Vista d'ocell del Parc de l'Alba | Cerdanyola.info

 

 

  

El futur del Centre Direccional es podria definir aquest 26 de juliol. A les 16 h, el Consorci del Parc de l'Alba es reunirà per votar l'aprovació del Pla Director Urbanístic (PDU) que marqui les línies de creació d'aquest nou barri a Cerdanyola del Vallès. L'àmbit d'afectació és l'extensió de terreny entre el Parc Tecnològic del Vallès i el límit amb Sant Cugat.

 

 

  

Aquest 25 de juliol, el govern va anunciar, durant el debat d'una moció que demanava l'aturada d'aquesta aprovació, que el PDU al qual donaran suport és el mateix que havia treballat el Consorci quan Compromís per Cerdanyola estava al govern. El plenari d'aquest dijous va aprovar, amb els únics vots a favor dels grups proposants Esquerra RepublicanaGuanyem, la moció que instava al govern a “votar en contra de la proposta que es presenti” pel Centre Direccional i de comprometre's a què el ple aprovi el PDU abans que es voti al Consorci. Tot i això, l'alcalde Carlos Cordón va anunciar que votarien a favor i que es comprometien “a què la ciutadania tingui tota la informació possible” sobre el projecte.

 

 

  

Crítiques a la urgència de l'aprovació

 

 

La principal crítica que ERC i Guanyem van fer a la imminent aprovació del planejament pel Centre Direccional va ser la “manca de transparència”. En la moció, els dos grups demanaven l'aturada de la tramitació del Pla Director Urbanístic (PDU) i reiteraven la necessitat que el plenari de l'Ajuntament de Cerdanyola donés el vistiplau al planejament abans que s'aprovés de forma definitiva pel Consorci. Tot plegat, tenint en compte que és el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat qui té el poder de retirar o no l'aprovació de l'ordre del dia.

 

 

“Ens sorprèn aquesta aprovació perquè va en contra de la transparència que el PSC havia demanat els últims 4 anys”, va assenyalar el regidor d'ERC, Íñigo de Enterria, qui va demanar “un debat públic” per definir el futur del Centre Direccional. Enterria també va criticar el posicionament del govern: “Desconeixem quin és el model urbanístic amb el qual estan d'acord”. També com a partit proposant de la moció, el regidor de Guanyem, Ivan González va assegurar que el PDU s'està “intentant aprovar per la porta de darrere” i va defensar la proposta de l'anterior govern de “treballar un procés de consulta a la ciutadania” abans d'aprovar el planejament.

 

 

 

En una línia similar, el regidor del PP, Manuel Buenaño va demanar explicacions sobre “si el govern està a favor de la construcció dels habitatges marcats en el planejament” i altres qüestions de contingut del PDU. A més, Buenaño va criticar el fet que els regidors no han pogut consultar “el document que s'aprovarà el dia 26” i va assenyalar que es troben “davant el projecte urbanístic més important d'aquesta ciutat”. Des d'En Comú Podem, Cecilia Collado es va mostrar a favor de la moció i va destacar que encara queden aspectes per definir sobre el futur del Parc de l'Alba: “Volem saber què passarà amb els habitatges que està previst construir, què es farà amb els abocadors…”. Per una altra banda, Collado va criticar el fet que Guanyem i ERC presentessin la moció: “Es demana transparència però en el passat mandat no la vam veure”.

 

 

 

Des de Ciutadans, el regidor Pau Ortolà va anunciar l'abstenció del seu grup alhora que va assegurar que “el Centre Direccional és una de les opcions de futur que té Cerdanyola. Ha de ser un focus d'inversió i oportunitats”. Per la seva banda, el regidor de Junts per Cerdanyola, Joan Sánchez, es va mostrar a favor de l'aprovació del PDU: “Durant la campanya, Junts ha defensat la necessitat de desencallar el projecte del Centre Direccional”.

 

 

 

Com a resposta, la regidora d'Urbanisme, Eulàlia Mimó, es va mostrar sorpresa davant el fet que “ERC i Guanyem presentin la moció”, afirmant que els dos grups amb representació al Consell del Consorci “podrien haver fet el que demanen ara durant els últims quatre anys”. Mimó va assegurar que el director del Consorci, Pere Solà, ha explicat el projecte i va anunciar que durant el període d'exposició pública posterior a l'aprovació del PDU es podran fer sessions informatives.

 

 

 

Per la seva banda, l'alcalde Carlos Cordón també va ser crític amb la posició d'ERC i Guanyem: “Entenc que aquesta moció la presentin grups que no han cregut mai en el Centre Direccional”. Cordón va destacar que aquest projecte ha sigut “bandera del PSC durant la campanya electoral”, per la qual cosa se senten “legitimats per portar-ho a terme”. Sobre les virtuts del projecte, Cordón va defensar que solucionarà, entre altres qüestions, problemes d'habitatge, llocs de treball o equipaments. Finalment, la moció es va aprovar amb els vots a favor d'ERC, Guanyem i En Comú Podem, les abstencions de Ciutadans, Junts i PP i l'únic vot en contra del PSC.