foto

Un dels emplaçaments on han tingut lloc les sessions fotogràfiques ha estat el Museu d'Art de Cerdanyola | Helena Rodríguez

 

 

 

Més d’un centenar de fotògrafs s’han reunit a Cerdanyola del Vallès per celebrar la 36ª edició de la Festa de la Fotografia de la Federació Catalana de Fotografia, en el marc del 50è aniversari de l’Agrupació Foto-Cine Cerdanyola-Ripollet (Afocer).

 

 

Dissabte al matí, fins a 118 membres de totes les agrupacions fotogràfiques de Catalunya han participat de les sessions fotogràfiques amb models Steampunk que Afocer ha preparat a quatre punts emblemàtics de la ciutat, segons dades dels organitzadors.

 

 

Abans de la sessió fotogràfica, l'alcalde Carlos Cordón i la regidora de cultura Pepi Rivera els han felicitat i donat la benvinguda a la ciutat, mentre els participants recollien les acreditacions i es disposaven a esmorzar conjuntament. Tot seguit, han visitat l’exposició “L’estètica del Circ”, al Bar de l’Ateneu, i llavors s’han desplaçat a les 4 ubicacions preparades per els flashos i les càmeres.

 

 

El Museu d’Art de Cerdanyola, els Jardins de Ca n’Ortadó, la plaça Jaume Grau i Altayó i al 1916 Irish Pub han sigut els emplaçaments triats. Allà, models “tematitzats” –com ells mateixos li’n diuen – de l’estil Steampunk, pertanyents a l’Associació Retro Futurista Nautilus, anaven inventant-se postures per satisfer els obturadors.

 

foto
Els models de l'Associació Nautilus també han posat dins del bar 1916 Irish Pub | Helena Rodríguez

 

 

Tal i com ells mateixos expliquen, “la temàtica steam punk està basada en un futur distòpic on la tecnologia més avançada és el vapor (en anglès, steam); per això tot són vàlvules, engranatges…” Al principi, aquesta estètica va néixer en contraposició al cyberpunk.

 

 

“Has d’intentar imaginar una societat on la moda és victoriana amb els personatges de Jules Verne, barrejat amb la revolució industrial, i has de fer córrer molt la imaginació”, apunta un dels altres models, que descansa sota l’ombra dels arbres de la plaça Jaume Grau i Altayó.

 

 

foto
Els mateixos membres de l'Associació Nautilus són que s'elaboren la vestimenta, amb reminiscències victorianes | Helena Rodríguez

 

 

 

Segons expliquen des d’Afocer, han triat aquesta associació perquè “ja havien fet altres feines fa tres anys, i estaven molt contents amb el resultat”. D’altra banda, en un principi els organitzadors havien pensat en la temàtica modernista, però els ha resultat impossible d’aconseguir per avui.

 

 

Participants com en José Lastra de l’Associació de Sant Adrià de Besòs, repeteixen any rere any a cada Festa de la Fotografia. El motiu: més enllà de la passió per la fotografia, la possibilitat de trobar-se amb amics d’arreu del país que comparteixen les mateixes aficions, i que normalment només veuen una vegada l'any.

 

 

A la tarda, els disparadors de les càmeres no descansen. Després d’un dinar de germanor a l’Hotel Exe Parc Vallès, les sessions de fotografies han continuat, aquest cop amb ballarins d’Epidèmic Dance Show, a l’Església Vella de Sant Martí.

 

 

Durant tota la Jornada, ha tingut lloc el Concurs Fotogràfic de la Festa de la Fotografia, reconegut per la FCF 2019-62; podeu consultar-ne les bases per participar-hi al web d’Afocer i al de la Federació. El premi pel guanyador és una capsa regal d'un cap de setmana d’escapada.