L’escola bressol La Llar d’en Pitus ens parla de la importància del joc a l’exterior

by | set. 24, 2019 | Terra Educativa

Jugar durant la pluja ajuda als més petits a conèixer més sobre la Natura, el seu entorn i la seva pròpia experiència vital

Jugar durant la pluja ajuda als més petits a conèixer més sobre la Natura, el seu entorn i la seva pròpia experiència vital | La Llar d'en Pitus

 

 

“El meu fill només vol jugar… Juga i juga i no pensa ni a menjar“, diu més d’una mare amb aire angoixat…. I és que quan pensem en el joc sovint tendim a pensar que és quelcom que els infants fan tan sols per diversió o caprici. Però la realitat és que és una conducta que esdevé, des de l'inici de la vida, una necessitat i que està íntimament relacionada amb la salut física, mental i emocional dels infants i amb la seva competència social. Sí, els infants necessiten jugar i, sobretot, jugar a l’exterior per descobrir el món al seu ritme…  

 

 

I per això moltes escoles comencen a donar altra vegada aquesta importància que té aquest joc a l’exterior…. Però què passa si plou? Doncs, a La Llar d’en PitusPitus Nursery School de Bellatera us contestarien senzillament “ens posem les botes d’aigua i l’impermeable i a jugar amb la pluja i, de passada, omplim de somriures els dies grisos”…

 

 

Jugar a l'exterior permet descobrir nous estímuls

Jugar a l'exterior permet descobrir nous estímuls | La Llar d'en Pitus

 

 

 

Això que pot sonar tan estrany, de fet, no ho és; forma part d’un projecte que es va iniciar fa un parell d’anys anomenat “Saltem bassals! – The Muddy Puddle Project” que pretén ser una celebració del fet d’ésser infant i de la INFANTESA en majúscules. Què hi ha més divertit que sortir a fora quan plou i saltar bassals?

 

 

Avantatges del joc sota la pluja

 

Però no només és divertit sinó que, a més a més, ens permet aprendre un munt de coses noves de manera VIVENCIAL i, és clar, en primera persona com ara prendre decisions, com sortir o no sortir a l’exterior. També ajuda a fomentar una millor autonomia personal, possibilitant reconèixer el seu propi material, posant-se i traient-se les botes d’aigua, impermeable i altres, i treballant ja de pas la motricitat fina, entre altres qüestions.

 

 

Jugar a l'exterior quan plou ajuda a enfortir el sistema immunològic, entre altres beneficis

Jugar a l'exterior quan plou ajuda a enfortir el sistema immunològic, entre altres beneficis | La Llar d'en Pitus

 

 

Jugar mentre plou ajuda també a explorar i descobrir coses noves, com ara que les fulles suren a l’aigua, els caragols que surten, l’arc de Sant Martí, i tantes coses més. I aquest aprenentatge, sent vivencial i sensorial, serà absolutament significatiu. D'altra banda, fomenta la creativitat, ja que un dia de pluja es poden fer coses diferents: “es dibuixa millor en terra mullada o seca?”. Així convertim els “problemes” en aprenentatges…

 

 

Alhora, la pluja permet als infants apreciar millor els canvis d’estació observant i adaptant-se de primera mà als canvis de la natura. A més, dóna l’opció autoregular-se: jugar a l’exterior en diferents condicions ens permet sentir millor el fred/calor i, per tant, valorar si anem prou abrigats o no, per exemple.

 

 

També permet enfortir el sistema immunològic: el fred no emmalalteix sinó els virus. De fet, a l’hivern ens posem més malalts perquè estem a dins, en espais reduïts, amb altres infants i molta menys ventilació que a l’estiu. A més, aquest joc a l'exterior permet gaudir de l’aire lliure i de la sensació de llibertat.

 

 

Un altre dels seus avantatges és aprendre sobre la causa-efecte, com ara “plou i surten els caragols”, fomentant el raonament lògic. També ajuda a millorar la motricitat gran a l’hora de saltar bassals (de no relliscar amb el terra xop), i a descobrir noves textures, noves olors, nous colors…

 

 

Experimentar amb materials naturals, com la sorra i les pedres, té molts beneficis per l'infant

Experimentar amb materials naturals, com la sorra i les pedres, té molts beneficis per l'infant | La Llar d'en Pitus

 

 

Adaptabilitat i resiliència

 

Per tant, aquest projecte pretén que els infants es tornin més ADAPTABLES I RESILIENTS, ja que aprenen a jugar i desenvolupar-se encara que les condicions externes siguin canviants i, per tant, els fa més flexibles i els permet resoldre problemes, qualitats que necessitaran com adults al S.XXI. No creieu???

 

 

Per tant, estimats lectors, a partir d’ara quan plogui, no us ho penseu pas; un impermeable, unes botes d’aigua i a gaudir amb els vostres fills de la pluja i de tants i tants aprenentatges nous…

 

 

Per a més informació de La Llar d’en Pitus podeu consultar el seu web, blog, Facebook i/o Instagram.

Vols llegir més…?

0 Comentaris

0 Comments

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Rep les notícies de BellaterraDiari al teu correu

Gràcies per subscriure't al butlletí de BellaterraDiari!

%d bloggers like this: