Coca de crema, pinyons i fruita confitada, típica de Sant Joan
Coca de crema, pinyons i fruita confitada, típica de Sant Joan | rcusine.com

 

 

Aquest diumenge arriba la revetlla de Sant Joan, una celebració ancestral del solstici d'estiu, què es produirà el pròxim divendres 21, i que la religió catòlica va incloure dins el santoral com el dia de naixement de Joan Baptista, un dels dotze apòstols de Jesucrist. A la festivitat es fan diferents activitats relacionades amb el foc, com l'encesa de fogueres, castells de focs i petards, tot i que també és una nit especialment gastronòmica

 

 

Tot i que és habitual incloure diferents plats i begudes a la celebració, el cert és que el cava, i especialment la coca de Sant Joan, són les estrelles de les taules. La coca de Sant Joan es deriva del tortell amb ous que es menjava antigament: un dolç de forma rodona, que era una reminiscència clara del culte al sol. Avui en dia, però, la més coneguda és la coca de crema i fruita confitada, que és deliciosa i agrada a tothom, especialment acompanyada de vins dolços o rancis, i sobretot cava

 

 

Us animeu a fer-la? Doncs som-hi!

 

 

Què necessitem per fer una coca de Sant Joan (4-6 persones)?

  • 250 g de farina de força
  • 200 g de fruites confitades (meló, taronja, cireres… el que vulgueu!) 
  • 75 g de llet
  • 55 g de mantega tova 
  • 55 g de sucre 
  • 25 g de pinyons 
  • 20 g de llevat premsat 
  • Dos ous 
  • mitja copa d’anís 
  • pell de llimona ratllada
  • sal 
  • sucre 
  • oli o mantega.

 

 

Mansa a la cuina!

  • Comencem desfent el llevat amb la llet una mica calenta
  • Hi afegim tres cullerades de farina i ho treballem fins a fer una massa llisa
  • Ara ho deixem reposar fins que hagi doblat el volum
  • Un cop hagi fermentat, farem un “volcà” sobre el marbre amb la farina i al centre hi posarem la mantega, els ous, el sucre, la sal, la ratlladura de llimona i l’anís
  • Treballarem amb la mà o amb una forquilla els ingredients del mig 
  • Després hi afegirem la massa fermentada i continuarem treballant-ho amb la farina fins a obtenir una massa fina i compacta
  • L'estirem sobre una placa de forn untada amb oli o mantega, que hauria de tenir un gruix d’un centímetre, aproximadament, i forma ovalada
  • Abans d'enfornar, pintarem tot amb ou i al damunt hi posarem les fruites confitades, tallades a trossos, ho deixarem reposar fins que dobli el seu volum
  • Finalment, hi tirarem els pinyons per sobre, sucre al damunt ho courem al forn a 180 ˚C uns 20 minuts
  • Quan la massa tingui consistència esponjosa i estigui daurada, ja ho podrem treure i deixar refredar. 

 

 

Bon profit!