Bellaterra també es beneficiaria d'aquest pla de xoc | Cedida

 

 

 

L’alcalde de Cerdanyola del Vallès, Carles Cordón, i el Segon Tinent d’alcaldia i regidor d’Espai Públic, Serveis Urbans i Manteniment de Proximitat, Víctor Francos, han anunciat que des del 15 de juny i fins a l’11 de setembre està en marxa un “pla de xoc sobre la via pública” per millorar la neteja dels carrers i reduir l’incivisme a la ciutat.

 

 

L’alcalde ha destacat que aquest és “un dels àmbits on hem volgut incidir des del primer dia perquè hi poguessin haver canvis evidents en aquest canvi de govern, donada la situació de deixadesa en què ha estat la ciutat els darrers anys i donada la voluntat de la gent de canviar aquesta problemàtica que ha patit la ciutat”.

 

 

En una roda de premsa, tots dos han explicat als mitjans les primeres accions al respecte, que passen per tres punts principals: un “pla immediat de baldeig de tota la ciutat”; la neteja dels arbres i la lluita contra l’incivisme, molt centrada en “l’allau de mobles al carrer no avisats”.

 

 

Pla immediat de baldeig de tota la ciutat

 

Segons Francos, que ha reiterat en nombroses ocasions que no volia generar polèmica amb l’anterior govern, durant el darrer mandat “s’havia deixat de banda la neteja amb aigua dels carrers”. És per això que han activat un pla immediat de baldeig de tota la ciutat, que segons el regidor farà que “abans de l’agost, tota la ciutat estigui baldejada, fent servir els serveis municipals que ja teníem.

 

 

Així, els representants del consistori han dit clarament que aquestes mesures no suposaran cap despesa extra, sinó la posada en marxa de serveis que ja estaven contractats.

 

 

4 brigades específiques per escurçar els arbres

 

Una altra de les mesures del pla de xoc és la neteja dels arbres. Aquest és un aspecte que, segons Francos, l’actual alcalde quan era candidat ja va destacar com a prioritari. “La nostra política és que els escurcers dels arbres no siguin selves, sinó que estiguin nets, treballats i dignes, i per això hem posat en funcionament quatre brigades específiques”, tal com ha explicat Francos.

 

 

Aquestes quatre brigades són: una part de la brigada municipal de jardineria, una altra dels plans d’ocupació, una altra de jardineria CESPA, i una altra de neteja CESPA. Segons ha explicat el regidor d’urbanisme, ja hi havia “una part del contracte que pot dedicar-se a fer això”, i l’han posat a treballar. D’aquesta forma, Francos ha assegurat que abans que arribi l’agost els escurcers estaran netejats.  

 

 

Aturar “l’allau de mobles al carrer no avisats”

 

 En l’apartat de l’incivisme, Francos ha explicat que hi ha cert debat dins el govern, perquè és un tema que “els preocupa especialment, i concretament molt durant aquest més l’allau de mobles al carrer no avisats”, que es genera “quan els pisos d’estudiants es buiden”. Per fer-hi front, el que han fet ha estat “reforçar la recollida d’aquests mobles al carrer.

 

 

El regidor ha volgut remarcar que “no és només una qüestió d’imatge de la ciutat, sinó també un problema de seguretat, sobretot a l’estiu quan els nens juguen més al carrer”. Així, el regidor d’espai públic fa “una crida al civisme de la gent perquè truqui i avisi”, i  d’aquesta manera puguin passar a recollir els mobles de grans dimensions, ja que “els serveis municipals són eficients i ràpids però no immediats”.

 

 

Així i tot, Francos ha volgut deixar clar que “una cosa és la recollida d’un moble voluminós i una altra la recollida de pisos, i el municipi de Cerdanyola no te recollida pública de pisos”. Respecte els electrodomèstics en desús, el regidor ha recordat que “l’empresa esta obligada a emportar-se l’electrodomèstic substituït, igual que un matalàs nou”.

 

foto
El regidor d'Espai públic Víctor Franco i l'alcalde Carlos Cordón (PSC) durant la roda de premsa. | Helena Rodríguez

 

 

El pla també comprèn la neteja del riu sec i dels contenidors

 

A més, dins d’aquest pla “s’ha netejat també tot el riu Sec, que era la selva de Cerdanyola, és una actuació que s’ha dut a terme al parc de darrere de l’Institut Gorgs, així com a l’agost es durà a terme un “pla específic per a  fer neteja dels contenidors per tal de reduir les olors que aquests generen, especialment fortes a l’estiu”, segons ha avançat el regidor d’espai públic.

 

 

Respecte al problema de les caques de gos sense recollir a les voreres, Francos ha reflexionat que “és difícil pensar-ho només amb les multes”, i l’alcalde ha destacat que “ho han treballat a l’stage de govern que han realitzat aquest passat cap de setmana, ja que la lluita contra l’incivisme és una de les línies estratègiques”. Alhora, Cordón ha comentat que “des de l’equip de govern s’està pensant en campanyes com les que s’han realitzat a pobles veïns”.

 

 

Per acabar, Francos ha volgut deixar clar que han pres aquestes mesures en un pla de xoc immediat, que no vol dir que després no hagin de “fer una planificació a més llarg termini, i la voluntat del govern és mantenir alguna d’aquestes polítiques”.

 

 

“No hem vingut a posar multes però no tenim por a posar-les”

 

Per la seva banda, Cordón ha argumentat que “una ciutat neta convida menys a l’incivisme, i ha recordat que “el civisme l’hauriem de garantir entre tots, i aquells que no el garanteixin doncs tenim aquells mecanismes establerts perquè es puguin garantir de manera correcta”.

 

 

En aquesta línia, Francos ha afirmat que tot i que no han vingut a posar multes, no tenen por a posar-les, i el que no es pot és “sotmetre a la resta de la ciutadania a la tirania que algú decideix treure un pis sencer al carrer en un dia”.

 

 

Francos serà el representant a l’AMB de l’Ajuntament de Cerdanyola

 

Finalment, en ser preguntat sobre el rebuig del ple a que Francos fos el representant a l'Àrea Metropolitana de Barcelona, l’alcalde ha confirmat que Víctor Francos serà de totes formes el representant a l’AMB, perquè si el ple tomba la proposta que es porta, l’alcalde “té la potestat de nomenar-lo per decret per garantir la representativitat de l’Ajuntament de Cerdanyola en aquest òrgan”.

foto
Víctor Francos, segon Tinent d’alcaldia i regidor d’Espai Públic, Serveis Urbans i Manteniment de Proximitat, serà el representant de l'Ajuntament de Cerdanyola a l'AMB per decret d'alcaldia | Helena Rodríguez