Neus Collado és la propietària de la Llibreria Éfora

Neus Collado és la propietària de la Llibreria Éfora | Neus Collado

 

 

 

La bellaterrenca Neus Collado gestiona la Llibreria Éfora al bell mig de Cerdanyola, al passeig Cordelles.

 

 

Al llarg d'aquests últims tres anys, la filla de Cerdanyola ha tirat endavant un negoci que, avui en dia, sembla difícil de mantenir a causa de la competència que les llibreries pateixen per part de grans cadenes i de la venda per internet. Alhora, com ella mateixa admet, el romanticisme del món dels llibres sovint no és ben bé com sembla, i té molta feina de gestió al darrere.

 

 

Per saber com enfronta el dia a dia una llibreria del segle XXI, hem decidit parlar amb la Neus perquè ens expliqui com és ser llibretera i com s'adapta un negoci en plena reinvenció, especialment a causa de la immediatesa d'Internet.

  

 

Com arriba una bellaterrenca a gestionar una de les llibreries més grans de Cerdanyola?

Jo sóc de Cerdanyola de tota la vida. La meva mare viu a un carrer al costat de la llibreria, a prop del passeig Cordelles, i la meva família viu a Cerdanyola. Però fa onze anys vaig anar a viure a Bellaterra perquè el meu marit sí que és de Bellaterra.

 

 

Quina vida fas a Bellaterra?

Bé, intentem fer-hi vida perquè estan els meus fills i la família del meu marit que hi viu, però tenint horari de botiga faig vida a Cerdanyola. Tot i així, els meus fills han crescut al barri, anaven a l'Escoleta i a l'institut Pere Calders, compro al Condis de la plaça del Pi, agafo l'autobús a la Vila Universitària… Faig vida a Bellaterra.

 

 

La gent que entra a una llibreria i vol comprar un llibre, per definició ha de ser bona persona

 

 

Com és portar una llibreria avui en dia?

Jo no sabria comparar-te amb com es portava una llibreria abans, perquè només fa tres anys que porto una llibreria. Sí que puc dir que la part romàntica de portar una llibreria no és ben bé com sembla. Hi ha una part de feina i de gestió molt gran, i sobretot hi ha una problemàtica que hi ha a moltes llibreries, i és que hi ha un volum de novetats impressionant. Cada setmana es treuen llibres nous, però t'estic parlant d'entre 200 i 300 títols nous. Gestionar una llibreria de novetats com aquesta (amb una mica de fons també, però sobretot de novetats) amb aquest volum de novetats setmanal és complicat… No sé com ho feien abans sense ordinadors, però suposo que la informàtica ha ajudat a poder gestionar tot aquest volum de novetats. És especialment complicada la gestió del stock, sobretot si vols donar una oportunitat a la gent. Hi ha llibres que et fan molta pena perquè els tens dos mesos i ja queden tapats per la quantitat de llibres nous que apareixen, i llavors no els acabes venent, els has de retornar… És una voràgine que no para. A part d'això, la gestió és com la de tota la vida. I la gent… La gent que entra a llibreries, per definició, és gent fantàstica; la gent que entra a una llibreria i vol comprar un llibre, per definició ha de ser bona persona. La gent que ve habitualment no ha canviat, és gent que estima els llibres, que té una biblioteca a casa, que vol regalar llibres… Aquesta part és fantàstica: he fet molts amics aquí.

 

 

A Cerdanyola hi ha unes quantes llibreries. A Éfora aposteu per la novetat com a forma de diferenciar-vos de les altres?

Tinc una petita part de fons de títols que són imprescindibles, que sempre demana tothom. Però sí, som una llibreria de novetats. Hi ha una llibreria aquí a Cerdanyola que està especialitzada només en infantil, i la llibreria l'Aranya, que també fa novetats, tot i que ella treballa molt el llibre en català. Aquí, pel barri tinc molt llibre en català però també llibre en castellà i, com que l'Éfora és una mica més gran que la resta de les llibreries, intento fer seccions més tècniques com de Ciència, d'Autoajuda, Benestar, Cuina, Assaig, Política, Història, Filosofia… Intento tenir també mapes i guies de viatges, una petita tria d'aquest tipus de llibres, però bàsicament el que treballo és novetat, que és el que volen els clients del barri.

 

 

Ara estrenaran la nova temporada de Stranger Things i jo ja tinc els llibres de la sèrie

 

 

També us demanen llibres de text per a escoles i instituts?

No, no treballo massa aquest tema perquè ja hi ha una llibreria i papereria de sempre de tota la vida a Cerdanyola, que és L'Escola, o a l'Abacus de l'Autònoma. No és un tipus de llibre que agafem, primer perquè ja hi ha altres llibreries que ho fan, i segon perquè ja hi ha moltes AMPA que ho gestionen.

 

 

Collado va passar a ser propietària de la llibreria Èfora fa tres anys

Collado va passar a ser propietària de la llibreria Éfora fa tres anys | Toni Alfaro

 

 

Es nota en els clients que Cerdanyola sigui una ciutat universitària?  

Bé, universitaris venen, però pocs. Ja tenen l'Abacus allà i ja tenen els seus llibres. A més els universitaris, per definició, tampoc poden gastar molts diners… No m'encarreguen quasi mai de llibres tècnics, perquè no tinc aquesta capacitat. En canvi, llibres de lectura obligatòria sí que en tinc i moltes vegades me'ls demanen. Els que venen són aquells que volen llegir un llibre, que veuen l'última novetat i que han sentit que, per exemple, la Isabel Allende ha tret un nou llibre i saben que aquí el tindran. Molts nens que passen per aquí vénen a buscar còmics manga, que també en tinc, i molts adolescents vénen a la tarda a buscar la seva col·lecció… És gent simplement del barri que passeja, que li agrada la lectura i ve aquí. A l'estiu sí que faig els quadernets d'estiu per a repàs i al Nadal i al Sant Jordi tinc pics de feina. Però ara a l'estiu, sobretot llibres de viatges i guies. En general, tot i això, és gent que ve a buscar mirar llibres coneguts, i a vegades treuen llibres de sèries de plataformes com Netflix. De sobte recuperes best-sellers com 'El Conte de la Criada', de la Margaret Atwood, per exemple, que era un llibre que va sortir fa molts anys i ara l'estic venent molt. I ara estrenaran la nova temporada de Stranger Things i jo ja tinc els llibres de la sèrie… També funcionen molt els llibres de cuina. Llavors, la gent ve a buscar novetats i l'arribada és bastant regular, un continu de gent que li agrada llegir i que sap que aquí té el seu llibre. I si no, l'encarreguem: funcionem molt per encàrrec.

 

 

 

Com els feu, exactament?

Molt fàcil! M'envien un missatge de Whatsapp o venen aquí directament, jo l'encarrego i els hi responc i, en qüestió de dos dies, a vegades, ja tenim el llibre aquí.

 

 

 

Com de difícil és fer-se una xarxa de distribució i tot el que implica una llibreria?

Bé, al principi havia de conèixer el material i havia de conèixer la gent que ens servia, les condicions i, sobretot, al principi la llibreria estava buida. Fer un fons que tingués una presència és una cosa que he anat aconseguint al llarg dels anys. Ve la novetat i omples amb novetat, però sempre has de tenir un fons mínim. Això ha sigut a força d'adquirir exemplars amb els anys. Ara ja estem força plens. El més complicat de totes les llibreries és gestionar el stock, pel volum de novetat que entren cada dia. La resta és un tema de portar les factures i, a més, gestionar les activitats que faig i promocionar-les. Jo mai m'ho vaig prendre com una botiga de vendre alguna cosa, sinó que aquest és un espai cultural: ofereixo llibres però també ofereixo tallers i cursos.

 

 

Hi ha moltes xarxes de llibreries independents que estan fent molt bona feina, que tenen molta activitat cultural i moltes inquietuds

 

 

Quins cursos i tallers feu?

Fem un taller de lectura, que no és ben bé com un club de lectura: ve un professor de literatura, triem un tema (com per exemple la literatura d'humor que farem al setembre), ho dividim en quatre sessions i ens proposa tres títols que llegim un cop al mes i comentem. I ho fem amb un fonament. No és només si ens agrada o no, sinó que ell ens fa llegir i fixar-nos en els punts de vista, el narrador, les característiques… El que fem és analitzar d'una manera més rigorosa una tipologia d'obra. Amb aquest taller, la gent aprèn molt, i això només costa 20 euros per curs, pràcticament res, i molts dels llibres que el professor ens proposa són llibres que tenim a casa o els pots trobar a la biblioteca. També tenim un taller d'escriptura creativa, que ho imparteix un escriptor de Cerdanyola que dóna classes de literatura a diferents llocs. La característica d'aquest curs és que ho treballa tot des del punt de vista del llenguatge cinematogràfic: agafa diferents escenes de pel·lícules, ens explica el tema i ens proposa escriure un exercici a partir d'aquestes escenes. Després també fem presentacions de llibres, contacontes infantils en anglès i últimament col·laboro molt amb botigues del barri fent activitats una mica diferents, com una degustació de queviures o vins de proximitat i ecològics mentre expliquem històries o recomanem llibres. Això ho fem un cop per trimestre. Ara, per exemple, per l'estiu tocarà un tast de vins a una vinecoteca.

 

 

 

Hi ha dos grans temes que a vegades suposen un trencaclosques per als llibreters convencionals: les llibreries de segona mà i els llibres electrònics. Com ho enfronteu a l'Éfora?

En el meu cas treballo molt amb novetats. Llavors, en el llibre de segona mà la novetat ja ha passat. Sí que és veritat que hi ha molta gent que ve i em diu: “Fa dos mesos t'he comprat aquest llibre i està nou: què haig de fer?”. I jo els hi dic que ho portin a una llibreria de segona mà. El llibre de vell és una cosa amb la qual no tinc cap mena d'interactuació, i quan algú em demana li recomano una llibreria d'aquí de Cerdanyola que en té. Ara, el llibre electrònic és una altra cosa. Sí que m'he trobat gent que diu que prefereix el llibre electrònic perquè pesa menys i és més còmode, però a la gent que li agrada llegir s'acaba comprant el de paper. Suposo que si fes venda online podria arribar a tenir llibre online i fer tot un sistema i poder aconseguir vendre'n. Però encara sóc a la fase d'adaptació. El que sí que hi ha molt són xarxes de llibreries independents, com aquesta, que estan fent molt bona feina, que tenen molta activitat cultural i moltes inquietuds. I s'estan unint i fent xarxes de diferents tipus per competir amb companyies com Amazon en el sentit de compartir els exemplars per la venda per internet de llibres físics. I el poden comprar a la llibreria que vulguin o els hi enviem amb un petit recàrrec de transport. I això fa que les llibreries siguin més independents i puguin competir amb grans companyies. Em preocupa més Amazon que el llibre electrònic.