Ple de la Junta de Veïns de l'EMD de Bellaterra de juliol de 2019
Ple de la Junta de Veïns de l'EMD de Bellaterra de juliol de 2019 | Laia TR

 

 

La regulació sobre els agents cívics i les intervencions de l'espai de precs i preguntes van centrar el debat dins un Ple llarg, marcat per l'aprovació inicial dels pressupostos de l'EMD pel 2019 i la liquidació dels del 2018. La reunió celebrada a la Sala Gran de l'EMD de Bellaterra el passat dilluns 15 va aprovar tots els punts proposats pel govern de Gent per Bellaterra i va tirar endavant uns comptes que el mateix president de l'entitat, Ramon Andreu, va qualificar de “continuïstes”. 

 

 

Podeu veure el vídeo de la totalitat del Ple aquí. També podeu llegir l'ordre del dia a continuació:

 

 

 

Ordre del dia del Ple de la Junta de Veïns de Bellaterra del 15 de juliol del 2019

Issuu is a digital publishing platform that makes it simple to publish magazines, catalogs, newspapers, books, and more online. Easily share your publications and get them in front of Issuu's millions of monthly readers.

 

 

Qüestions pressupostàries

 

 

Primerament, la Junta va aprovar inicialment els pressupostos de 2019 de l'entitat. Un punt sobre el que Quim Oltra, d'Esquerra Republicana de Bellaterra, va indicar que votarien en contra, ja que s'havien desviat fons de la Diputació de Barcelona per fer despesa corrent i a la creació d'un cos d'agents cívics. També va criticar una falta de diàleg que, segons Oltra, no passa factura a Gent per Bellaterra ja que “vostès l'aproven perquè hi ha majoria i fan el que volen”. Andreu va defensar la seva proposta dient que “hem rebut el suport dels votants de Bellaterra” i que les reunions amb la resta de grups per parlar de pressupostos les farien “quan quedi clar el projecte”, ja que argumentava que “mai hi ha hagut una proposta de pressupost de l'oposició”. Els pressupostos es van aprovar inicialment amb els vots a favor de Gent per Bellaterra, els vots en contra d'ERC Bellaterra i l'abstenció de Convergents

 

 

Seguidament, la Junta va aprovar l'ordre de recaptació dels guals de l'any 2018, l'únic impost que recapta directament l'EMD. La quantitat ascendeix, segons la secretària, a 162 euros ja cobrats que s'haurien de sumar als 5.668 euros pendents de cobrament. La proposta es va aprovar amb l'abstenció d'Esquerra i el vist-i-plau de Gent per Bellaterra i Convergents. 

 

 

Tancant els temes de pressupost es va donar compte de la liquidació del pressupost de 2018 pel Decret de Presidència 45/2019, tot i que no es podien consultar els detalls ja que, segons va afirmar-se, es lliurarien a la Comissió de Comptes en la reunió d'aquest dimecres. Per aquesta raó, Jordi Macarulla, de Convergents, va preguntar sobre un cobrament pendent de 294.000 euros que s'hi indicava. Aquesta quantitat, segons el president de l'EMD, provenia dels “150.000 euros més els interessos” que l'Ajuntament deu a l'entitat, i va defensar que aquesta té “una situació econòmica desequilibrada de pressupost però una tresoreria sanejada”. Oltra, per la seva banda, va cridar l'atenció sobre aquest deute, dient que l'Ajuntament ja li havia retornat una part. 

 

 

 

BellaterraDiari transmet els plens de l'EMD de Bellaterra en directe
BellaterraDiari transmet els plens de l'EMD de Bellaterra en directe | Laia TR

 

 

 

Semàfor de la Llar d'en Pitus i funcions dels agents cívics

 

A més de qüestions pressupostàries, al Ple de l'EMD de Bellaterra es va aprovar per unanimitat la instal·lació del semàfor davant la llar d'infants La Llar d'en Pitus, sorgit d'un conveni amb la Diputació de Barcelona que s'havia d'aprovar per Ple. Segons Andreu, “el conveni ha arribat amb retràs”, tot i que, des de la Diputació, van indicar que el retràs era per part de l'EMD. Alhora, el representant d'Esquerra al Ple, Quim Oltra, va aprofitar per indicar que “hi ha un informe de la Policia Local de Cerdanyola que diu que s'ha de canviar el funcionament del semàfor de la plaça del Pi per evitar accidents”. El president de l'EMD va explicar que es tractava “d'una qüestió interpretable”, segons les conclusions dels seus tècnics, afirmació a la que Oltra va replicar que “entenc que, de seguretat vial, la policia en sap més que els tècnics de l'EMD”. 

 

 

Tanmateix, potser el tema que va generar més debat al plenari va ser la determinació de les funcions dels agents cívics. Especialment crític al respecte va ser Jordi Macarulla, de Convergents, que va qualificar el document sobre el que poden i no poden fer els agents de “fluix” i “decepcionant”: “ens falta qualificar la tasca dels agents cívics i amb això, francament, no ho podem fer. En aquesta vida, tot el que no es quantifica no serveix per a res”, va lamentar. Per la seva banda, Oltra va criticar la falta d'estabilitat pel que feia al nombre de funcions, ja que “a la Junta de Portaveus ens ensenyen un document amb 24 punts, per email ens envien un amb 25 punts i el final és diferent”, raó per la qual l'acord era “impugnable”, ja que “no s'ha presentat el document final amb 48 hores” d'antelació. Alhora, va preguntar quin diàleg havien tingut amb la Policia Local i els Mossos d'Esquadra sobre el tema.

 

 

Ramon Andreu va defensar la mesura dient que des de la Policia Local “van dir que no volien parlar del tema” i que “els Mossos d'Esquadra no entren a valorar les tasques dels agents cívics”. D'altra banda, va ser molt clar al dir que els agents cívics “no poden ser agents de seguretat ni res que s'hi assembli: l'agent cívic, davant una situació d'inseguretat, ha de trucar als serveis d'emergència i retirar-se”. D'altra banda, el vocal de Gent per Bellaterra, Guillem Nadal, va explicar que hi havia una aplicació per a controlar les incidències que els agents cívics obrien a Bellaterra com a mode de control de la seva feina. 

 

 

Finalment, tot i la proposta d'Esquerra de deixar sobre la taula l'acord per incloure més funcions pels agents, Convergents i Gent per Bellaterra van votar a favor, aprovant la primera relació de 24 punts d'allò que els agents cívics poden i no poden fer. Esquerra va votar en contra. 

 

 

La bandera de Bellaterra va passar a ser, oficialment, símbol de l'EMD
La bandera de Bellaterra va passar a ser, oficialment, símbol de l'EMD | Cedida

 

 

 

Símbols, assessors del President i col·laboració amb les escoles

 

 

A més, al Ple, es va aprovar definitivament l'acceptació de la bandera i l'escut de Bellaterra com a símbols oficials de l'Entitat Municipal Descentralitzada de Bellaterra. La proposta es va aprovar amb els vots a favor de Convergents i Gent per Bellaterra, i els vots en contra d'Esquerra. 

 

 

També es va aprovar la creació de la Junta d'Assessorament del President, que complirà les funcions de la Comissió Informativa de Presidència sense la necessitat de que hi hagi competències delegades dins el govern. De nou, per a Esquerra la proposta era impugnable a causa de la falta de temps i va criticar el canvi d'organ com a forma de poder complir la voluntat del govern de Gent per Bellaterra sense passar pels mecanismes necessaris, modificant el Reglament Orgànic. Va sintetitzar que “una cosa és ser més al Ple i l'altra tenir raó, i permetre's imposar la seva majoria rient”. De nou, el president es va defensar dient que “la voluntat del govern, li dic de debó, es parlar amb tothom”, i va indicar que “en el temps que porto en aquesta vida, la raó costa molt de trobar: els del Madrid pensaran que era penalti i els del Barça diran que no”, en una reducció futbolística. Vocal i president van emplaçar-se a millorar la comunicació entre els grups. Per la seva part, el representant de Convergents va afirmar que “entenc que hi ha d'haver Junta d'Assessorament al President”, i va otorgar el seu vot a favor, juntament amb els vocals de Gent per Bellaterra, i en contra dels d'Esquerra. 

 

 

Finalment, l'última proposta, sorgida del grup d'Esquerra Republicana, volia millorar la col·laboració entre les entitats educatives de Bellaterra i l'EMD a través de la “creació d'una taula de treball entre centres educatius” i “instar al govern de l'EMD a crear un projecte de col·laboració entre ella i les escoles”. Jordi Macarulla va aplaudir la iniciativa i va recordar que “Bellaterra és rica en institucions que generen respostes a la ciutadania”. Per la seva part, el president de l'EMD va admetre que “hi ha una assignatura oberta amb les escoles” pero no es veia amb capacitat per tirar endavant la proposta perquè “aquest document parla d'una taula de treball i encara no som en aquesta fase”. Oltra va destacar que “és el seu tercer mandat: si estan massa verds no passa res”.  La proposta, l'única no sorgida del govern, es va desesestimar amb els vots a favor d'Esquerra i Convergents, i els de Gent per Bellaterra en contra. 

 

 

Un estudi de 15.000 euros sobre l'annexió i el centre mèdic centren els precs i preguntes

 

 

La ronda de precs i preguntes va incloure diverses preguntes del vocal Quim Oltra i alguns dels assistents sobre temàtiques diverses. Entre elles va destacar, per exemple, l'evolució de la Festa Major per aquest any. La vocal de Gent per Bellaterra encarregada de les qüestions de cultura, Mei Barceló, va afirmar que “el Grup Escolta de Bellaterra farà més coses aquest any i estem molt contents amb ells”, tot i que la festa gran de Bellaterra serà majoritàriament continuïsta. Especialment clarificadores van ser les paraules de Barceló sobre la inclusió dels adolescents a la festa: “pels adolescents, tot és un rotllo, i per molt que facis mai estaran contents”.

 

 

Tanmateix, bona part de l'espai participatiu del Ple va tenir com a centre la revelació per part del vocal d'Esquerra Republicana de Bellaterra, Quim Oltra, d'un document que indicava la despesa d'almenys 15.000 euros de diner públic en estudis per impulsar l'annexió de Bellaterra a Sant Cugat per part de l'EMD. El document té com a data del projecte els anys 2013 i 2014, abans de l'intent d'independència de Bellaterra.

 

 

Finalment, a preguntes del públic, la vocal de Gent per Bellaterra, Chus Cornellana, va indicar sobre l'evolució de la implantació del Centre Mèdic que no hi havia novetats, tot i que “el nou Ajuntament sembla més procliu a parlar-ne”. Davant l'afirmació de Víctor Francos al BellaterraDiari sobre que seria molt difícil que permetéssin la creació d'un centre mèdic públic a Bellaterra, Cornellana va declarar que “en una entrevista es pot dir el que sembli, però el que compta és el que es digui a la realitat”.