Concentració de rebuig a la detenció
Concentració de rebuig a la detenció | Cedida

 

 

Centenars de cerdanyolencs i cerdanyolenques van sortir al carrer per mostrar el seu suport als 9 detinguts per la Guàrdia Civil en un operatiu aquest 23 de setembre a la tarda. En l'operació policial ha estat detingut un veí de Cerdanyola i dos antics veïns de la ciutat. Els dos últims han estat posats en llibertat amb càrrecs

 

 

“Avui veiem com la maquinària de l’Estat espanyol no s’atura”, han declarat els col·lectius en la concentració que ha tingut lloc a la plaça de Francesc Layret. “No en tenim prou amb les preses polítiques i exiliades que ara també ens acusen de terroristes”, han manifestat. 

 

 

Els veïns i veïnes que han acudit a la concentració han cridat consignes de ‘llibertat Edu’, ’independència’, ‘unitat’ i ‘no tenim por’. Des de l’Assemblea Nacional Cerdanyola han declarat que “la resposta a la violència policial sempre serà la independència”, després que la plaça esclatés en aplaudiments. 

 

 

Els diversos col·lectius també han afirmat que “l’espectacle-muntatge d’aquest matí” recorda a la cacera de fa molts anys contra dissidents i persones que lluitaven contra el règim feixista: “què volen aquesta gent que truquen de matinada?”. “Es tracta d’un muntatge policial que pretén atemorir a tota la població catalana i al moviment independentista, a totes les persones que s’atreveixen a protestar contra el seu regne, contra la unitat indissoluble d’Espanya. I qui no accepti, repressió.”

 

 

A més, han manifestat que a l'Ajuntament de Cerdanyola governa un partit que “no està per la independència, però potser hauria de pensar si està pels drets humans i per la llibertat d’expressió, i que digués d’una vegada que no està d’acord en què un ciutadà de la ciutat estigui en aquestes circumstàncies”. 

 

 

A l’acte hi han acudit membres dels partits independentistes de Cerdanyola i col·lectius com l’ANC Cerdanyola, CDR Cerdanyola, i Súmate.

 

 

Les reaccions dels partits

 

Els partits polítics de Cerdanyola han reaccionat a les detencions de la Guàrdia Civil, que també han tingut presència a Cerdanyola. Durant el matí del 23 de setembre, diferents membres de ERC, Guanyem Cerdanyola, En Comú Podem i Junts per Cerdanyola s'han apropat al lloc on s'estava fent el registre per part de la Guàrdia Civil. Molts d'ells també van participar en la protesta davant el registre a l'avinguda de Canaletes.

 

Des del govern municipal del PSC, indiquen que han decidit “no fer cap tipus de declaració institucional, fins que no s’esclareixin els fets a fi de no entorpir en la investigació judicial”. 

 

 

Per la seva banda, des d'Esquerra Republicana consideren que no és un fet casual que les detencions es facin en aquesta data: “Pròximament tindrem la sentència [del judici dels presos polítics] i no és casual que tota aquesta escenificació s'hagi produit ara”. A més, afegeixen que l'objectiu de “la posada en escena” de la Guàrdia Civil és “intentar reprimirnos com a societat per poder-nos expressar. El que volen evitar és que quan surti la sentència surtim al carrer a fer el que hem fet sempre de forma pacífica. Ens volen atemorir”. 

 

 

Des del grup municipals de Ciutadans han volgut agraïr “la feina i professionalitat” de la Guàrdia Civil “per garantir la seguretat a Cerdanyola i Catalunya”. A més, destaquen que “avui hem pogut constatar com, presumptament, independentistes radicals podrien estar preparant accions violentes amb material per fabricar explosius. Si això es confirmés, seria un fet gravíssim”. Finalment, Ciutadans assenyala que des del seu partit ja havia avisat: “Des de Ciutadans venim avisant des de fa anys de la deriva radical de part del separatisme i les conseqüències irreparables que això podria comportar per a la societat catalana”. 

 

 

 

 

Des d'una visió oposada a Ciutadans, Guanyem Cerdanyola, a més de solidaritzar-se amb els detinguts, denuncia repressió política en les detencions del 23 de setembre: “Es tracta d’una operació d’Estat basada en la repressió política i ideològica que clarament busca atemorir la ciutadania a poques setmanes de la sentència dels presos polítics perquè no sortim al carrer a reivindicar els nostres drets”, afegint que denuncien “que aquest muntatge disfressat d’operació policial, ve directament de l’Audiencia Nacional (antic Tribunal de Orden Público del franquisme)”. Per últim, Guanyem fa una crida a la mobilització i la solidaritat: “Des de Guanyem, demanem tot el contrari, a més repressió, més solidaritat. Hem de ser moltes als carrers i desbordar-los per trencar d’una vegada per totes amb el Règim del 78 que ens vol atemorides i callades”.

 

 

El grup local d'En Comú Podem destaca en les seves declaracions el caràcter pacífic de Cerdanyola i del CDR local: “A Cerdanyola hi viu gent de Pau i NO Violenta. Fins on nosaltres sabem, la gent que participa del CDR local és gent coneguda, amb vocació de canvi i una sensibilitat especial respecte de tema nacional que, en Comú Podem Cerdanyola no compartim, però respectem”. Assenyalant que En Comú Podem no està a favor de la independència de Catalunya, però sí d'una consulta sobre aquesta qüestió, ECP defineix l'operatiu de la Guàrdia Civil com a “desproporcionat” i considera que és “una irresponsabilitat equiparar CDR’s amb el terrorisme”. A més, ECP demana que Cerdanyola segueixi sent una ciutat de pau i que els “òrgans pertinents del nostre Ajuntament que s’impliquin per vetllar per la situació del nostre veí detingut al barri de Canaletes”.

 

 

Per una altra banda, des de Junts per Cerdanyola consideren que “aquestes detencions i escorcolls estan pensats per criminalitzar i desmobilitzar el moviment independentista, especialment en la prèvia a les sentències de l'1-O”. De la mateixa manera que ho ha fet ERC, Junts recorda el caràcter pacífic de l'independentisme:”El moviment independentista català ha estat i és pacífic. Estan construint un relat de violència per poder respondre amb més repressió i sense que els demòcrates s'hagin d'escandalitzar gaire”. 

 

 

Des del Partit Popular, asseguren voler ser prudents perquè “es desconeixen els detalls en profunditat de l'operació”. Alhora, assenyalen sentir-se preocupats “en cas que es confirmin els materials explosius que s'han trobat i els objectius sobre els quals pretenien atemptar, tal com ha indica la Fiscalia de la Audiència Nacional”. 

 

 

Finalment, els membres de Som Alternativa, partit polític sense representació al consistori es mostren clarament contraris a els detencions: “rebutgem les detencions arbitràries comeses des de l'Estat Espanyol contra persones de Catalunya per les seves idees”. A més de mostrar el seu suport amb els detinguts, destaquen que l'Estat ha alimentat la idea d'un conflicte a Catalunya: “L’Estat i els partits del 155 porten anys alimentant l’idea d’un conflicte i ara intenten escalar-lo amb un objectiu polític electoralista. Amb aquest objectiu porten anys fabricant processos judicials sense base per criminalitzar i reprimir l’independentisme català i qualsevol intenció d’autodeterminació dels pobles”.