La Guàrdia Civil s'ha emportat caixes del detingut de Cerdanyola
La Guàrdia Civil s'ha emportat caixes del detingut de Cerdanyola | Mónica García

 

 

Els membres del CDR detinguts per la Guardia Civil aquest dilluns 23 de setembre al matí són investigats per delictes de rebel·lió, terrorisme i tinença d'explosius, segons informa l'Agència Catalana de Notícies. Els nou detinguts, entre els quals es troba un home de Cerdanyola (i dos de Sabadell, antics veïns de Cerdanyola) a qui la Benemèrita ha escorcollat el pis a les 5.30 h de la matinada, han sigut acusats de formar un “grup terrorista d'índole secessionista català”, explica l'Audiència Nacional en un comunicat. 

 

 

El ministeri públic assegura que preparaven “projectes terroristes amb fins secessionistes”, i justifica així l'operatiu de la Guàrdia Civil, ordenat pel jutjat d'instrucció 6. L'Audiència Nacional tindria la “certesa” que els acusats tenien previst actuar entre l'aniversari de l'1-O i l'anunci de la sentència del judici als dirigents independentistes al Tribunal Suprem.

 

 

“S'ha procedit a la detenció dels implicats per avortar el projecte que hauria pogut ocasionar danys irreparables a causa de com d'avançats estaven els preparatius” assegura la fiscalia en un comunicat que ha sigut difós el migdia d'aquest dilluns. Durant els registres, indica que la Guàrdia Civil ha trobat “material i substàncies” susceptibles -a l'espera de la confirmació d'especialistes- de “ser empleades en la fabricació d'artefactes explosius i de ser utilitzats contra objectius seleccionats per un grup de militants dels CDR“. 

 

 

(Vídeo facilitat per iSabadell)

 

Un operatiu en 5 localitats i amb 500 agents

 

 

A més de substàncies “precursores per a la confecció d'explosius”, els agents s'han endut “abundant documentació i material informàtic per al seu estudi i anàlisi”. D'altra banda, el ministeri fiscal recorda que s'han dut a terme deu registres amb la “finalitat de localitzar i, en el seu cas, confiscar proves que evidenciïn l'avançat grau de preparació” de les accions. 

 

 

Les localitats on s'hauria dut a terme l'operatiu amb escorcolls inclourien com a mínim Sabadell, Cerdanyola del Vallès, Mollet del Vallès, Sant Vicenç de Torelló i Sant Fost de Campsentelles, i hi haurien participat vora 500 agents sota el mandat de l'Audiència Nacional.  

 

 

La fiscalia argumenta en el comunicat  que l'operatiu de la Guàrdia Civil està emmarcat en una investigació de l'òrgan judicial estatal sota secret de sumari, i que estaria “orientat a esclarir presumptes activitats delictives, planificades i executades per membres dels CDR”. Per ara, s'han fet nou detencions però, segons recorda el ministeri públic, l'operació “segueix oberta” i no se'n descarten més.

 

 

Segons informacions d'última hora, dos dels detinguts ja haurien sigut posats en llibertat