foto
Membres de F4F Cerdanyola. D’esquerra a dreta: Jaume Montes, Andreu Gayà, Lucia del Pino i Amanda Carozzi | Helena Rodríguez

 

La Lucia del Pino i l’Amanda Carozzi el curs vinent estudiaran 4t d’ESO, el Jaume Montes passarà a 1r de Batxillerat i l’Andreu Gaya cursarà 2n del Batxillerat tecnològic. Tots ells estudien a l’Institut Pere Calders de Cerdanyola del Vallès, i també tots quatre formen part del grup de joves que aquest juny ha impulsat la creació de Fridays for Future Cerdanyola, el grup local del moviment internacional de joves pel clima que protesta tots els divendres per conscienciar i prendre acció per aturar la crisi climàtica.

Ens trobem al bar La Petanca, on Fridays for Future Cerdanyola realitza les seves assemblees a falta de local on reunir-se. La manca d’un espai propi és, precisament, un dels temes que posaran sobre la taula en la seva reunió amb l’alcalde Carlos Cordón, que tindrà lloc en les properes setmanes. Un dimecres de sol i pluja, menjats pels mosquits, parlem sobre quin és el pla d’acció de Fridays for Future Cerdanyola i les principals qüestions mediambientals que volen adreçar a nivell local, entre debats sobre els orígens de l’emergència climàtica actual.

D’on sorgeix la iniciativa de fer un grup local de Fridays for Future (F4F)?

Volíem constituir-nos perquè els estudiants que volguessin acollir-se a les vagues convocades pel moviment iniciat per Greta Thunberg tinguessin una manera de coordinar-se. Alhora, la idea es va començar a formar quan uns companys de classe van guanyar el Repte Emprèn de La Caixa amb el projecte “Orange plate”, un plat fet de pell de taronja. A partir d’aquí, vam interessar-nos més en treballar per la sostenibilitat i el medi ambient. Alguns ja ens coneixíem de l’associació d’estudiants de l’Institut, i a mitjans de juny es va crear un grup de WhatsApp i per Instagram vam anar reclutant a més gent. Però necessitàvem establir uns mínims organitzatius, per això el 21 de juny vam constituir els estatuts bàsics a l’assemblea fundacional. A partir d’aquí hem anat fent assemblees setmanals.

Quantes persones acudeixen a les vostres assemblees?

A la primera vam ser prop de 20, però a les següents 7 o 8, perquè molts dels membres estan de campaments, o fora de la ciutat. consell directiu; preparar entrevistes).

Sou tots del Pere Calders?

Actualment, ja hi ha estudiants del Forat del Vent, del Jaume Mimó i també algun estudiant d’una escola de negocis de Sant Cugat. La nostra idea, de cara al setembre, és buscar algun/a representant a cada institut que faci de portaveu de Fridays, així com fer xerrades a aquests instituts per donar-nos a conèixer.

Per què creieu que els estudiants tenen un paper rellevant en aturar el canvi climàtic?

Al final, tots els estudiants en sí sempre han tingut un paper fonamental en tots els canvis, som els que estem més disposats a mobilitzar-nos i tenim menys responsabilitats, per tant som més lliures d’actuar. Dient això, no estem renunciant a l’experiència.

El moviment Fridays for Future es caracteritza per fer vagues estudiantils cada divendres. Vosaltres també en fareu?

El divendres 20 de setembre hi ha convocada una vaga estudiantil global, que nosaltres també secundarem. La idea és que tots els Fridays del Vallès baixin de forma conjunta a la manifestació unitària de Barcelona. Pel que fa a la resta de divendres, la idea és fer concentracions a la tarda, i potser fer com fa Fridays for Future Sant Cugat, que llavors marxen conjuntament de l’estació a l’ajuntament. Però primer hem d’arribar al màxim de gent possible i després mirar altres accions. 

A Cerdanyola us rebrà l’alcalde, Carlos Cordón.

Sí, a través del regidor de Joventut, David González, des de l’equip d’alcaldia ja ens han confirmat que en Carlos Cordón es reunirà amb nosaltres en els properes dues setmanes. A banda, ens els vam trobar pel carrer i els hi vam comentar directament. 

Quin és l’objectiu d’aquesta trobada?

Volem aprofitar per insistir en la declaració institucional d’emergència climàtica. S’estima que en 10 o 20 anys la situació actual de crisi mediambiental arribaria a ser irreversible, i per això cal actual ja. Volem que el consistori ens expliqui bé quin full de ruta ecologista té, per complir amb els objectius d’Europa 2030.

Què suposaria que Cerdanyola declarés l’emergència climàtica?

Primer de tot, suposaria un acte simbòlic que creiem important, un primer pas necessari de reconeixement de la gravetat del problema, de la mateixa forma que s’ha fet al Parlament. El govern de la Generalitat va declarar la situació d’emergència climàtica al mes de maig, i aquest acord té com a objectiu desenvolupar un seguit d’accions que desenvolupen un primer pla de xoc contra el canvi climàtic, recollides en la Llei d’emergència climàtica de 2017. Creiem que com més institucions pressionin, millor, perquè la generalitat hauria de començar a fer més accions concretes i no tan simbòliques.

Més específicament, quines problemàtiques mediambientals locals posareu sobre la taula?

Parlarem amb alcaldia sobre l’estat actual del Riu Sec, que els divendres va carregat de plàstic, i també proposarem renovar la flota d’autobusos per autobusos híbrids. L’ideal seria elèctrics, però mirem de ser realistes.  Els abocadors són un altre dels grans temes que volem parlar, ja que a Cerdanyola n’hi ha bastants i estem preocupats pels efectes contaminants que poden provocar.

Heu contactat també amb la resta de grups polítics municipals?

De moment, Esquerra ens ha contactat aquesta setmana, hem aconseguit el telèfon de Junts per Cerdanyola i el PP ens segueix a Instagram. Hem de parlar amb tothom, ens agradi o no, perquè som una associació apartidista que aglutina moltes corrents ideològiques.

Respecte la pluralitat dins del moviment, quin és l’anàlisi que feu sobre l’origen de la crisi climàtica actual?

Per exemple, denunciem la gran contaminació que generen els creuers: fa poc vam veure com en un mapa sortia reflectida la pol·lució i on n’hi havia més eren les principals rutes marítimes i les principals rutes de comerç.  Ara bé, hi ha membres que destaquen que el problema està en el sistema econòmic capitalista i els models de producció i creixement que ens han dut fins aquí, i altres creiem que part és culpa del capitalisme perquè els mètodes que ha emprat no eren els correctes però no podem aturar de sobte tot el sistema. És un luxe poder discutir sobre un mateix tema amb gent que té postures diferents però que tots volem el millor per el medi ambient. Per això, defensem una posició molt neutra.

Això és complicat de gestionar?

A tots els Fridays hi ha aquesta discussió en l’anàlisi de la crisi climàtica i la manera de solucionar-la. A nivell Fridays català, celebrarem un congrès nacional del 8 a l’11 d’agost, a Mas les Vinyes, que pertany a una associació de permacultura (un conjunt de pràctiques i de formes de pensar per tal de crear una producció agrícola sostenible) anomenada Permacultura Íbera, que ens ofereixen formacions de 3 dies, i per la tarda realitzarem tots un congres dels Fridays locals.

Baixem del nivell global al local i tornem a Cerdanyola. Quines accions teniu planejades a curt termini?

En primer lloc ens volem centrar molt en la difusió i la conscienciació sobre l’emergència mediambiental actual. En aquesta línia, estem pensant en organitzar una trobada de diversos Fridays del Vallès per fer un concert/sopar per recaptar fons i difondre el nostre missatge. A més, creiem que no tot han de ser activitats serioses si volem arribar.

D’altra banda, accions com el bocanroll (un embolcall per a l’entrepà de l’esmorzar que és reutilitzable) o promoure el comerç local sostenible són canvis que nosaltres mateixos podem fer ja, en el nostre dia a dia. A nivell català, hem de fomentar un consum responsable de km 0, ja que cada cop hi ha menys pagesos, hi ha més boscos sense cuidar i hi pot acabar havent més desastres com el que hi ha hagut a la Ribera.

Us heu posat en contacte també amb grups d’altres poblacions o països?

De moment principalment hem treballat amb F4F Sant Cugat, que és el grup més consolidat del Vallès. A més, abans de crear el de Cerdanyola, l’Andreu formava part del de Sant Cugat. D’altra banda, també estem en contacte amb F4F Barcelona, que van venir a formar-nos una miqueta. Pels voltants, també hi ha grups actius a Sabadell, Terrassa i Granollers. Ens agradaria que hi hagués un Fridays for Future a cada població del Vallès, i per això estem oberts a ajudar als companys de Barberà o Ripollet a constituir-se.

També heu contactat amb altres organitzacions ecologistes, no és així?

Sí, de fet a la primera assemblea van venir membres de de diferents sectors mediambientals, com L’Associació d’Afectats per l’Amiant de Cerdanyola i Ripollet i l’Associació de Consumidors per la Salut i Control de les Radiofreqüències a Cerdanyola. Volem començar a parlar sobre el desamiantatge, ja que tot i que ens agafa lluny d’edat, està molt a prop geogràficament. Al setembre també contactarem amb l’Assemblea Ecologista de la UAB, que també està al nostre municipi.  A banda, F4F Barcelona va visitar el Rainbow Warrior, el vaixell de Greenpeace, ara fa uns dies, i de fet hi ha joves que formen part de tots dos espais. Alhora, estem intentar teixir bones relacions amb els moviments estudiantils per poder coordinar-nos a l’hora de convocar vagues.

Quelcom a afegir?

Ens agradaria remarcar que tothom pot contactar amb nosaltres, que estem oberts a totes les edats, tot i que principalment al jovent, i que aquest és un espai completament apartidista. Les nostres xarxes són @f4fcerdanyola a Twitter i Instagram, i el nostre correu electrònic és fridays4futurecerdanyola@gmail.com.