Què hem de fer amb les nostres mascotes quan s’acosta la revetlla de Sant Joan?

Des de FamilyCan Bellaterra aposten per una prevenció de la fòbia però, si aquesta apareix, calen teràpies curatives i pal·liatives…

Les dues causes principals de la por a sorolls forts solen ser, en primer lloc, la genètica de la raça i per l’altra la mala socialització. 

Sol aparèixer durant els primers anys de vida i empitjora a mesura que l’animal va creixent. Això és degut a que aquesta fòbia, com moltes altres, no respon a un procés adaptatiu: encara que l’estímul que desencadena la por es presenti de forma repetida sense conseqüències negatives per l’animal, la resposta a la por no només NO desapareix, sinó que pot arribar a augmentar. Pot arribar a ser un problema greu de benestar per l’animal que ho pateix.

La prevenció de la fòbia és la millor opció, però, un cop apareix, les teràpies curatives i pal·liatives permeten controlar-la.

  • PAUTA D’AJUDA DE MODIFICACIÓ DE CONDUCTA (començar mínim 3 setmanes abans): són petites pautes que podem fer per començar ajudar a la nostra mascota i preparar-la per la revetlla. Per fer una TERÀPIA CURATIVA haurem de contactar amb un especialista.

Per tal d’evitar els estímuls de petards i trons, l’animal intentarà refugiar-se. Una de les nostres tasques és ajudar en tot el possible a que la nostra mascota pugui accedir i es senti segura en el lloc que esculli (pot ser sota el llit, amagar-se a la habitació més allunyada del soroll, etc).

Dos o tres setmanes abans de l’esdeveniment haurem de començar a habituar a l’animal a estar en una zona segura (millor que sigui un espai reduït). Sinó te una, li haurem de crear. Si una habitació és el cas, l’haurem d’acostumar a estar allà, sempre positivitzant l’espai. Acostumar-lo a estar a les fosques, amb música rítmica de fons i amb les seves joguines i llitet. Podem acompanyar-lo primer i després que estigui sol. Podem afegir-hi una caseta o transportí gran, amb mantes a sobre per insonoritzar o simplement per a que ho noti com un refugi. Sinó podem fer-li un provisional amb una caixa de cartró. Tancar portes, finestres i persianes ajudarà a crear un efecte més insonor.

La setmana anterior a l’esdeveniment es pot començar a dessensibilitzar l’animal als sorolls dels petards tot utilitzant petards de baixa intensitat en una habitació contigua, sense fer cas de les respostes de por que pugui mostrar l’animal. No premiar ni castigar la por, tampoc intentar relaxar-lo amb carícies ja que reforcem aquesta conducta indesitjada. Nosaltres actuarem amb naturalitat i premiarem només quan el gos estigui tranquil.

El mateix dia de l’esdeveniment podem donar de menjar una petita ració de pasta bullida entre 2 i 3 hores abans de l’esdeveniment i fer un bon passeig amb la intenció de cansar-lo, per ajudar que la mascota es quedi més relaxada.

Durant les hores fortes, no obligarem a l’animal a fer un passeig per a que faci les seves necessitats. Posarem diaris a casa i no el renyarem si ho fa fora ja que es involuntari per causa del estrés que pateix.

  • TERÀPIA PAL·LIATIVA: no eliminen la por, però sí controlen la intensitat quan apareix.

No aconsellem la utilització de productes com la ACEPROMACINA (p.ej CALMIVET o semblants) en aquests casos: tenen un efecte potent hipotensor i podrien donar greus problemes en animals geriàtrics o amb alteracions en la funció hepàtica, renal o cardiovascular si no es va en compte. A més a més, anul·len la capacitat motora de l’animal però aquest segueix percebent tots els estímuls que l’aterren, per tant no pot ni intentar fugir d’ells. El quadre fòbic podria generalitzar-se a sorolls normals del dia a dia.  

  • Medicació ansiolítica en el mateix moment, o millor encara, abans de que el gos s’espanti.

Solen ser molt útils en aquests casos, ja que ajuden a controlar els estats de pànics i tenen efectes amnèsics que, en aquest cas, ens interessen. Donat que aquest fàrmacs tenen un ampli rang de dosis, és important provar la medicació uns dies abans, per saber quina dosis es l’adequada per la vostra mascota i així no patir el dia de la revetlla. Consulteu al veterinari.

  • Utilització de nutracèutics i feromones:

Quins avantatges tenen? No és un fàrmac ni s’han descobert efectes secundaris; tampoc crea addicció ni somnolència, per tant es pot utilitzar a llarg termini. Tampoc modifica la personalitat ni redueix la capacitat física de la seva mascota. El format és una galeta, es dóna com un premi.

  • Durant els dies previs a la revetlla, ja es solen escoltar petards pel carrer, sobretot en zones residencials.
  • El mateix dia de la revetlla, en el cas de gossos molt nerviosos i/o que no s’ha fet cap preparació dies o setmanes abans, es pot donar la dosis mínima cada 8 o 12 hores.

Abans d’administrar cap medicament, però, caldrà que contacteu amb el vostre veterinari de capçalera.