Moment de la votació de les retribucions als càrrecs electes de l'EMD de Valldoreix
Moment de la votació de les retribucions als càrrecs electes de l'EMD de Valldoreix | TOT Sant Cugat

 

 

 

El vot de l'oposició en bloc a la proposta alternativa de remuneracionsals membres de la Corporació de l'EMD de Valldoreix, quedant en minoria l'equip de Govern, ha fet possible que s'aprovessin unes retribucions als membres de l'equip de Govern inferiors a les del passat mandat. D'aquesta manera, es rebutjava, per primer cop en 12 anys, una proposta feta per l'equip de govern de la vila després que perdés la majoria absoluta a la Junta de Veïns en les passades eleccions del mes de maig.

 

 

Així s'ha aprovat durant la sessió extraordinària de la Junta de Veïns de l'EMD de Valldoreix celebrada aquest dijous, 4 de juliol, i en la qual també s'ha donat compte de la creació de les àrees de govern i se n'han nomenat els seus membres, entre altres temes tractats.

 

 

D'aquesta manera, el president de l'EMD, Josep Puig, passarà a cobrar 39.339 euros anuals per una dedicació parcial de 31,5 hores (i no els 43.710 per dedicació exclusiva de 35 hores que proposava l'equip de govern), mentre que Susanna Herrada, qui desenvoluparà les seves funcions de vicepresidenta en règim de dedicació exclusiva, cobrarà 31.320 euros anuals (i no 33.000), i els vocals amb adscripció d'àrea de govern, amb una dedicació parcial de 26,15 hores cobraran 23.490 euros anuals (i no 26.100).

 

 

De la mateixa manera, s'ha augmentat la dotació econòmica que rebran els vocals de l'oposició per la seva assistència als Plens ordinaris, passant dels 600 als 900 euros, disminuint per la seva banda el que percebran per assistir a les Juntes de Portaveus, la Comissió Especial de Comptes o les Comissions Informatives, passant dels 300 als 200 euros, tot plegat amb un import màxim de 12.000 euros anuals, mil més que en la proposta que presentava a aprovació l'equip de govern.

 

 

Una rebaixa del 10% dels sous dels membres del govern que suposarà un estalvi de 12.669,52 euros, tal com apunta l'oposició que, sumats als 17.900 euros d'estalvi per la renúncia dels membres de l'oposició a la dedicació (cobraran exclusivament les dietes per assistència), suposa un estalvi total de 30.569,52 euros. Una xifra que no comparteix l'equip de govern, que quantifica l'estalvi en 11.108 euros, ja que no quantifiquen l'estalvi per la renúncia a la dedicació, ja que en el passat mandat no el cobraven els membres de l'oposició.

 

 

Un acord que ha estat àmpliament debatut durant la sessió plenària. Després que l'equip de govern portés a aprovació la seva proposta de retribucions, Lluc Cahís, portaveu d'ERC i cap de l'oposició, ha lamentat que “el mandat comenci amb la manca de voluntat de l'equip de govern de posar-se d'acord amb l'oposició”, subratllant que “tots els nomenaments als diferents òrgans col·legiats han estat de membres del govern, tot i no tenir majoria, i no ho hem bloquejat per fer una oposició constructiva fent que l'EMD segueixi endavant”. És per això que ha lamentat que “en temes econòmics, donem una imatge lamentable, semblant que ens barallem per cobrar mil euros més o menys, quan haguéssim hagut d'arribar a un acord”.

 

 

Per la seva banda, Elena Degollada, responsable de l'àrea d'Economia, ha criticat que l'oposició hagi “fet els números de qualsevol manera”, subratllant que “l'estalvi són els diners que es gastaven i s'han deixat de gastar”, i apuntant que als més de 12.000 euros en sous que apunta l'oposició que s'estalvien cal “restar l'increment de retribucions als membres de l'oposició”, fet que fa que l'estalvi sigui d'11.108 euros, com han reivindicat.

 

 

Un factor que Susanna Casta (PSC) ha rebatut, apuntant que “estalviar vol dir que tres grups de l'oposició vam rebutjar el 25% de temps parcial perquè costava 3.500 euros més. Tenim un estalvi important perquè haguéssim pogut triar una opció, i no ho hem fet”. Per la seva banda, Ferran Margineda (CUP) ha defensat que, amb la mesura, “estem fent un municipi més just”, afirmant que “el sou que els hi queda, és un sou digne”. “Augmentarà la càrrega de treball, però hi ha gent amb feines amb més càrrega i sous més baixos, i se'n surten”, ha afegit.

 

 

Finalment, Ana Cano (Cs) apuntava que “hem considerat sempre que, amb la pèrdua de la majoria, el primer seria aprovar un cartipàs més econòmic, i això s'ha aconseguit. Aquest era el compromís”, ha subratllat. Igualment, ha afegit, “s'ha dignificat la feina dels vocals de l'oposició”, dient que “hem estat generosos amb l'equip de govern, amb una rebaixa del 10%, i ells cotitzaran a la Seguretat Social, i l'oposició no. La repartició creiem que és justa”.

 

 

En acabar la sessió, Lluc Cahís, ha valorat la sessió com a “dia històric“, ja que “per primer cop en 12 anys l'oposició ha guanyat, fent palès que ja no hi ha majoria absoluta, i marcant el camí a treballar”. Pel que fa a l'aprovació, Cahís ha considerat que “acord és bo per la ciutadania, perquè s'ha dignificat la tasca de l'oposició, i s'ha fet un estalvi en la línia del que s'ha fet a Sant Cugat”, on l'equip de govern s'ha retallat entre un 5 i un 15% el sou.

 

 

Per la seva banda, Elena Degollada ha considerat que la rebaixa “no crec que sigui justa”, apuntant que “assumir la feina de 5 entre 4, mantenint el sou, ja era un gest”.