
El passat dilluns 23, a les 09.50 h del matí, va arribar la tardor. Una època a on tornem a mirar l'armari per a canviar la roba i a on molts bescanvien, a taula, les amanides pels plats de cullera. Tanmateix, la tardor és temps també de dolços, especialment a la cuina catalana, on s'esprem fins a l'últim polsim de sucre entre pastissos, panellets, i postres de diversos tipus un cop comencen a caure les fulles.
I és que, tot i que la crema catalana que us portem avui és més típica de Sant Josep, aquesta crema cremada fa molts anys que es cuina durant tot l'any, i és potser una de les postres més representatives de la nostra gastronomia. Una opció perfecta per acabar un bon àpat sense renunciar a les tradicions que fan del nostre receptari un dels més extensos del món.
Us atreviu a fer-la? Doncs som-hi!
Què necessitem per una ració per a 4 persones?
- 500 ml de llet sencera
- 6 rovells d’ou
- 100 g de sucre
- Mitja branca de canyella
- Mitja pela de llimona
- 10 g de maicena
- Una mica de sucre per cremar al final
Mans a la cuina!
- Primer apartem una mica de llet en un gotet i hi diluïm la maicena. Ho reservem
- Escalfem la llet en un cassó, la branca de canyella i la pela de llimona
- Quan comenci a bullir, apaguem el foc i deixem infusionar la llet 10 minuts. La colem i reservem a part
- Mentrestant, blanquegem els rovells d’ou amb el sucre en un bol: batem bé els rovells i el sucre amb una batedora de mà fins aconseguir un color més blanquinós
- Ara tornem a posar la llet a cuinar. L'escalfem a foc suau i afegim la mescla dels rovells i sucre mentre anem remenant amb la batedora de mà, sempre en la mateixa direcció
- Quan veiem que la mescla comença a espessir, incorporem el gotet de llet amb la maicena diluïda mentre seguim remenant
- Apaguem el foc quan la llet estigui a punt de bullir, sense deixar que bulli, ja que això podria fer que es tallés la crema
- Si quedés algun grumoll, podem passar la crema per un colador fi
- Posem la crema catalana en bols individuals -normalment cassoletes de fang- i deixem que es refredi (la podem posar a la nevera)
- Just abans de servir-la, escampem sucre per sobre i el cremem amb una pala o bufador. És millor posar el sucre a poc a poc i anar-lo cremant que no pas posar-lo tot de cop ja que, en cas de fer-ho, la crema absorbiria el sucre i no es cremaria tan bé
Bon profit!