Pati exterior de la Llar d'en Pitus

Pati exterior de la Llar d'en Pitus | La Llar d'en Pitus

 

 

 

La llar d'infants de Bellaterra, la Llar d'en Pitus, celebrarà el seu catorzè aniversari en funcionament aquest mes de setembre. Una circumstància que implica que els primers alumnes d'aquell curs del 2006 ja són adolescents, en un moment en què el centre ja està plenament consolidat com la llar d'infants de Bellaterra.

 

 

La seva directora, la bellaterrenca Queralt Martín, explica que tot i que sempre li havien agradat els nens, en el moment de fundar l'escola no es veia amb perspectives de tenir-ne de propis. Així, fer la Llar “era una manera de poder estar en contacte amb els nens”, explica ella mateixa. De fet, la seva formació com a traductora i intèrpret, no tenia res a veure amb el món de la puericultura.

 

 

Tanmateix, després de treballar durant molts anys com a traductora a la Unió Europea, va decidir tornar a Catalunya i donar embranzida a un projecte que, d'entrada pot semblar més fàcil de muntar del que sembla, i és que implica tota una preparació i adequació: “vaig anar al Departament d'Ensenyament, a Via Augusta, perquè em diguessin els paràmetres que necessitava per muntar una escola, i d'aquí ja vaig anar a un arquitecte i un enginyer i vam començar a iniciar el projecte, a muntar l'equip de mestres, vaig fer els processos d'aprovació del projecte, etc.”.

 

 

L'experimentació amb l'entorn regeix el dia a dia a la llar d'infants

L'experimentació amb l'entorn regeix el dia a dia a la llar d'infants | La Llar d'en Pitus

 

 

Pels infants “protagonistes”

 

 

Un any després, el setembre del 2006, la llar d'infants de Bellaterra va començar a ser una realitat, tot i que no podia ser una realitat qualsevol. Des de bon començament, Martín volia que La Llar d'en Pitus fos un lloc on els mateixos nens poguessin interactuar amb l'entorn i ells mateixos per a aprendre: “ens considerem una escola activa i viva, i ens basem en què els infants siguin els protagonistes del seu propi aprenentatge”.

 

 

De fet, segons la directora, l'espai està completament adaptat perquè els infants juguin i aprenguin fent-ho, tant als més de 1.000 metres de jocs exteriors com a l'interior de l'edifici. Elements com una cuineta, un tipi, una cabana africana, jocs de joc motriu o un rocòdrom per escalar serveixen perquè els menuts aprenguin les habilitats bàsiques en els seus primers anys de vida. Alhora, també hi ha zones per estar en contacte amb la natura, com un hort vertical, arbres fruiters, i “molt material no estructurat perquè, com menys coses faci un objecte, més coses farà la ment de l'infant” explica. Martín ho resumeix en una metàfora: “és allò de què a un nen li regales un cotxe de bombers i juga més amb la caixa, perquè la caixa li dóna molt més joc, perquè es pot convertir en un vaixell, un tren, un castell…”, argumenta.

 

 

A més, potser per la formació de la seva directora, sempre han apostat per l'aprenentatge multilingüe. Explica que part del seu èxit, especialment entre les famílies de Sant Cugat, Cerdanyola, Sant Quirze i Sabadell, rau en la seva metodologia lingüística: “normalment vénen pel nostre projecte educatiu, perquè som una escola bilingüe amb mestres nadius i fem més del 50% de les hores en anglès; són famílies que busquen aquesta immersió i que el nano aprengui de forma natural l'anglès” assegura.

 

 

Tanmateix, l'escola pels més menuts, no en té molts de Bellaterra. Segons Martín, “venen pocs infants de Bellaterra” a les instal·lacions de la '''Pitus Nursery School''', com s'anomena en anglès. La fundadora explica que en part és “perquè hi ha una població envellida i tampoc hi ha tants infants” al poble, però també perquè “n'hi ha pocs que tinguin el perfil tipus de la llar d'en Pitus i tiren més a escoles religioses com La Vall o La Farga”.

 

 

Les activitats físiques també són molt importants a La Llar d'en Pitus

Les activitats físiques també són molt importants a La Llar d'en Pitus | La Llar d'en Pitus

 

 

Finalment, la bellaterrenca explica que l'escola gaudeix actualment d'una molt bona salut, i encararà el seu catorzè curs amb la pràctica totalitat de les places ocupades. De fet, Martín diu que “encara tenim alguna plaça en cadascun dels grups (lactants, P1 i P2), i estem al procés de tancar matrícula, però esperem que al setembre i principis d'octubre ja estiguem a tope, com sempre”.