La Via Verda del Vallès és una ruta de baixa dificultat per a gaudir de la natura als voltants de Bellaterra
La Via Verda del Vallès és una ruta de baixa dificultat per a gaudir de la natura als voltants de Bellaterra | Toni Alfaro

 

 

Bellaterra està envoltada de natura, i aquest és potser el més gran dels seus encants. Els carrers del poble estan envoltats d'un bosc mediterrani que és ideal per anar a passejar durant els dies buits de vacances, en que a vegades costa saber què fer, especialment a l'agost quan molts amics i familiars marxen de viatge. 

 

 

 

Tanmateix, des del BellaterraDiari hem volgut fixar-nos en aquells que no marxen i es queden a la bonica Bellaterra. Per això us proposem quatre rutes amb diferents dificultats per gaudir de la natura en aquests dies d'estiu i vacances. Si us agrada el senderisme, no us les podeu perdre.

 

 

Bellaterra – Turó de Sant Pau – Bellaterra. Fàcil (5,3kms)

 

Recorregut de la ruta al Turó de Sant Pau
Recorregut de la ruta al Turó de Sant Pau | Wikiloc

 

 

Ideal per una passejada, aquesta ruta de només 5,3 km té un suau desnivell de 142 metres, passant de 181 metres a la part més baixa als 264 metres al capdamunt del Turó de Sant Pau. És una ruta circular de poc més d'una hora i mitja de durada, que permetrà aprofitar la Via Verda com a forma d'entrada i sortida del barri. 

 

 

El recorregut comença a l'estació de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, passant a la Via Verda per sota les vies i seguint-la fins al Turó de Sant Pau. Un cop allà, ens internem al carrer 1 i el seguim fins a l'altura del dipòsit d'aigua, on agafem un caminet que ens baixa per la banda de l'autopista, tot just per sobre del túnel del ferrocarril.

 

 

Un cop allà, enllacem amb un camí que segueix les vies del tren fins poc abans de la corba del ferrocarril cap a l'Autònoma, a on podrem creuar les vies amb molt de compte. Seguirem el corriol que trobarem, que segueix de nou les vies (ara en direcció contrària) i torna a remuntar el Turó fins arribar al carrer 9. Baixem per ell i creuem la carretera d'enllaç de la Universitat Autònoma fins a internar-nos en el bosc i travessar una zona amb pocs arbres i seguir el camí que trobarem, travessant camps, fins a tornar al costat de la carretera i seguir per tornar a la Via Verda, que agafarem fins a l'estació de Ferrocarrils, de tornada. 

 

 

Bellaterra – Can Barata – Bellaterra. Fàcil (8,9 kms)

 

Ruta circular de Bellaterra a Can Barata
Ruta circular de Bellaterra a Can Barata | Wikiloc

 

 

Aquesta ruta circular és ideal per una tarda de caminada, ja que té una durada d'aproximadament dues hores i no massa desnivell. La ruta allunya al caminant del terme municipal fins a arribar a la urbanització de Can Barata que, tot i que es troba entre Sant Quirze i Rubí, pertany al terme municipal de Sant Cugat del Vallès. 

 

 

La caminada passa per un desnivell de 127 metres, sortint de 205 metres i arribant als 332 metres de màxima altura. Segueix una part del Camí dels Monjos, al que s'interna després de superar la pujada que neix de la rotonda a l'encreuament entre el carrer Pin i Soler i el Camí Antic de Sant Cugat. Un cop superada la primera pujada, ja entrats a la Serra de Galliners, entrem de ple al Camí dels Monjos i el seguim fins a la urbanització, a on podrem descansar abans de fer la tornada per la mateixa via.

 

 

Una versió més exigent d'aquesta ruta, tot i que factible per a qualsevol caminant, segueix el Camí dels Monjos fins al barri Can Parellada, a Terrassa, tot i que si es vol fer a l'estiu s'ha d'anar amb compte i portar aigua en abundància, ja que no hi ha moltes zones d'ombra. Aquesta ampliació afegeix aproximadament 8kms més a la ruta, arribant als 17 kms en total i una durada de 4 hores. 

 

 

Bellaterra – Barcelona. Moderada (21,5 kms)

 

Ruta de Bellaterra a Barcelona
Ruta de Bellaterra a Barcelona | Wikiloc

 

 

El camí fins a Barcelona (plaça Catalunya) per la Font de la Rata és una ruta ben transitada, com la majoria de les que discorren per Collserola. Tanmateix, l'exigència d'aquest trekking és major als anteriors, tant pel desnivell (413 metres) com per la distància total de recorregut (21,5kms), arribant a una alçada total de 434 metres al capdamunt de la Serra de Collserola. És una ruta ideal per combinar natura i ciutat.

 

 

La ruta, d'entre 5 i 6 hores de durada, comença a la Plaça Joan Maragall, al Centre Cívic, i baixa tota l'avinguda Joan Fàbregas, agafant la Via Verda i seguint a través de Can Domènech, travessant l'autopista i seguint tot el recorregut de la BV-1414 fins al final, seguint recte a la rotonda i deixant a l'esquerra la fàbrica d'Àrids Catalunya i deixant la pista asfaltada per un camí a la dreta, poc després del pàrquing. 

 

 

La pista de terra segueix i es transforma en un camí que s'uneix al camí de Can Calders a una masia i segueix en direcció a Collserola, pujant a través de la Serra de Sant Medir, en paralel a la BV-1415. Poc després de deixar a la dreta l'ermita de Sant Medir (però sense passar-hi) s'arriba al Turó de la Magarola. Després el camí arriba fins a la carretera de l'Arrabassada, deixa a la dreta el Parc d'Atraccions el Tibidabo i baixa pel Camí de Can Borni fins el Monestir de Sant Maties.

 

 

Ara comença el trajecte urbà de Barcelona, que baixa pel carrer de Bellesguard, travessant la Ronda de Dalt, seguint pel carrer Sant Joan de la Salle fins a la Plaça de la Bonanova. Un cop aquí, només cal seguir en linia recta el carrer Muntaner fins al final, a la Ronda de Sant Antoni. Allà girem a l'esquerra, fins a Plaça Universitat, i seguim la Ronda de la Universitat fins a topar amb la Plaça Catalunya, des d'on podem tornar en tren directament a Bellaterra.

 

 

Bellaterra – Montserrat. Difícil (41,86 kms)

 

Ruta Bellaterra - Montserrat, pels més valents
Ruta Bellaterra – Montserrat, pels més valents | Wikiloc

 

 

Pels més valents de tots, us portem un recorregut ben conegut entre els bellaterrencs i bellaterrenques que han fet el Bellaterra – Montserrat del Grup Escolta Bellaterra. La ruta que va fins el Monestir de Montserrat és molt dura, i cal anar ben equipat, racionar el menjar i la beguda i intentar evitar les hores centrals del dia, especialment a l'estiu. El recorregut té 650 metres de desnivell, però troba moltes pujades i baixades, especialment al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac i a Montserrat, i té una llarga durada de 41,9 kms. 

 

 

La sortida comença la Plaça Joan Maragall, al Centre Cívic, i segueix el recorregut del Camí dels Monjos fins a Can Parellada (mireu la ruta de Can Barata, més amunt), i segueix fins a passar per sota la C-58, seguint fins a travessar la N-150 i l'Hospital de Terrassa, Torrebonica i les vies del tren sempre en direcció Nord. Un cop arribats al Monestir de les Carmelites de Terrassa, cal pujar el desnivell i arribar al polígon industrial, seguir per l'Avinguda de Font i Sagué fins arribar a la Riera de les Arenes i, d'aquí, tombar al Nord fins a Matadepera, un bon lloc per acabar un itinerari més que suficient (meitat del recorregut) 

 

 

Si seguim, travessarem el poble pel passeig del Pla i l'avinguda de Can Marcet fins a tombar a l'esquerra al carrer dels Rossinyols i seguir per ell fins a creuar de nou la riera, tot tombant a la dreta després del pont, pel camí. Seguirem pel carrer del Turó de la Carlina i el d'Alba de la Barata fins dalt de tot, on trobarem un camí que segueix pujant durant una bona estona, passant per la Torrota de l'Obac i els Alts de la Pepa, fins a trobar unes grans cases, que abandonarem, després de passar-les, per un camí a la dreta. Compartim un tros de trajecte amb la B-122 fins a abandonar-la a una corba pronunciada per un camí a l'esquerra. 

 

 

Passem de llarg una casa pairal amb una gran bassa i seguim fins a creuar Vacarisses pel nord, travessant la C-16 i l'estació de tren de Vacarisses i seguint pel Camí del Palà i el Camí de l'Estació fins a creuar la C-58 seguint pel Carrer dels Torrents. Continuem pel Camí de la Creu fins a enllaçar amb el Camí Romeu, que seguirem fins a Monistrol de Montserrat. Des d'allà, només queda pujar al Monestir de Montserrat pel Camí de la Santa Cova, després d'aproximadament unes 12 hores d'intensa caminada.