La xerrada va emplenar la sala d'actes de la Facultat de Ciències de la Comunicació de l'Autònoma

La xerrada va emplenar la sala d'actes de la Facultat de Ciències de la Comunicació de l'Autònoma | Pol Prats

 

 

L’exdirector del diari El Mundo i corresponsal per aquest durant 20 anys, David Jiménez, va oficiar una xerrada sobre el seu nou llibre El Director el passat dijous 19 de setembre a la Facultat de Ciències de la Comunicació del campus Bellaterra de la Universitat Autònoma de Barcelona.

 

 

El llibre, que ja va per la cinquena edició des de la seva publicació l’abril d’aquest any, narra tots els successos que Jiménez va viure com a director del diari durant els anys 2015 i 2016. El Director posa en el punt de mira a personalitats públiques importants com polítics, empresaris i personatges del sector periodístic. Amb un estil senzill i directe, Jiménez narra totes les pressions i intents de manipulació que va rebre en una batalla per la independència del diari enfront de tots aquells que el volien controlar.

 

 

La batalla per controlar el diari

 

 

La xerrada va començar amb la contundent afirmació que “el periodisme comporta fer enfadar a gent”. Jiménez, qui entén que el periodisme ha de vigilar el poder, té una visió molt romàntica de la professió, segons va afirmar. Visió, que va intentar portar, sense èxit, a la redacció d’El Mundo. Durant la xerrada, el periodista va deixar bocabadat a tothom quan va explicar que no va anar a buscar el seu títol de periodista a la Universidad Complutense de Madrid fins al cap de més de dues dècades d’haver-se graduat.

 

 

“Durant 24 anys he tractat de guanyar-me el títol de periodista. Que no fos només un paper per penjar al despatx. I espero que vosaltres feu el mateix”. Molta gent felicita l’autor d’El Director qualificant el llibre de ser “valent”. Però ell considera que la valentia la tenen els periodistes freelances que decideixen anar a l’estranger a cobrir guerres i desastres cobrant una misèria: “Valent ho és el que se’n va a Tijuana a denunciar la màfia del narcotràfic. Valent el que se’n va a Síria a informar sobre la guerra. Valent el periodista local a la Xina o a Corea del Nord que s’arrisca a 20 o 30 anys de presó per denunciar la dictadura en què viu”.

 

 

Portada del llibre 'El Director' de David Jiménez

Portada del llibre 'El Director' de David Jiménez | Ediciones del K.O.

 

 

Valent és el periodista local de la Xina o Corea del Nord que s’arrisca a 20 o 30 anys de presó per denunciar la dictadura en què viu

 

 

Què és un periodista?

 

Segons Jiménez, el que hauria estat covard hagués sigut no escriure el llibre havent viscut en persona el costat més fosc de la premsa i que no s’hagués pogut seguir considerant a ell mateix com a periodista si no ho hagués fet. El ponent defineix el Periodista com a “algú que té la intenció d’explicar la veritat”. Tot i que reconeix que en el camí d’explicar la veritat hi poden haver obstacles va manifestar que s’ha de tenir el coratge de dir “no” a les manipulacions i pressions que es puguin rebre.

 

 

Citant al periodista i escriptor polonès Ryszard Kapušciński remarcava que l’honestedat és la base del bon periodisme i que els cínics no hi tenen lloc. “Existeix una llei del silenci dins el periodisme i és una llei absurda”. Amb aquesta cita David Jiménez va voler transmetre als estudiants més joves que el periodisme com a professió està desprestigiat a causa de gent corrupta i manipuladora que, des de dins i fora dels mitjans de comunicació, tracten de pressionar-los per al seu benefici personal. Anant més enllà, afirmava que per a poder regenerar el periodisme s’ha de començar explicant quins són els problemes que afecten la base de la professió, tal com fa ell en El Director, i perquè “vosaltres, els estudiants de Periodisme, tingueu un cop de realitat i poder deixar-vos en llegat els principis ètics bàsics que avui en dia, en molts casos, s’han oblidat”.

 

 

Estem en un moment en el qual la veritat està sent atacada per tota mena de gent

 

 

Les conseqüències i el futur

 

Els problemes i les pressions del poder que viu el diari El Mundo – segons David Jiménez – són molt semblants a les que pot rebre un diari local o qualsevol altre mitjà de comunicació que coneguem. Com a director d’un mitjà important com El Mundo, Jiménez es va haver d’enfrontar a un alt “grau de cinisme, manipulació i pressió” i explicava com, en periodisme, fer bé la feina moltes vegades comporta conseqüències negatives per al periodista o per la redacció. Conseqüències que poden anar des de perdre la publicitat – és a dir, ingressos per al mitjà – d’una empresa en concret fins a acomiadaments.

 

 

Jiménez tancava la seva ponència recalcant que ha dedicat el llibre als futurs periodistes, ja que seran ells els que hauran de renovar l’ofici: “quan arribeu al mercat laboral haureu de ser soldats de la veritat en un moment en el qual la veritat està sent atacada per tota mena de gent”. Amb la convicció que el periodisme sempre existirà, Jiménez acabava dient que té l’esperança i la petició que el seu llibre, El Director, ajudi els futurs periodistes a prendre la decisió correcta “estant convençut que la majoria de vosaltres ho fareu i ajudareu a millorar la societat”.