L’INE facilita que els ciutadans no rebin propaganda electoral

by | set. 20, 2019 | Política

Paperetes de les eleccions generals del passat 28 d'abril

Paperetes de les eleccions generals del passat 28 d'abril | Redacció

 

 

L'Instituto Nacional de Estadística dóna la oportunitat, als ciutadans que així ho desitgin, d'esborrar-se del cens que s'envia als partits polítics quan hi ha noves eleccions i els permet rebre les direccions per a enviar propaganda electoral. Una decisió que implica no rebre més propaganda electoral per correu però que es pot revertir quan es desitgi. 

 

 

La novetat radica en què, després d'una gran quantitat de convocatòries electorals en els últims anys, molts ciutadans de l'estat espanyol han decidit no ser presents al cens. En part, aquesta decisió, s'ha vist impulsada arran de la nova convocatòria d'eleccions generals, al Congrés dels Diputats i el Senat, prevista pel 10 de novembre.  

 

 

Com puc evitar rebre propaganda electoral?

Per a ser exclòs del cens que s'envia als partits i que, per tant, els permet saber a quins domicilis poden enviar la propaganda, només cal seguir l'enllaç https://sede.ine.gob.es/oposicionPartidos/presentacion. Es tracta d'un tràmit senzill i ràpid, que pot fer-se a través del certificat digital o el sistema Cl@ve

 

 

El termini per a fer aquest canvi acaba 13 dies després de la convocatòria d'eleccions, que en aquest cas serà el 24 de setembre, i per tant es pot fer fins el 6 d'octubre. Un cop dut a terme, la prohibició pels partits de distribuïr propaganda per correu a la llar dels ciutadans exclosos s'extén a cada convocatòria electoral i, per tant, no cal repetir-ho. Tot i això, el tràmit és reversible

 

 

Propaganda electoral per correu

Propaganda electoral per correu | adslzone.net

 

 

  

Canvi legislatiu

Durant les passades eleccions del 28A va ser la primera convocatòria en que, després d'un canvi legislatiu, va ser possible esborrar-se del cens que s'envia als partits. Segons l'INE, 112.000 persones ho han fet entre el 5 de març i el 15 de setembre. Un canvi propiciat per queixes i demandes ciutadanes que volien evitar els recursos destinats a la propaganda electoral per correu, que la majoria de vegades va directament a les escombraries.

 

  

Més de 50 milions de despesa

Segons indica la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, l'enviament de propaganda electoral als domicilis dels ciutadans és la majoria de la despesa pública que es dedica a les eleccions. En total, la xifra arriba a superar els 50 milions d'euros, el 40% del pressupost total.

 

 

Tanmateix, aquests números inclouen també la tramitació del vot a distància i les comunicacions als membres de les meses electorals, però no inclou la propaganda en si, és a dir, els sobres, fulletons i paperetes, que han de pagar els partits.

Vols llegir més…?

Transparència, urbanisme i contractació al primer ple de l’any 2022

Transparència, urbanisme i contractació al primer ple de l’any 2022

La pròrroga dels contractes dels serveis relacionats amb la via pública, l’estudi urbanístic de Bellaterra realitzat per la Diputació de Barcelona i el portal de transparència de l’EMD han estat els principals protagonistes del primer ple municipal de l’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de Bellaterra d’aquest dilluns, 17 de gener celebrat de forma telemàtica a les 20h i que es pot recuperar en aquest enllaç.

Helena Solà (ERC) no renovarà la seva candidatura

Helena Solà (ERC) no renovarà la seva candidatura

Helena Solà, portaveu del Grup Municipal d’ERC a Cerdanyola no es presentarà a les pròximes eleccions, per tant, no rennovarà candidatura. La decisió la va fer pública el passat 13 de gener.

El primer ple ordinari de l’any 2022 a l’EMD de Bellaterra ja és aquí

El primer ple ordinari de l’any 2022 a l’EMD de Bellaterra ja és aquí

a proposta d’un nou nomenament com a vocal – en aquest cas Carles Triginer-, La renúncia de Txus Cornellana, la pròrroga contractes del servei relacionats amb la via publica i l’anàlisi de la densitat d’habitatges; seran alguns dels temes principals d’aquest proper ple ordinari que celebrarà l’Entitat Descentralitzada de Bellaterra (EMD) el proper dilluns 17 de gener a les 20 hores.

0 Comentaris

0 Comments

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Rep les notícies de BellaterraDiari al teu correu

Gràcies per subscriure't al butlletí de BellaterraDiari!

%d bloggers like this: