
“El meu fill només vol jugar… Juga i juga i no pensa ni a menjar“, diu més d’una mare amb aire angoixat…. I és que quan pensem en el joc sovint tendim a pensar que és quelcom que els infants fan tan sols per diversió o caprici. Però la realitat és que és una conducta que esdevé, des de l'inici de la vida, una necessitat i que està íntimament relacionada amb la salut física, mental i emocional dels infants i amb la seva competència social. Sí, els infants necessiten jugar i, sobretot, jugar a l’exterior per descobrir el món al seu ritme…
I per això moltes escoles comencen a donar altra vegada aquesta importància que té aquest joc a l’exterior…. Però què passa si plou? Doncs, a La Llar d’en Pitus – Pitus Nursery School de Bellatera us contestarien senzillament “ens posem les botes d’aigua i l’impermeable i a jugar amb la pluja i, de passada, omplim de somriures els dies grisos”…

Això que pot sonar tan estrany, de fet, no ho és; forma part d’un projecte que es va iniciar fa un parell d’anys anomenat “Saltem bassals! – The Muddy Puddle Project” que pretén ser una celebració del fet d’ésser infant i de la INFANTESA en majúscules. Què hi ha més divertit que sortir a fora quan plou i saltar bassals?
Avantatges del joc sota la pluja
Però no només és divertit sinó que, a més a més, ens permet aprendre un munt de coses noves de manera VIVENCIAL i, és clar, en primera persona com ara prendre decisions, com sortir o no sortir a l’exterior. També ajuda a fomentar una millor autonomia personal, possibilitant reconèixer el seu propi material, posant-se i traient-se les botes d’aigua, impermeable i altres, i treballant ja de pas la motricitat fina, entre altres qüestions.

Jugar mentre plou ajuda també a explorar i descobrir coses noves, com ara que les fulles suren a l’aigua, els caragols que surten, l’arc de Sant Martí, i tantes coses més. I aquest aprenentatge, sent vivencial i sensorial, serà absolutament significatiu. D'altra banda, fomenta la creativitat, ja que un dia de pluja es poden fer coses diferents: “es dibuixa millor en terra mullada o seca?”. Així convertim els “problemes” en aprenentatges…
Alhora, la pluja permet als infants apreciar millor els canvis d’estació observant i adaptant-se de primera mà als canvis de la natura. A més, dóna l’opció autoregular-se: jugar a l’exterior en diferents condicions ens permet sentir millor el fred/calor i, per tant, valorar si anem prou abrigats o no, per exemple.
També permet enfortir el sistema immunològic: el fred no emmalalteix sinó els virus. De fet, a l’hivern ens posem més malalts perquè estem a dins, en espais reduïts, amb altres infants i molta menys ventilació que a l’estiu. A més, aquest joc a l'exterior permet gaudir de l’aire lliure i de la sensació de llibertat.
Un altre dels seus avantatges és aprendre sobre la causa-efecte, com ara “plou i surten els caragols”, fomentant el raonament lògic. També ajuda a millorar la motricitat gran a l’hora de saltar bassals (de no relliscar amb el terra xop), i a descobrir noves textures, noves olors, nous colors…

Adaptabilitat i resiliència
Per tant, aquest projecte pretén que els infants es tornin més ADAPTABLES I RESILIENTS, ja que aprenen a jugar i desenvolupar-se encara que les condicions externes siguin canviants i, per tant, els fa més flexibles i els permet resoldre problemes, qualitats que necessitaran com adults al S.XXI. No creieu???
Per tant, estimats lectors, a partir d’ara quan plogui, no us ho penseu pas; un impermeable, unes botes d’aigua i a gaudir amb els vostres fills de la pluja i de tants i tants aprenentatges nous…
Per a més informació de La Llar d’en Pitus podeu consultar el seu web, blog, Facebook i/o Instagram.