiz ha començat el seu adéu remarcant que s’estava expressant en castellà perquè és “la seva llengua materna i per tant, la dels sentiments”, però ràpidament ha centrat el seu discurs en la importància de governar, aprofitant per “fer cunya publicitària per animar-se a formar un bon govern”, mentre mirava al futur alcalde Cordón, situat a la seva dreta. En la seva intervenció Ortiz ha volgut enviar “un agraiment especial a Carme Carmona i tot l’equip d’aquell govern”, que va “assumir responsabilitats en una de les pitjors etapes que passava Cerdanyola”. Per acabar, tot i abandonar el consistori, Ortiz ha volgut remarcar als seus companys de partit que poden comptar amb ell.

ERC: Elisabeth Pasamonte, representant d’Esquerra al Consell Comarcal, s’acomiada
Per la part d’Esquerra Republicana, l’única actual regidora que no tornarà al ple serà Elizabeth Pasamonte, regidora des de 2015 i representant d’ERC al Consell Comarcal del Vallès Occidental. El parlament de la regidora d’ERC ha destacat per la defensa del “treball pel bé comú, el bé de tots”, així com a la clara petició als que es queden de “sempre [avantposar] Cerdanyola, sobretot en els moments complicats”, fent una crida velada a l’entesa entre partits. Alhora, Pasamonte ha recordat que “tots fem política sempre i arreu, en les nostres decisions quotidianes”, i amb un “no, no passaran” i l’agraïment a la confiança feta ha conclós el seu pas pel plenari.
Ciutadans: marxa Núria Martínez
Des de Ciutadans, l’única regidora que s’ha acomiadat ha estat Núria Martínez, qui va entrar al plenari quan Maria Valle va entrar com a diputada al Parlament de Catalunya i va deixar el consistori. En un comiat molt breu en què ha agraït tot l’aprenentatge experimentat, ha volgut fer-li un prec al proper alcalde, demanant-li que lluiti per aquesta ciutat i deixant-li clar que la tindrà sempre que la necessiti.
PP: la sortida de Yeste i Calet deixa sol a Buenaño
El PP estrenarà la pròxima legislatura amb un sol regidor al plenari, Manuel Buenaño. Els seus dos companys de partit aquest mandat, Fulgencio Yeste i Rosendo Calet (regidor des de 2011), també s’han acomiadat en aquest ple. En clau positiva, Calet ha destacat que ha “mantingut respecte amb tots els grups, ha assegurat que se’n va “amb la possibilitat de seure a una taula amb qualsevol d’ells”. Ara bé, també ha recordat que “han estat 8 anys en molts casos complicats”, durant els quals, segons el seu punt de vista “han primat interessos per sobre dels de la ciutat”. Finalment, Calet ha dedicat un especial agraïment a Buenaño, afirmant que “tot i que diuen que a política no pots fer amics”, ell va entrar a política “per un amic“. Per la seva banda, el regidor Yeste no ha estat present al ple.

PDeCAT: tres adéus crítics amb el govern d’Escolà
En el cas del PDeCAT, els tres regidors que han representat el partit aquets mandat s’han acomiadat perquè no tornaran en la pròxima legislatura. De fet, el grup municipal tampoc tornarà ja que en aquestes eleccions s’ha incorporat a la candidatura de Junts per Cerdanyola, que només tindrà un regidor. Així, aquest ha estat l’últim ple per a Josep Grau, Encarna Linares i Marc Costa.
Encarna Linares ha començat remarcant que tot i que les urnes no l’han mantingut el càrrec, manté “el compromís amb la ciutadania”, aclarint que “la política no es fa només al consistori, a vegades es fa des del carrer malgrat el consistori“. Linares també ha recalcat que no trobarà a faltar “escoltar disculsos demagògics i actituds despòtiques”, tot i que sí que trobarà a faltar algunes persones, com ha demostrat interpel·lant de manera familiar a diferents membres d’altres grups.
Marc Costa ha dedicat es seves primeres paraules del comiat a Josep Rull, “tancat més d’un any i mig injustament”, perquè segons ha afirmat, va començar en la política emmirallat en ell, llavors regidor de Terrassa. Tot seguit, costa ha fet un repàs dels seus 8 anys al plenari de Cerdanyola, destacant que en l’anterior mandat van experimentar una oposició molt dura. Per Costa haver participat 5 mesos en responsabilitats de govern, al capdavant d’Empresa i Ocupació “és una de les millors fotografies” que s’emporta. Però llavors, es va trobar la “cara lletja de la política”. Costa ha denunciat “xantatges” per part de companys de govern, i en aquest moment, Costa s’ha dirigit directament a l’alcalde, dient-li que s’havia esperat una decisió més ferma per part seva.

Pel que fa a Josep Grau, s’ha acomiadat de 6 anys a política “amb dos sentiments”: “un d’agredolç perquè no vam ser capaços d’impulsar el canvi pel què vam estar treballant”, i “un altre de dolç per haver pogut exercir com a regidor del poble”. Grau també ha volgut “demanar disculpes per si en alguna acció o intervenció” seva algú s’havia sentít ofès, i ha acabat desitjant que l’alcalde que vingui “tingui la dignitat i valentia de defensar la llibertat d’expressió i els drets humans, així com “el coratge de denunciar els presos polítics que ja han denunciat diferents òrgan internacionals”.
ICV-EUiA: Reina no recollirà l’acta
La fins ara regidora d’ICV-EUiA, Maria Reina, va anunciar el dimarts 11 que no recolliria l’acta de regidora tot i haver estat escollida com a número 2 de la llista d’En Comú Podem. Reina posa punt final, tot i que assegura que és de forma temporal, a la política institucional, on ha participat els últims 10 anys. Segons el que ha afirmat en el seu discurs de comiat, no continua “per motius personals i canvis de vida”, ja que sap “la responsabilitat que comporta ser regidor” i per això va prendre aquesta decisió. Després de denunciar algunes mancances del municipi com l’inexistència d’ascensors a molts edificis, o la necessitat de donar resposta als habitatges buits, Reina ha acanat afirmant que contiunarà “treballant per la millora del món” que l’envolta, ja que “si podem avançar és conjuntament des de diferents àmbits”.
MES: Miró marxa del consistori
També com a únic representant del seu partit, Jordi Miró s’ha acomiadat de la vida política al capdavant del Moviment d’Esquerres. Miró va ser el candidat d’ICV-EUiA a les eleccions de 2015, però la formació el va fer fora quan va decidir passar-se a MES i ha acabat el mandat com a regidor no adscrit. En aquestes eleccions, Miró ha ocupat una posició simbòlica a la candidatura de Junts per Cerdanyola. En la seva darrera intervenció com a càrrec electe, ha destacat el període d’alcalde de Toni Morral -que precisament es va presentar a les darreres eleccions al Parlament amb Junts per Catalunya-, remarcant que “va ser un govern transversal [va aglutinar ICV, ERC i CiU] que va governar pensant en els interessos de la ciutat i que ha estat poc reivindicat”.

Miró també ha fet referència a la seva darrera etapa “d’oposició responsable” en què ha col·laborat a “impulsar el pla estratègic de Cerdanyola i les escoles bressols municipals“. Finalment, el fins ara regidor no adscrit ha destacat que “des de fora” seguirà “treballant per acords urbanístics com el desenvolupament sostenible de la Plana del Castell“, per acabar desitjant molt bon mandat als que vindan.