Veïns reunits per donar suport al cerdanyolenc arrestat
Veïns reunits per donar suport al cerdanyolenc arrestat | Cedida

 

 

El veí de Cerdanyola independentista i membre del Comité de Defensa de la República (CDR) que va ser detingut aquest 23 de setembre ha passat la nit a una comandància de la Guàrdia Civil a Madrid. El detingut, Edu Garzón, va ser traslladat el mateix dia 23 juntament amb sis detinguts més. Els detinguts estan sent investigats pels delictes de rebel·lió, terrorisme i tinença d'explosius.

 

 

Els altres dos detinguts cerdanyolencs, Clara B. i David B., que actualment viuen a Sabadell, van ser posats en llibertat amb càrrecs al cap de poques hores. La majoria dels arrestos es van fer al Vallès Occidental (Cerdanyola i Sabadell) però també n'hi va haver a municipis de les comarques del Vallès Oriental i Osona. 

 

 

Els set que continuen sota custòdia de les forces de seguretat espanyoles hauran de prestar declaració davant del jutjat d'instrucció número 6 de l'Audiència Nacional. En condicions normals, la llei estableix que ho han de fer en un termini màxim de setanta-dues hores, és a dir, com a màxim el proper dijous, però en cas d'acusació per delictes de terrorisme, com les que pesen sobre els membres dels CDR arrestats ahir, la legislació espanyola permet ampliar fins a cinc dies el termini per a passar a disposició judicial i, a més, els detinguts podrien estar tancats i en règim d'incomunicació fins a tretze dies. 

 

Els advocats dels detinguts denuncien “guerra bruta comunicativa”

 

El portaveu d'Alerta Solidària, Xavier Pellicer, ha explicat que els advocats encara no han pogut ni parlar amb els set membres dels CDR que han passat la nit a la comandància de la Guàrdia Civil de Tres Cantos, a Madrid. En entrevistes a diversos mitjans de comunicació, el portaveu de l'organització que s'encarrega de la defensa dels independentistes detinguts ha denunciat una “guerra bruta comunicativa”.

 

En aquest context, Pellicer ha lamentat que l'Audiència Nacional actuï per perseguir delictes futurs que encara no han passat i ho ha emmarcat en la creació d'un “relat de criminalització que té poc a veure amb la realitat”.

 

A primera hora de la tarda, Alerta Solidària ha anunciat que l'equip d'advocats es podrà reunir amb els set detinguts. 

 

 

Concentracions de suport als detinguts

Centenars de cerdanyolencs i cerdanyolenques van sortir al carrer per mostrar el seu suport als 9 detinguts. Des de l'Assemblea Nacional Catalana i el CDR van qualificar les detencions de muntatge: “Avui veiem com la maquinària de l’Estat espanyol no s’atura”. “No en tenim prou amb les preses polítiques i exiliades que ara també ens acusen de terroristes”, van manifestar. Les concentracions es van repetir a altres poblacions com Sabadell, Vic o Sant Cugat.