Gorka samaniego
Gorka Samaniego en un moment del Campionat mundial de Debat | Cedida

 

 

  

  

L'alumne de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Gorka Samaniego, ha aconseguit la medalla de bronze en el Campionat Mundial de Debat en Espanyol celebrat del 16 al 23 de juliol al Perú. Així, Samaniego, qui també és regidor a l'Ajuntament de Cerdanyola amb el grup de Ciutadans, ha estat escollit tercer millor orador del campionat on han participat 140 equips de més d'una dotzena de països.

 

 

  

  

“Ser el 3r millor és increïble. Molts mesos i anys de preparació per estar a l'altura dels millors d'altres països, estar al dia de molts temes d'actualitat, aprendre argumentació… Ha valgut la pena. Estic molt content i agraït amb tots aquells que m'han ajudat a treballar per aconseguir aquesta medalla”, explica Samaniego al TOT. El jove estudiant del doble grau en Dret i Ciències Polítiques ha representat la UAB formant equip amb Aleix Ràmia. Els dos estudiants van aconseguir arribar fins a la semifinal del Mundial, fita que mai abans havia assolit una universitat catalana. “És un resultat magnífic. En parella estem molt contents d'haver passat com a quart millor equip del món i haver arribat a ser semifinalistes mundials. Es va escapar, per poc, arribar a la final, però estem molt satisfets”, destaca Gorka Samaniego. Com a equip, els dos joves catalans són dues vegades subcampions d'Espanya de debat i de forma individual, Samaniego acumula tres títols de millor orador nacional.

 

 

  

  

Per arribar fins a la semifinal, l'equip de la UAB va passar 9 rondes classificatòries i dues eliminatòries. Després de la fase de classificació, Samaniego i Ràmia van passar a la fase d'eliminació com a quart millor equip del campionat enfrontant-se a equips de Colòmbia, Xile, Perú, Mèxic, Estat Units i Espanya. Amb aquest resultat, van assolir un nou rècord per a una universitat catalana, ja que fins aleshores, la posició més alta que s'havia aconseguit era un 19è lloc. Alhora, el campionat fa un rànquing dels millors oradors de forma individual, en el qual Gorka Samaniego ha obtingut la tercera millor puntuació.

 

 

  

  

El Campionat Mundial de Debat en Espanyol s'ha celebrat a la Universitat ESAN, a Lima (Perú). Han participat països com Colòmbia, Espanya, Xile, Perú, Equador, República Dominicana, Estats Units , Xina, Panamà, Veneçuela, Mèxic o Costa Rica, entre altres. Tots els equips han competit sota la modalitat de Parlament Britànic (BP), en la qual quatre equips de dues persones cadascun debaten entre ells sobre un tema en concret. L'organització escull quins equips s'han de posicionar a favor o en contra del tema en qüestió i ho comuniquen als equips 15 minuts abans, sense possibilitat que oradors cerquin informació. Alguns dels temes de debat d'aquest campionat han estat estar a favor o en contra de crear una empresa farmacèutica pública, la personificació dels moviments socials o si prefereixen un món amb disparitat en habilitats o si el prefereixen homogeni.